Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Programokról vitáztak a képviselőjelöltek a Kisalföld soproni szerkesztőségében

A hetedik számú – soproni – választókerületben két jelölt maradt állva az országgyűlési választások második fordulójára. Firtl Mátyást (Fidesz–KDNP) és Kránitz Lászlót (MSZP) szerkesztőségünkben a kialakult helyzetről, az esélyekről és a programokról kérdeztük. A kerekasztal-beszélgetés jó hangulatú és személyeskedéstől mentes volt. Éppolyan, mint kampányuk.

Aktuális helyzet értékelése

– Hogyan látják esélyeiket az elmúlt napok történéseinek tükrében?
Firtl Mátyás: – Mindenekelőtt azzal kezdem, hogy hálásan köszönöm azoknak a szavazóknak a voksát, akik Sopronban és környékén ezt a sikert biztosították. Az eredményekből számomra az tükröződik, hogy a 7. számú választókörzetben a változás mellett voksoltak. Nem akarok számháborút folytatni, de ha a jobboldali keresztény értékrenddel rendelkezők szavazatait nézzük, akkor az derül ki, nemcsak a Fidesz – MPSZ, hanem a többi párt is jól szerepelt. Itt gratulálok Nagy Tamásnak és Kertész Zoltánnak, akiknek a szereplése biztosította, hogy Magyarországon többpárti parlament lesz. Az országos politikához kanyarodva azt tudom mondani: én nem azt nézem, mit csinálnak fönt, az időközi választások alkalmával is a helyi kérdésekkel foglalkoztam, mentem az emberekhez, jártam a településeket. Így gondolkodok most is. Nekem az a célom, hogy Sopronban és környékén az eddigi polgári hagyományoknak megfelelően ezt a választási fordulót megnyerjük és változatlanul a Fidesz – MPSZ és szövetségesei jelöltje kerüljön be a Parlamentbe. Az országban a váltás kérdése még mindig nyitott, nem véletlenül dolgozik mind a két oldal. Ha nekünk a második forduló előtt nem sikerült megállapodnunk, majd megállapodunk utána.
Kránitz László: – Természetesen én is köszönöm a szocialista pártra adott szavazatokat. Örülök, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége átlépte a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt és itt helyben Kertész Zoltán a harmadik lett. Annak is örülök, hogy ilyen sok szavazatot kaptam. A Magyar Szocialista Pártnak az első fordulóban soha ennyi voksa nem volt. Ez bizakodással tölt el és az is, hogy az első kört megnyerte a koalíció. Természetesen nyerni akarok, azt szeretném, hogy a városnak kormánypárti képviselője legyen, hiszen így tudok a legtöbbet tenni. Ebben a helyzetben, amikor a túloldalon összevisszaság alakult ki, úgy gondolom, nőttek az esélyeim. Mi az SZDSZ-szel nagyon gyorsan meg tudtunk állapodni, hiszen a programjaink azonosak és mind a kettőnknek az a célja, hogy a koalíció folytassa a munkáját, amit 2002-ben megkezdett.

Második fordulós esélyek

– Kránitz úr, mire alapozza, hogy a második fordulóban legyőzi vetélytársát, hiszen 7,8 százalék önök között a különbség?
K. L.: – Abban bízom, a soproniak látják, kormánypárti képviselőre érdemes szavazni, hiszen így lehet a leginkább tenni azért, hogy a város tovább épüljön, fejlődjön. Az elmúlt időszakban tapasztalhatták azokat az eredményeket, amelyeket a kormány segítségével elért a város. Ezt a munkát szeretném tovább folytatni.
– Firtl úr! Nem csalódott kicsit? Az őszi eredmények alapján nem számított arra, hogy győz az első fordulóban?
F. M.: – Nem, nem számítottam ilyesmire. Az időközi választásokat nem szabad alapul venni. Ez az eredmény nagyon jó, hiszen a korábbi időszakban Szájer József az MDF-fel közösen ért el hasonló sikert. A lényeg, hogy Sopronban a változásra szavaztak. A második forduló előtt pedig nem elhanyagolható szempont, hogy kiderült: a kormányzat nem teljesítette az ígéreteit és három hónap alatt kilencszázmilliárdos hiányt halmozott fel, amit ráadásul nem tettek közzé.

