Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Premierfilm: Időzavarban

Matt (Denzel Washington) egy floridai kisváros rendőrfőnöke. Keményen dolgozik, munkatársai és barátai tisztelik, a közösség szereti. Ahogy a film bonyolult szálaiból, váratlan fordulatokkal szövődik a történet, száguldva a robbanásszerű végkifejlet felé, nyilvánvalóvá válik, hogy az igazság Matt oldalán áll - de nem úgy az idő…
Banyan Keyt valósággal sokkolja egy brutális, kettős emberölés, melyben az egyik áldozat éppen a sheriff szeretője (Sanaa Lathan). Matt nyomozni kezd, s élete egyszerre csak felborulni látszik: bizonyos dolgok napvilágra kerülnek. Ahogy a gyilkossági ügy egyre több részletére derül fény, minden bizonyíték Mattra tereli a figyelmet, és ő lesz az első számú gyanúsított.

Most, hogy a nyomozás teljes erővel folyik, és számos szakember dolgozik az ügyön, Matt egyszerre csak versenyfutásba kerül az idővel: meg kell oldania a gyilkosságok ügyét, még mielőtt mások is észreveszik azokat a nyomokat, amelyeket Matt fedezett fel, és amelyek éppen őt magát keverik gyanúba. Mindig néhány lépéssel a saját rendőrsége, a saját munkatársai előtt kell járnia, mindenkit meg kell előznie, akiben eddig megbízott, hogy tisztázni tudja a nevét, visszaszerezze becsületét és kiderítse a szörnyű igazságot. A helyzetet bonyolítja, hogy Matt elhidegült feleségét, Alexet (Eva Mendes) szakértőként szintén ráállították az ügyre.

Ahogy a film cselekményének bonyolult szálaiból, váratlan fordulatokkal és csavarokkal szövődik a történet, egyre fergetegesebben száguldva a robbanásszerű végkifejlet felé, már nyilvánvalóvá válik, hogy az igazság Matt oldalán áll - de nem úgy az idő…

INFO

Első játékfilmes forgatókönyvéhez Collard azokból a titokzatos thrillerekből merített ihletet, amelyeket gyerekként a legjobban szeretett. „Úgy nőttem fel, hogy mindig ezeket a filmeket szerettem igazán." - mondja Collard. „Mikor egy-egy váratlan fordulat lepi meg a nézőt, amikor aztán megpróbálja összerakni a mozaikokat, és megfejteni a rejtélyt…, hát ezt egyszerűen imádtam ezekben a filmekben."Amikor magán a történeten gondolkodott, annyit Collard biztosan tudott, hogy a kiinduló helyzet az lesz, hogy „egy jó ember, egy pozitív hős valami rosszat tesz, de azt egy jó ügy érdekében teszi". Collard így folytatja: „Feltett szándékom volt, hogy a nézőnek előbb meg kell szeretnie ezt a figurát, aki aztán egy olyan szörnyű helyzetbe kerül, mintha egy húsdaráló kései között lenne, és a film hátralévő részében azt lessük, hogy a magas fokozatra kapcsolt darálóban sikerül-e távol tartania magát a késektől. Olyan filmet akartam, amit a néző lélegzetvisszafojtva figyel, amikor tényleg érdekli, hogy mi fog történni, mert teljes szívével a főhősnek szurkol." Ebből az alapgondolatból született Collard forgatókönyve.

Denzel Washington elolvasta a forgatókönyvet, és rá is mély benyomást tettek a sztori feszültséget fokozó fordulatai és neo-noir jellege, s persze nem utolsósorban a kihívás, amit a központi figura életre keltése jelentett.

Elvállalta a szerepet. „Mikor elolvastam a forgatókönyvet, úgy gondoltam, hogy ez tényleg nagy menet lesz." - mondja Washington. „Carl Franklin rendező és én már korábban arattunk sikert együtt, és ezt jó volt tudni, de nekem mindig elsősorban és leginkább a forgatókönyv számít. Ezt nagyon érdekesnek találtam, és nagyon tetszett Matt figurája. Úgy éreztem, hogy nagyszerű lesz ezt a szerepet eljátszani. Ez az ember nagy hal egy kis tóban. Rendőrfőnök egy városban, ahol az egész rendőrség négy emberből áll, és ezzel ráadásul fenemód elégedett.

