Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Premierfilm: Ray

Ray, a vak, fekete kamasz bátran felszáll a floridai buszra egyedül, és átszeli az Államokat, hogy a nyüzsgő seattle-i dzsesszéletben pallérozza zenei tudását.
Kezdetben sokat kell küszködnie azért, hogy tisztességesen bánjanak vele és meglelje saját útját. Majd felfedezi őt az Atlantic Records lemezcég, üstökösként tör be a zenei életbe, és hírnévre tesz szert világszerte. Eközben azonban bepillantást nyerünk a sztár életének sötét oldalába is: tanúi leszünk küzdelmének a kábítószerrel és a viharos szerelmi ügyekkel.

A lebilincselő és megrendítő utazás nem csupán előre vezet, hanem vissza, Ray gyermekkorába is. Mert miközben nemzedékének egyik legnagyobb legendájává válik, fel kell dolgoznia magában ötéves kori élményeit is - amikor a testvére meghalt, ő pedig elveszítette látását. Ez az időszak kitörölhetetlen nyomot hagyott Ray életében, érzéseiben és halhatatlan zenéjében.

Info

A film a legendás Ray Charles zenés életrajza, aki a társadalmi és művészi korlátokat ledöntve átírta az amerikai zene történetét. Több stílust ötvözve sajátosan új zenei világot teremtett, mely azóta is számtalan muzsikust inspirál.

Az amerikai soul zene születése sokak szerint 1954-re vezethető vissza, amikor az Atlantic Recordsnál megjelent az I’ve Got a Woman című kislemez, melyet egy Ray Charles nevű tehetséges fiatal művész adott elő. A dal a blues és a gospel elemeit vegyítette olyan szokatlan módon, hogy valósággal sokkolta az akkori zenei világot. A dal számtalan fiatal muzsikust inspirált, akik korábban semmi ehhez foghatót nem hallottak, és hozzájárult az amerikai kultúra mozgalmas, kreatív időszakának elindulásához is, mely végül a rock’n’roll forradalmához vezetett, és tovább… arról nem is szólva, hogy Ray Charles fél évszázados karrierjének kezdetét jelentette.

Ray Charles zenéjét mindenki ismeri és szereti, de kevesen ismerik az emberi történetet a művészi dicsőségig vezető út mögött. Ragyogó előadó és zenei úttörő volt, aki mások számára is kitaposta az utat; és profi üzletember is, aki példátlan ellenőrzést gyakorolt saját karrierje felett; de mindezeken túl olyan ember, aki saját megváltását kereste. A gyermekkori tragédia, mely lázas alkotásra ösztönözte, minden lépésében ott kísértett, míg végül szembe nem tudott nézni a múlttal.
Halála előtt néhány hónappal Ray Charles egy interjúban így nyilatkozott a filmről:

„Taylor Hackford jó munkát végzett. Elég alaposan megismerte az életemet. Szeretném, ha az emberek megértenék a gyerekkorom óta átélt megpróbáltatásokat és szenvedéseket, és mindazt, ami az évek során történt velem. Voltak csodálatos dolgok, de akadt jó pár drámai esemény is. Szeretném, ha az emberek tudnák, hogy a szerencsétlenségek után fel lehet állni, ha eltökélten folytatjuk az utunkat - ha érezzük, hova szeretnénk eljutni. Más szóval, nem adjuk fel csak azért, mert néha térdre bukunk."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szuperkórházak épülhetnek?

Bár a kórházak privatizációja nincs napirenden, a külföldi befektetők számára a magyar egészségügy még mindig vonzó terep. Ha magánosítani nem lehet, hát építenek. Pécsett egy japán milliárdos tervez csodakórházat, ugyanitt németek is létesítenének egy onkológiai központot. Tovább olvasom