Legfontosabb programpontok

– Melyek programjuk legfontosabb elemei?
F. M.: – Programom már az időközi választás óta ismert, több hasonló eleme van a szocialista párt programjával, hiszen egy városban élünk, ezért dolgozunk. A legfontosabb: Sopron logisztikai szerepének növelése, ami megteremti a vállalkozások piacra jutási feltételeit, munkalehetőségeket teremt, valamint a kis- és középvállalkozások megerősítése. Tárgyaltam a helyi kereskedelmi és iparkamara, a Sopron és Vidéke Ipartestület és a Vállalkozók Pártja képviselőivel, mert törvényi keretek közt szeretném biztosítani azt a jogukat – ha már ők fizetik a legtöbb adót –, hogy a szakbizottságokban szavazati joguk legyen és ne csak a városi, hanem a regionális bizottságokba is legyen szavazati joggal együtt delegálási lehetőségük. Sopron turizmusának fejlesztése érdekében a belváros, a Tűztorony, a Szent Mihály-templom, a fertőrákosi Barlangszínház felújítása, a Liszt- és Haydn-kultusz megteremtése, fejlesztése, valamint a borkultúra szerepének növelése elengedhetetlen. Természetesen közösen a Fertő–Hanság Nemzeti Parkkal. Ez utóbbi adottságait sem használjuk még ki teljesen. Az előbb említett logisztikába belefér a Fertő tó körüli fenntartható közlekedés kérdésköre is. Így válhat Sopron természetes régiójának központjává. Ennek érdekében a Parlamentben csatlakozó módosító indítványt is tettem, amikor a pólusközpont kijelöléséről volt szó. Azt szerettem volna elérni, hogy a megyei jogú városok társközpontok lehessenek, de nem jártam sikerrel. Végül pedig: az állam az önkormányzatoknak csak annyi feladatot adjon, amennyihez biztosítja a forrást.
K. L.: – Az én legfontosabb programpontjaim beépültek az Új Magyarország című programba, amelyet a miniszterelnökkel együtt szerkesztettek a megyei jogú városok polgármesterei, képviselőjelöltjei és a közgyűlések szocialista elnökei, megyei pártvezetők. Ebben szerepelnek azok a legfontosabb programpontok, amiket ajánlok a választópolgároknak a következő évekre. Ezek: a balfi műemlékfürdő és a Barlangszínház felújítása, a belváros és a Tűztorony rekonstrukciója. Szeretném folytatni a panelprogramot és elérni, hogy 2010-ig minden ilyen soproni lakás megújuljon. Reményeink szerint elkezdődik, és 2012-ig befejeződik a Sopron–Pereszteg közötti M9-es autópálya-szakasz, valamint a várost északnyugatról elkerülő út építése. A kishatárforgalom – Fertőrákos, Harka, Ágfalva, Brennbergbánya településeket érintő – megindítása is kiemelt szerepet kapott programomban, amelyet akkor tudok a leghatékonyabban képviselni, ha kormánypárti képviselőként kerülök az országgyűlésbe. Sok olyan dolog van, amivel egyetértek, hiszen mind a ketten ezt a várost szeretnénk képviselni a Parlamentben és ugyanazokat a problémákat látjuk. A legfontosabbnak azt gondolom, melyikünk kerül olyan pozícióba, hogy ezeket a programokat hatékonyan tudja képviselni. Jelen állás szerint a szocialista párt és az SZDSZ nyerte meg az első fordulót, és várhatóan győztesként kerülünk ki a másodikból is. Ha így lesz, a koalíció képviselőjeként meg tudom valósítani terveimet és 2010-ben nyugodt lelkiismerettel állhatok a választók elé.
F. M.: – Egy gondolatot még muszáj megemlítenem, mégpedig a határ menti települések közötti utak kiépítését, amelyeket régóta szorgalmazok, nemzetközi színtéren is. Mi azt mondjuk, történjen meg az utak helyreállítása, mert egy kilométer autópálya építésének összegéből például meg lehetne oldani, hogy Ágfalváról el lehessen jutni Lépesfalva (Loipersbach) és Somfalva (Schattendorf) irányába. De ez érvényes Harkára és Fertőrákosra is. Nemcsak kerékpárút kell, hanem lehetővé kell tenni a személyautó-forgalmat is. Természetesen nem önkormányzati, hanem központi forrásokból.
K. L.: – Az előzőekhez csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy az önkormányzatok továbbra is kapjanak olyan támogatást, amiből saját belső úthálózatukat felújíthatják. Ismert az „egyforintos program”. Ez azt jelenti, hogy minden egyes önkormányzati forinthoz egy forintot ad az állam. A városvezetéssel szeretnénk elérni, hogy 2010-ig Sopron teljes úthálózata megújuljon.