Azt hiszi, hogy minden a helyén van, hogy minden jól van úgy, ahogy van. Azt hiszi, hogy minden, amit tesz, csak jó lehet, hogy ő nem hibázhat - és ezért aztán megfizet. Számomra az általam alakított figura szempontjából, ez a sztori valójában a kísértésről szól, arról, hogy mi történik, ha engedünk a kísértésnek: ha nyalánkságra vágysz, és az édességért a tálba nyúlsz, ott parazsat fogsz és megégeted a kezed. Ha olyat teszel, amiről jól tudod, hogy nem lenne szabad megtenni, annak meg is lesznek a következményei. Bár segíteni akar valakinek, s bár megpróbál jót tenni, Matt néhány nagyon nagy hibát követ el."

A nők dominálnak ebben a filmben. Én csak úgy mellesleg veszek részt a játékban." - mondja Washington nevetve. „Sanaa Lathan játssza azt a nőt, akivel viszonyom van, és Eva Mendes - akivel a Kiképzés című filmben is együtt játszottam - a feleségemet alakítja, akivel éppen válófélben vagyunk. Mindketten erőteljes színészek és csodálatos alakítást nyújtanak - és, hát igen, szerencsésnek mondhatom magam, hogy két ilyen színésznő a partnerem."

Ami Lathant illeti, őt valósággal felvillanyozta, hogy Washingtonnal dolgozhat, és rendkívül hálás a lehetőségért. „Denzel olyan végtelen nagy lelkesedéssel dolgozik." - mondja Lathan. „Mindig teljes szívével vesz részt a munkában, és a partnere is mindig számíthat rá. Tényleg megbecsüli a figurát, akit alakít, sőt az egész sztorit. Belemerül az adott film világába. Denzellel dolgozni annyit jelent, hogy olyan valaki van melletted, aki teljesen beleélte magát a történet képzelt világába, és ez természetesen neked is segít a mélyebb átélésben."

„Tényleg meg voltam lepve, amikor elolvastam a forgatókönyvet." - folytatja Lathan. „Annyira jó - egy igazi, forrón szexis thriller." - mondja. Lathan nagyon élvezte a saját szerepét is. „Nagy örömmel játszottam Anne Merai szerepét, mert oly sok rétege van a figurának. Valami olyan titokzatosság lengi körül, amit sose sikerül megfejteni. Szexis ez a figura, rendkívül sokszínű és dinamikus."


„Az mindig nagyon izgalmas, ha olyan figurát alakít az ember, aki megrémíti." - mondja Lathan. „Amikor elolvastam az Időzavarban forgatókönyvét, olyasmit éreztem, hogy ’Úristen, meg tudom én ezt csinálni?’" - mondja a színésznő. „De hát ez az, amit tennünk kell - az embernek mindig le kell győznie a saját korlátjait, olyat kell vállalnia, amiről nem tudja biztosan, hogy képes-e rá, olyat, amit azelőtt még sose próbált."

Eva Mendesnek ez a második közös filmje Washingtonnal, és a tapasztalatai csak megerősítették abban, amit hallomásból már tudott. „Denzel annyira nyitott, készséges és izgalmas." - mondja Mendes. „Egyetlen nap alatt is rengeteget tanultam tőle. Annyira profi, és oly sok mindenre megtanított, anélkül, hogy ennek a tudatában lett volna. Olyan ez, mintha színiiskolába járnék, csakhogy itt még nekem fizetnek, ahelyett, hogy én fizetnék tandíjat. - mondja nevetve. - Végeztem egy kis kutatómunkát. Néhány napon át rendőrök és rendőrnők társaságában lebzseltem."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen jegyeket a Gálvölgyi portréra

A Kisalföld Online játékán most jegyeket nyerhet a Győri Nyár egyik programjára, a… Tovább olvasom