Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Projektindító istentisztelet a debreceni Református Nagytemplomban

Szokatlan módon, istentisztelet keretében tartották meg a Református Nagytemplom belső felújításának projektindító rendezvényét vasárnap Debrecenben.

Vad Zsigmond, a debreceni egyházmegye esperese emlékeztetett rá, hogy 10 évvel ezelőtt újították fel a templom nagy orgonáját, 6 éve korszerűsítették az elektromos hálózatot, 4 éve fejeződött be a szószék és környékének teljes rekonstrukciója, október 1-jén pedig megkezdődik a templombelső felújítása.

A teljes felújítási költség 88 millió forintba kerül; az összeg 90 százalékát az Észak-alföldi Regionális Operatív Program pályázatán nyerte a debrecen-nagytemplomi egyházközség, 10 százalékát pedig saját erőként kell biztosítaniuk - tette hozzá az esperes.

Oláh István lelkész, projektmenedzser arról tájékoztatta a vasárnapi gyülekezetet, hogy a felújítás során a legjelentősebb munkát a nyolcezer négyzetméteres templombelső és a nyugati látogatótorony festése, illetve az ablakok cseréje jelenti.

Megújul és a főhajóba kerül a Kossuth-emlékhely, kialakítják a gyülekezet életét a reformációtól napjainkig bemutató templomtörténeti állandó kiállítást, távcsöveket helyeznek el a híres Rákóczi harangnak is otthont adó nyugati torony kilátójában. A jövőben mobil színpad segíti a templomi rendezvényeket, és többnyelvű, hordozható idegenvezető-készülékeket is üzembe helyeznek - sorolta a részleteket a projektmenedzser.
Oláh István elmondta azt is, hogy adakozásból eddig 2,1 millió forint gyűlt össze a saját erő biztosítására; a gyűjtést folytatják.

Mező Ferenc, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatóhelyettese bejelentette: a regionális operatív program pályázatain összesen 1,6 milliárd forint fejlesztési pénzt nyertek a Tiszántúl református közösségei, ezek egyharmadát debreceni gyülekezetek, illetve a Református Kollégium.

Szimbolikusnak nevezte, hogy az Új Széchenyi Terv keretében olyan örökségturizmus, egyházi turizmust fejlesztő projekteket támogatnak, amelyek az elkövetkező 10 évben 300-350 ezer új munkahelyet fognak teremteni.

Mező Ferenc végezetül a gyülekezet előtt átadta Vad Zsigmond esperesnek a nagytemplomi projekt támogatását tanúsító oklevelet.
A november végéig tartó felújítási munkákat úgy szervezik, hogy a vasárnapi istentiszteleteket és rendezvényeket a szokott időben megtartják - hangzott el a debreceni Református Nagytemplomban.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2010. szeptember 27. 06:42
    „Vajon itt mibe (mennyibe) kerül egy-egy áldás? Ide is bűnösök (jönnek)mennek gyónni?”
  • 1. miracle 2010. szeptember 26. 16:53
    „A rendezvényen megáldották az eddig elkészült powerpoint fájlokat.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elloptak egy hintót a Békés megyei Dobozon

Egyelőre nincs meg az a hintó, amelyet még szombatra virradó éjszaka loptak el a Békés megyei… Tovább olvasom