Lehetséges fejlődési pályák

– Önök szerint mivel lehetne a térségben kompenzálni a bevásárlóturizmus visszaesését, vagyis milyen fejlődési pálya áll Sopron előtt?
K. L.: – Megint csak az Új Magyarországért programra szeretnék hivatkozni. A miniszterelnök ebben három pontot határozott meg, amiben nekünk, magyaroknak a legjobbnak kell lennünk. Úgy gondolom, ez a három pont tökéletesen megegyezik Sopron és környékének érdekeivel is: modern ipar, üzleti szolgáltató központok, idegenforgalom. Modern ipar alatt a gyógyszeripart értem, reményeink szerint a közeljövőben az ipari parkban el is kezdődik egy ilyen jellegű beruházás. A város fekvése, a GYSEV összekötő szerepe, Ausztria közelsége és a tervezett M9-es autópálya mind azt bizonyítja, hogy a szolgáltatásokra érdemes építeni. Az idegenforgalom serkentése pedig már régi tervünk. Ezeken keresztül lehetséges kompenzálni az elmaradt osztrák bevásárlóturizmust.
F. M.: – A legfontosabb, hogy az M9-es legyen meg Peresztegig, és erre Laci figyelmét is felhívom! Üdvözlöm azt a bejelentést is, ami az osztrák–magyar határ menti találkozón hangzott el, s miszerint a 85-ös út M85-ösként fog megépülni 2007 és 2013 között. Ezek olyan feladatok, amiket függetlenül attól, ki melyik oldalon ül a magyar parlamentben, fel kell vállalni. A Fidesz – MPSZ Cselekvő Nemzet programjában szerepel, hogy meg kell valósítani azoknak a városoknak a kiemelt programjait, amelyek indultak az Európa kulturális fővárosa címért. A kultúra egy szegmens, hogy az jól működjön, az alapokat is fel kell építeni. Fejleszteni kell az infrastruktúrát, a határ menti együttműködést, fel kell karolni a Páneurópai Piknik ügyét. Sopronnak ebben a régióban, beleértve a burgenlandi részeket is, színházával, egyetemével, középiskolai intézményhálózatával és az itt felhalmozott tudással központi szerepet kell kapnia.
K. L.: – Az tisztán látszik, hogy Sopron és Pereszteg között megépül az M9-es autópálya-szakasz, valamint Győr és Csorna között is az M85-ös. Nekünk az a feladatunk, hogy Pereszteg és Csorna között is megoldjuk a problémát, megépüljön egy minimum kétszer kétsávos autóút, hogy Sopronból pillanatok alatt elérhessük Győrt és Budapestet. Ez talán a legfontosabb a programjaim közül.
F. M.: – Máris van egy közös nevező, egy olyan ügy, amit mindketten fontosnak tartunk.

Egészségügy és szanatórium

– Milyennek látják az egészségügy helyzetét? Mi a véleményük a szanatórium esetleges önkormányzati tulajdonba adásáról?
F. M.: – Sopron kivételes helyzetben van, mert az elmúlt években, ciklusokon átívelve, állami finanszírozásból sok-sok milliárdos fejlesztéseket hajtottak végre a kórházban. Hogy az ország több kórházához hasonlóan a soproni nem adósodott el, az a menedzsmentnek és az önkormányzatnak köszönhető. Ezért meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy ez a kórház regionális szerepkört tölthessen be. Országos szinten elengedhetetlen az egészségügy konszolidációja, és azt kellene elérni, hogy a beteg meg se jelenjen a kórházban, tehát a népegészségügyi programokat kell magas szintre emelni. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetségnek kialakult és határozott álláspontja van a kórházak privatizációról, amely ismert, vagyis az intézményeket nem lehet privatizálni. Persze, ha valaki magánkórházat akar építeni, megteheti, de ne azt a vagyont akarja privatizálni, amit elődeink teremtettek meg. Ami a szanatóriumot illeti: a jelenlegi finanszírozási rendszer nem teszi lehetővé, hogy önkormányzati tulajdonban működtetni lehessen egy ilyen nagyságrendű, országos betegfogadásra kialakított intézményt. Az OEP-finanszírozásból ugyanis nem lehet infrastrukturális fejlesztést végrehajtani, az a mindenkori önkormányzat feladata. Ha valaki azt gondolja, hogy a szanatórium területének egy részét értékesíti és abból finanszírozza a rekonstrukciót, az tévúton jár, mert én úgy gondolom, ha egy rehabilitációs szanatóriumról van szó, az attól ilyen intézmény, hogy a parkja is a rehabilitációt szolgálja.
K. L.: – Büszke vagyok arra, hogy ilyen kórházunk van, szerintem az ország legkorszerűbb intézménye. Örülök, hogy az elmúlt másfél évtizedben pártszínektől függetlenül mindenki támogatta fejlesztését. Örülök annak is, hogy Mátyás elismeri a szocialista–liberális városvezetés eredményes egészségügy-támogatási politikáját. Több mint húszéves hercehurca után végre sikerült építeni egy modern mentőállomást, és ezzel együtt megoldani a sürgősségi betegellátást is. Természetesen nagyon fontos a megelőzés, hogy az emberek lehetőleg ne kerüljenek kórházba. Mi támogatjuk a szanatórium önkormányzati tulajdonba adását. Úgy gondolom, hogy az önkormányzat sokkal jobb gazdája lehet, mint az állam, amely tulajdonosként több mint 200 kilométerre van Soprontól. A szanatórium a város kórházával együttműködve komplex szolgáltatást tud majd nyújtani, elsősorban a soproniaknak és a környékbelieknek. Ehhez természetesen külső tőke bevonására van szükség. Támogatom, hogy az egészségügyben jelenjen meg olyan működő tőke, ami azt a célt szolgálja, hogy a diagnosztikától kezdve a műszerezettségen át a komfortfokozaton is javítson. Ettől függetlenül ezek az épületek továbbra is az önkorm ányzat, a magyar állam tulajdonában maradnak. Anélkül, hogy külső működő tőke érkezne az egészségügybe, nem lehet kilábalni ebből a helyzetből. Egyetértek azzal, hogy kórházunk regionális feladatokat lásson el, hiszen ilyen színvonalú szolgáltatást nem sok kórház tud nyújtani ebben a régióban.

