Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Pro Urbe-díjat kapott Szuchentrunk atya

Aranymiséjét tartotta a közelmúltban Fertőd és Fertőszéplak lelkipásztora, a hetvenhárom éves Szuchentrunk József atya. Ebből az alkalomból a város Pro Urbe-díjat adományozott neki. A vitnyédi származású kanonok fiatalos lendülettel és világlátással végzi ma is a dolgát.
Fertődre tizenkét éve került az idén éppen ötven éve pappá szentelt atya. – Itt többet vállalok, mint valaha. Vasárnaponként négy, hétköznap kettő misét tartok. Vigyáznom kell, hogy egyik település se kapjon többet, mint a másik – meséli vidám mosollyal a szemében Szuchentrunk József, aki Fertőd mellett, Fertőszéplakon is szolgál.
– Vitnyéden születtem, előbb Kapuvárra, majd Győrbe jártam iskolába, ott végeztem a

teológiát is. Kilenc testvérem közül az egyik bátyám lett még pap, ő jelenleg a soproni Szent István-templomban van. Gyerekként szerettem ministrálni, megfogott az orgona hangja, a környezet, a hangulat. Az életem sokadik állomásaként kerültem Fertődre, közvetlenül előtte Győrújbaráton dolgoztam tizenhat éven át – meséli.

– Szeretem ezt a várost. Erős összefogást tapasztalok, itt az emberek rugalmasak, tájékozottak és szépen járnak templomba. Megéri értük dolgozni.
A közelmúltban megtartott aranymisére Szuchentrunk atya pap barátai is hivatalosak voltak. – Tizenöten vonultunk be a templomba. Nem számítottam az elismerésre, meglepetés volt számomra a Por Urbe-díj és a fogadtatás is. Az egykori győrújbaráti híveim is eljöttek és trombitaszóval köszöntöttek éppen úgy, mint a körükben huszonöt éve ünnepelt ezüstmisémen.
A kanonok úr a pályájára visszatekintve elmondta, több mint harminc évig úgy látta el a papi szolgálatot, hogy a keze meg volt kötve. – A rendszerváltás után már lehetett dolgozni, amit elképzeltünk, meg is valósíthattuk. Mára felgyorsult a tempó, s bár lassabban, de még bírom tartani az iramot – mondja.
Erre bizonyíték, hogy újabb és újabb tennivalók járnak a fejében, s hogy naponta több misén szolgálja Istent és a híveket, nem szűnő lelkesedéssel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy mecsetet támadtak meg Irakban

Legkevesebb kilenc ember életét vesztette, nyolcan pedig megsebesültek, amikor négy szunnita… Tovább olvasom