Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Premierfilm: Grimm

Terry Gilliam ezúttal a mesemondó fivérek harsányan kavargó kalandjainak világát tárja elénk. A Grimm című film a fantasy, a thriller és a romantikus vígjáték bizarr elegye, melyben az ősi, mágikus gondolkodásmód és a felvilágosodás racionális eszméi vívnak csatát. A lenyűgöző látványú, igazi sztárokat felsorakoztató, nagyszabású alkotás számos jelenetét Prágában forgatták.
rendező: Terry Gilliam

forgatókönyvíró: Ehren Kruger
operatőr: Nicola Pecorini, Newton Thomas Sigel
jelmeztervező: Gabriella Pescucci, Carlo Poggioli
zene: Dario Marianelli
látványtervező: Guy Dyas
vágó: Lesley Walker

szereplő(k):
Matt Damon (Wilhelm Grimm)
Heath Ledger (Jacob Grimm)
Monica Bellucci (Tükör Királynő)
Jonathan Pryce (Delatombe)
Lena Headey (Angelika)
Peter Stormare (Cavaldi)
Petr Ratimec (Will ifj.)
Jeremy Robson (Jacob ifj.)
Laura Greenwood (Sasha)
Mackenzie Crook (Hidlick)

A film sztorija

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer két, magával ragadó, de egymással homlokegyenest ellenkező természetű fivér, a cinikus Will és az álmodozó Jacob, akik Grimm testvérek néven lettek híresek szerte a világon.

A napóleoni időkben a fivérek a német falvakat járják, és azt állítják magukról, hogy történeteikkel megszabadítják az embereket mindenféle szörnyűséges lidércnyomástól és rémálomtól, ájtatos manóktól és boszorkányoktól. A francia hatóságok azonban rájönnek szemfényvesztő módszerükre és megpróbálják tőrbe csalni őket. Will és Jacob rövidesen egy olyan világban találják magukat, amely pontos megfelelője az ő fantáziájuk teremtette mesevilágnak.

A varázslatos Marbaden faluban az örök szépséget áhító Tükör Királynővel gyűlik meg a bajuk, amikor egy bűvös erdőbe érve titokzatos körülmények között fiatal lányok tűnnek el egyre-másra. Nyilvánvaló tehát, hogy a fivérek kénytelenek egy valóban varázserejű átokkal megküzdeni. Számos történet az ismert Grimm mesék közül - a Hamupipőke, a Piroska és a farkas és a Jancsi és Juliska -, valahogyan megelevenedik. A Grimm testvérek pedig arra kényszerülnek, hogy a fantázia és a valóság határán, a saját képzeletük szülötteivel szembesüljenek. Az abszurd helyzetet tovább bonyolítja, hogy Will és Jacob ugyanaz a nő, Angelika iránt érez olthatatlan szerelmi vágyat... www.port.hu

Kritikák

Port.hu - stjn

"Az ötlet, mármint saját történetük szereplőivé tenni a szerzőket, amúgy
korántsem számít újdonságnak, Gilliam-től azonban szerencsére távol áll, hogy túlokoskodja a dolgot, s az agyas filozofálgatás helyett a vérbő tündérmese felé veszi az irányt. Ha kezdetben kicsit döcög is a történet, s a Matt Damon-Heath Ledger-páros is csak nehezen talál magára a pazar díszletek között, lassan mégis sikerül megszokni ezt a csetlő-botló szélhámos-duót és örömmel követjük őket a falusiak gyermekeire vadászó boszorkány elvarázsolt kastélyába. Ha a Grimm el is marad a rendező olyan korábbi klasszikusaitól, mint a Brazil vagy a Halászkirály legendája, már a kezdő képsorokat kísérő feliratba több fantázia szorult, mint a vetélytársak filmjeinek teljes egészébe."
A teljes cikk

mozinet.hu - Sági Balázs

"Direktorunk alkotásának történetvezetése ezúttal szokatlanul egyszerű és lineáris. Effektek vannak ugyan szép számmal, de nem látunk semmi meglepőt: az eddig pionír vízióiról híres filmes rendezőként is háttérbe húzódott. Ráadásul a mű teljes egészében nélkülözi a joggal elvárt komplexitást és fajsúlyt (nincs több síkon való értelmezhetőség), így a mozi ugyan könnyebben befogadhatóvá válik, és persze kevésbé zavarossá, de ez nem feltétlenül előny, ha éppen ennek ellentéte volt eddig – többek között – a rendező fő erénye. Amellett, hogy nem hozza az elvárt szintet, a Grimm még csak nem is eredeti, hiszen le sem tagadhatnánk Tim Burton utóbbi munkáinak hatásait. Az Álmosvölgy legendájának dčja vu-je ordít a képernyőről, de gondolhatunk a Nagy halnak a mese erejéről, fontosságáról szóló, hasonló üzenetére is."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnöki szavak

Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke: „Jelentős sikerként értékelem a szavazás… Tovább olvasom