Összefogás, közös ügyekért

– Kérem összegezzék, abban az esetben, ha mindketten parlamenti képviselők lesznek, mely ügyekért fognának össze?
K. L.: – Azokat a programokat, amiket Mátyás felsorolt, tudom támogatni. Nem akarok egyet sem kiemelni, mert ugyanazt a célt szolgálja, amit magam is szeretnék. Egyetlen dologra hívom fel a választók figyelmét: azt fontolják meg, melyikünk tudja hatékonyabban segíteni azokat a dolgokat, feladatokat, amiket mindketten látunk. Úgy gondolom, ezt a programot kormánypárti képviselőként lehet a leginkább megvalósítani, vagyis szavazzanak a kormánypárti képviselőjelöltre!
F. M.: – Hasonlóan gondolkodom, mint Laci, egy markáns különbség azonban kitűnt a mai beszélgetésből, ez pedig a szanatórium, illetve a kórház-privatizáció kérdése. Azokkal az idős emberekkel ugyanis, akik két kezükkel építették fel '45 után a kórházakat, nem lehet elfogadtatni, hogy most valaki másé legyen. Jöjjön a tőke, de tudni kell, aki fejleszt, az el is akarja vinni a hasznot. A többi témában egyetértünk. Mindkettőnk számára világos, aki tenni akar a városért, ugyanezeket a gondolatokat fogalmazza meg.
K. L.: – Itt vitatkoznék Mátyással. Ma a műveseállomásokat külső tőke működteti. Ettől függetlenül jól működik a rendszer. A betegek megkapják a szükséges kezeléseket, nem kerül több pénzükbe, hiszen az OEP fizeti a beavatkozást. Látni kell, hogy már ma is jelen van a magyar egészségügyben a külső tőke. Jelen van és működik. A beteg pedig csak azt érzékeli, hogy magasabb színvonalon és gyorsabban látják el. Fölösleges tehát a Fidesznek az a riogatása, miszerint több száz ezer forintba kerülne majd egy-egy műtét.
F. M.: – Térjünk vissza egy pillanatra az előző gondolathoz! Úgy vélem, ha a városnak több soproni képviselője van, az jó, mert közösen összefogva többet tudunk elérni. Ne felejtsük el, a második forduló előtt még nincs kormányzati pozíció, mindössze jelöltek vannak! Én azt kérem, a polgári oldal képviselőjelöltjére szavazzanak, úgy, mint az első fordulóban!

Négy év múlva számon kérjük

– A négy év gyorsan elrepül, és ismét a választók elé kell majd állni. Mondjanak egyetlenegy olyan programpontot, amit ha kormányzati pozícióba kerülnek, biztosan megvalósítanak.
F. M.: – Nekem a legfontosabb, hogy a településközi utakat hozzuk helyre, hogy az M9-es szakasszal együtt megépüljenek. Úgy gondolom, ezt el is érem.
K. L.: – Én arra látok lehetőséget, és ez a jelenlegi városvezetéssel megoldható, hogy Sopron teljes úthálózatát felújítjuk 2010-re.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom