Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Premierfilm: Cápamese

Oszkár kis hal a nagy tóban, az eszénél csak a szája jár gyorsabban, és miközben a Bálnamosóban gürcöl „vakardhalként", arról álmodozik, hogy egy nap kifogja az aranyhalat…és felkerül a Korál csúcsára, a gazdagok és híresek közé.

És egy nap valóban az ölébe hullik… no, nem a szerencse, hanem egy nagy fehér cápa hullája, és hősünk azon kapja magát, hogy ő lett Oszkár, a Cápaölő. Így történik, hogy a kis hal megeteti a nagyhalakat, a bökkenő mindössze annyi, hogy az áldozat a rettegett Nagy Fehér Főnök, Don Lino fia volt.
És akire egyszer ráharap a halvilág…

Info

Íme itt a DreamWorks újabb nagyszabású számítógépes animációs filmje tengernyi poénnal, izgalommal és románccal. Az eredeti hangokat olyan sztárok kölcsönzik a rájuk kísértetiesen emlékeztető halaknak, mint Will Smith, Jack Black, Robert DeNiro, Rene Zellweger, Angelina Jolie és Martin Scorsese!

A film világpremierjét a 61. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon tartották 2004 szeptemberében, az október eleji amerikai bemutató előtt.
A Cápamese tenger alatti vígjáték, amelyben új értelmet nyer Don Corleone egyik kedvenc mondása: „szegény, ő már a halakkal alszik".
- A Cápamese sokban hasonlít a Shrekre, hiszen egy kicsit tiszteletlen, egy kicsit lázadó szellemű, miközben nagyon vicces, és rengeteg parodisztikus utalás van benne - szögezi le Jeffrey Katzenberg executive producer. - Ahogyan a Shrek a tündérmeséket szedte ízekre, a Cápamese a klasszikus gengszterfilmeket állítja a talpukról a fejük tetejére.

Vicky Jenson rendező, az Oscar-díjas Shrek alkotója nem csak azért vett részt a Cápamese létrehozásában, mert a két film között sok hasonlóság van. - Akárcsak a Shrekben, a Cápamesében is rengeteg a találó poén és az őszinte érzelem. A nagy csavar viszont az, hogy fogtunk egy olyan gazdag mitológiát, mint a gengszterműfaj, és nem csupán kifordítottuk, hanem mindjárt le is vittük a tenger fenekére.
Kifigurázzuk a tömegkultúra számtalan népszerű elemét, de a Cápamese közben akcióvígjáték és romantikus vígjáték is egyszerre - folytatja Rob Letterman rendező, aki egyben a forgatókönyv egyik szerzője. - A néző a cselekmény kibontakozásával egyre inkább szurkol a hősök sikeréért, és hisz is bennük. Azt hiszem, ebben a történetben mindenki megtalálja azt, ami érdekes lehet a számára.

A Cápamese egy kis halról szól, aki egyszer nagyot hazudik, hogy megkaphassa mindazt, amiért szerinte élni érdemes: hírnevet, vagyont, tiszteletet, sőt még a szerelmet is - veszi át a szór Bibo Bergeron rendező. - De aztán rá kell jönnie, hogy vágyainak netovábbja mindvégig ott volt az orra előtt, csak ki kellett volna nyitnia a szemét, hogy észrevegye. A nézők alighanem rá fognak jönni, hogy többé-kevésbé mindnyájan így vagyunk ezzel...

A három rendező, Jenson, Bergeron és Letterman külön-külön területre koncentrálta figyelmét a produkció készítése során. - Vickynek elképesztő tehetsége van a színészvezetéshez, a humora pedig még élvezetesebbé teszi a történetet - magyarázza Bill Damaschke producer. - Bibónak évtizedes tapasztalata van animációs filmkészítésben, saját stúdióját vezeti, tehát ő volt az, aki nap mint nap irányította a világosítókat, az animátorokat és a trükkmestereket. Rob a forgatókönyv egyik társszerzője, így ő gondoskodott a cselekménybonyolításról: menet közben pontosan úgy finomítgatott a sztorin, ahogyan mi szerettük volna. Nagy szerencsénk volt, hogy három különböző területen is ennyire tapasztalt és tehetséges szakemberekkel dolgozhattunk együtt.

A film alkotói nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy minél több és minél karakteresebb halfajta népesítse be a Cápamese világát. Bújták a halhatározókat, állatkerti akváriumokat látogattak, természetfilmeket néztek meg. - Arra törekedtünk, hogy a filmben olyan halak szerepeljenek, amelyek eredetije a valóságban is megtalálható - magyarázza Bibo Bergeron rendező. - Természetesen aztán kissé elrugaszkodtunk a valóságtól - elvégre olyan víz alatti város sem létezik, amelyet halak építettek -, tehát elkezdtük valami valódival, és a végén olyan hal állt előttünk, amilyenre a történet és a látvány szempontjából szükségünk volt.


A szorgos kutató- és tervezőmunka eredményeként Oscar takarítóhal alakját öltötte, amely, mint a neve is elárulja, a ragadozók után maradt hulladékot takarítja el a tengerben - elvégre Oscar a Bálnamosóban dolgozik. Angie, mint már erről szóltunk, angyalhal lett. Lola viszont alapvetően az oroszlánhaltól kapta alakját, persze a tervezők imitt-amott besegítettek, s egy kis sárkányhal-dizájnt is kevertek hozzá, hogy ez a karakter minél dögösebb és veszedelmesebb külsejű legyen. Sykes pöfeteghal félelmetes tüskékkel, de amint ideges lesz, fölfújja magát és elkezd sipítani, és az egész rémisztő hatás elvész.

A halak városa messziről úgy fest, mint egy normális korallzátony. Ám ha egy kicsit közelebb megyünk, már látjuk, hogy igazi nagyvárossal van dolgunk: emeletes házak sorakoznak, rajtuk neonreklámok, az utakon forgalmi dugók, ahogyan kell. Ha még közelebb megyünk, azt is észrevesszük, hogy ezt a város korallból és homokból faragták ki ügyes uszonyok, de fölhasználtak minden mást is, ami a tengerből kigyűjthető.
- Azt akartuk, ne úgy nézzen ki, mint egy elsüllyedt város, hanem azonnal nyilvánvaló legyen: ez a halak városa - magyarázza Daniel St. Pierre látványtervező.

Az alkotók a „halasítás" kifejezést használták arra a munkafolyamatra, amelynek során a valóság emberhez köthető elemeit átalakították a halak világa számára. - Eléggé meg van ez halasítva? Hogyan fest ez az épület rendesen meghalasítva? - ilyen kérdések röpködtek hetekig a stúdióban. A végeredmény persze soha nem lett annyira „halas", hogy ne lehetett volna azonnal felfedezni, milyen épület vagy tárgy került a „műtőasztalra".

A látványtervezés során a Zátony mintájául alapvetően New York szolgált, de kevertek a stílusához egy kicsit Las Vegasból, Atlantic Cityből és San Franciscóból is.
A cápák lakóhelye egy elsüllyedt óceánjáró, amelyet a Titanic és a Queen Mary alakja nyomán terveztek. Utóbbi hajó természetesen nem süllyedt el, viszont az egyik legismertebb tengeri jármű a világon. A luxusfedélzet ebédlőjét a cápák exkluzív étteremmé alakították, itt zajlik az egyik kulcsjelenet Lenny és Don Lino között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvis a legjobban kereső halott

Negyvenmillió dolláros éves jövedelemmel Elvis Presley a legjobban kereső halott - jelentette a BBC.… Tovább olvasom