Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Presser harminc év dalait hozza

Színházi dalaiból készült előadóesstel érkezik novemberben Presser Gábor Győrbe és Sopronba.

Azt mondja, olyan, mint a kutyák: az ismerős hang, a hangsúly számít, nem a megszólítás. És mi is olyanok vagyunk, mint a kutyák: hűségesek a dalhoz, a hanghoz, amit halljunk meg bárhol és bármikor ugyanazt jelenti: egy hangulatot, egy érzést, egy arcot szemüveggel, a rég volt jót és a zene elringató varázsát.
Sorra vehetnénk díjait, lemezeit, jelentős koncertjeit, társadalmi elismeréseit, színházi premierjeit, elhíresült dalait, mégse mondanának annyit róla, mint a neve: Presser.

Hosszú évek tervezgetése után készült el azzal előadósetjével, melyben színházi dalait gyújtőtte csokorba. A dalokat az ismert musicalekből - A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, Harminc éves vagyok, Sanda bohóc, Jó estét nyár, jó estét szerelem, Padlás, Szent István körút 14. –  a győri közönség november 17-én, a soproni 18-án úgy hallhatja, ahogyan azt az első próbákon Presser Gábor a színészeknek megmutatta.
A legendás számok között a zeneszerző színházi történelemórát is tart, mesél a dalok és előadások születéséről.

– Hónapokig kereste a megfelelő helyet a koncertekhez, a helyszín kiválasztásának egyik kritériuma a meghitt, pici terem volt. Miért ragaszkodott a családias közeghez?

– A műsor egy próbatermet idéz. Azt kell elképzelni a közönségnek, hogy ott ülnek velem és részesei annak a „beavatásnak", mikor a színészeknek, a társulatnak bemutattam a dalokat, mielőtt elkezdtünk egy darabot próbálni. Azokat a pillanatokat idézem, kezdve a Képzelt riport-tól, mikor az első próba előtti délután egy zongorán eljátszottam mindent a társulatnak. Közben elmesélem miért van ez a dal, mi történt akkor, mikor írtam, milyen volt a világ. A színészek helyén ezúttal nézők ülnek, minden más úgy történik, mint akkor, anno. A Vígszínházban ez szerencsésen működik, mert olyan nagy a próbaterem, hogy elfér 150 ember, Győr és Sopron esetében az adta fel a leckét, hogy megtaláljam a kellően kis termet.

– A színházi dalok legendássá lettek. A találkozások, melyeket megidéz szintén azok?

– Talán nem csak nekem kellemes emlék az a nap, mikor találkoztam Déry Tiborral, Sulyok Máriával, Rutkai Évával... Olyan emberekről mesélek, akikről érdemes megemlékezni.

– A történeteket dramaturg választotta a dalok mellé?

– Nem. Leültem és írtam magamnak egy vázlatsort arról, amit el szeretnék mesélni. Ez nem egy színdarab, ez egy olyan zeneszerzőnek az előadóestje, ahol nincsenek kellékek, csak egy zongora és nagy tréfák, nagy fájdalmak, nagy örületek. Harminchárom előadást csináltam eddig, ez eredetihez képest picit duzzadt az anyag, mert valami mindig eszembe jut még, ami mesélésre érdemes. A februári premieren elhagzott dalokból két-három kimaradt a műsorból, mert elkezdtem jobban szeretni más dalokat.

– A közönségnek milyen szerepet szán?

– Ekkora helyen, mint a Bartók, még soha nem játszottam. Én is kíváncsian várom a reakciókat. A Vígben fizikailag is közel vagyunk egymáshoz, a Bartókban lesz egy magas színpad, ami elhatárol. Az „együtt lélegzés" az est kulcsa, szeretném, ha működne.

– Nem kell közgazdásznak lenni, de minél kevesebb embernek énekel, annál kevesebb a bevétel. Már ezt is megengedheti magának?

– Most erre mit mondják? Hát, én ilyen vagyok. A turné nem üzleti megfontolásból jött létre. Már most ráfizetéses. Ebben az a fontos, hogy én teszek gesztust a nézők felé. Soha nem lesznek olyan vágyaim, hogy üljek egy stadionban és zongorázzak. Ott a látványoságra kellen tenni a hangsúlyt, itt viszont kifejezetten azon van, hogy be tudom-e vonni a közönséget abba a szituációba, hogy szerzői példányként hallja a dalokat nem meghangszerelve, nem színészek által előadva, hanem úgy, hogy a női szólamot is én éneklem. Ha pénzről szólna, a sportcsarnokba mennék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint demonstrálnak a sertéstartók

A sertéstartók ismét demonstrációra készülnek, mivel újra 265–270 forintra esett vissza az… Tovább olvasom