Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Premierfilm: Már megint bérgyilkos a szomszédom

Ha egy bérgyilkos egyszer nyugdíjba megy, hirtelen egészen másképpen látja a világot. Jimmy Tudeskit (Bruce Willis) már csak a békés reggelek, a jól ápolt kert és az ízes ebédek érdeklik.
Egy régi barátja, Oz (Matthew Perry) hamisított fogorvosi leletei segítségével holt hírét keltette, és éli világát Mexikóban, egy tengerparti házikóban, felesége, Jill (Amanda Peet), az ifjú bérgyilkos édes társaságában.

Amikor tehát Oz felbukkan, és segítségért könyörög, mert a rettenthetetlen magyar maffia szép felesége (Natasha Henstridge) makulátlan bőrére pályázik, semmi kedve újra kézbe venni szögre akasztott pisztolyait. De manapság még a nyugdíjasokat sem hagyják békén. Felbukkan a frissen szabadlábra helyezett Gogolák László (Kevin Pollak) és nyomában a magyar martalócok. A világ leglököttebb bandája csak azt szeretné, ha a fogorvos felesége a fűbe harapna, de amíg ott lábatlankodnak, lövésektől zajosak a reggelek, egyre rendezetlenebb a kert, és odakozmál a leves. A bérgyilkos még egyszer, utoljára munkába áll…

INFÓ

A film ötlete az első rész, a Bérgyilkos a szomszédom egyik sajtótájékoztatóján született, amikor egy évvel a forgatás után a szereplők ismét találkoztak. Legtöbben akkor látták viszont újra egymást, és rögtön nosztalgiázni kezdtek a forgatáson együtt töltött remek napokról. Elképzelték, mi lett a szereplők sorsa a film után, és mi történne velük egy következő részben.

Hogyan él az új házaspár, Oz és Cynthia, és mihez kezd a háztartásban az egykori bérgyilkos? Vajon a törekvő Jill beletanul-e a „bérgyilkososkodásba"? És ami a fő, lehetséges-e, hogy Jimmy és Oz óriási hazugságára sosem derül fény, örökre rejtve marad-e Jimmy megrendezett halála, és végleg elengedheti magát? Mi lenne, ha előző élete újra betörne mindennapjaiba?

„A színészek tehát már az első film mozikba kerülése előtt elkezdtek ötletelni egy újabb részről - mondja David Willis producer. - Ez mindannyiunkat arra indított, hogy komolyan elkezdjünk gondolkodni erről."

Amikor a színészek elkötelezték magukat a folytatás mellett, a producerek Howard Deutch rendezőt keresték meg, aki korábban olyan vígjátékokban mutatta tehetségét a műfaj iránt, mint a Még zöldebb a szomszéd nője vagy a Furcsa pár 2. A rendező arról ismert, hogy jó érzéke van a komikus időzítéshez, és hajlandó beépíteni a filmbe a színészek váratlan improvizációit is.

„Nem vagyok nagy híve az öncélú improvizációnak - mondja Deutch. - Szerintem kell egy keret és biztos paraméterek, de ha egy jelenetnek megvan az értelme és biztos alapokon áll, akkor szabadon lehet engedni a színészeket, és hagyni őket poénkodni. A szöveget kiegészítik és megemelik a maguk ötleteivel."

A biztos alapot ezúttal George Gallo forgatókönyve jelentette. „Egyes folytatásokkal az a baj, hogy majdnem ugyanazt a filmet látjuk viszont, amit első alkalommal is - mondja Gallo. - Márpedig az emberek változnak, és engem leginkább az érdekelt, mi történt velük az előző rész óta eltelt időben. Jimmy visszavonult, Mexikóba költözött, ahol eddigi élete számbavétele kicsit megborítja, de aztán magához tér, és átadja magát a háztartás örömeinek. Ez feltehetően kissé távol tartja tőle a múlt démonait. Korábbi védence és mostani felesége, Jill viszont éppen bérgyilkos szeretne lenni, ám kevés sikerrel, ráadásul visszasírja régi életüket."

Jimmy személyisége különös irányban fejlődött tovább az első részhez képest. Bár még mindig „jéghidegvérű gyilkos", most kicsit érzékenyebb és figyelmesebb. Érez valamiféle kései bűntudatot korábbi élete miatt, és küszködik is ezzel. „Rajong a szőnyegei és a főzés iránt, és nagyon vicces azt látni, hogyan jönnek elő ezek az érzések a korábban megismert kemény figurából" - mondja Deutch.

„Bizonyos értelemben ez a film a fordítottja az előzőnek - mondja Bruce Willis. - Jimmy és Oz bizonyos oldalai helyet cserélnek: Jimmy búcsút int a bűnözésnek, és teret enged házias hajlamainak, Oz viszont egyre inkább megkeményedik."

„Bruce bármit el tud játszani - mondja Deutch. - Sármos, ijesztő, vicces, erőteljes… azzá változik, amit csak akar. Tudja, hogy a Matthew és közte levő kölcsönhatás nagyon egyedülálló. Nevetni akart, és Matthew nagyon meg tudja nevettetni. És őszintén szólva, Matthew-t sem tudja senki más úgy megnevettetni, mint Bruce. Jimmy és Oz minden téren egymás ellentétei. Ha két ilyen ellentétes elem ütközik, annak biztos robbanás lesz a vége."

„Könnyen tudjuk oda-vissza adogatni egymásnak a labdát - mondja Perry, aki a jó közös munka egyik okának azt tartja, hogy a magánéletben is jó barátok. - Tudjuk egymásról, hogyan fogunk reagálni bizonyos helyzetekben. Az első filmben van egyfajta kölcsönös tisztelet a két szereplő között. Oz nem dobja fel Jimmyt, mert kedveli, és Jimmy sem nyírja ki Ozt, mert szintén kedveli. De ez nem egy könnyű barátság. A mélyben mindig ott a lehetőség, hogy a tisztelet és rokonszenv ellenére Jimmy egyszerűen kinyírja Ozt.

Ebben a részben Ozt megszállva tartja a félelem, és ezt széles gesztusokkal lehetett ábrázolni. Olyan embert játszom, aki szó szerint állandó veszélyben van, és emiatt teljesen elveszíti a lelki egyensúlyát. Beleszaladhatok egy üvegfalba, nyolcszor is eleshetek, miközben próbálok kimenni egy szobából, a közönség mégis hinni fog nekem, mert olyan sok forog kockán."

„Matthew nem tudja anélkül kinyitni az ajtót, hogy neki ne ütközne, és nem tud lemenni a lépcsőn, mert annyira ideges. Ez Buster Keaton világa - mondja Gallo, és hozzáteszi, hogy ezek a hasraeséses jelenetek mind Perry spontán játékának köszönhetők. - Én nem írtam bele ilyen fizikai dolgokat, de ő ösztönösen meglátta a lehetőséget az adott jelenetekben. Nagyon tehetséges színész a helyzetkomikum terén. Nehéz valakit arra utasítani, hogy fusson bele egy ajtóba, és közben ne nézzen ki hülyének. De azt a dolgot teljes mértékben rábízhattuk."

A filmben újra fontos szerepet kapott Amanda Peet, akit az előző részben nyújtott alakításáért Blockbuster Entertainment Díjra jelöltek. Az új történetben már férj és feleségként látjuk őket viszont, és a nő éppen bérgyilkosként szeretne helyt állni, csekélyke sikerrel.

„Jimmy nagyon kedves, és próbál a felesége kedvére tenni - mondja Peet. - De Jillnek ez nem elég. Ő egy veszélyes, karizmatikus nehézfiúba szeretett bele, és őt akarja visszakapni. Azt szeretné, ha Jimmy ledobná a kötényt, és újra beszállna a játékba. Abban bízik, hogy ez új életet vinne lehangoló szerelmi életükbe is, ami nagyon érzékeny téma a férfi számára. Tehát minél inkább erőlteti a nő, annál nagyobb ellenállásba ütközik. Egészen addig, amíg Gogolak felbukkanásával nem marad sok választásuk."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Héjanász dán avaron

Képzeljék el, hogy valakinek egyszer eszébe jut elkészíteni a Casablanca kihagyott jeleneteit!… Tovább olvasom