Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Premierfilm: Arthur király

A történészek évszázadokon át úgy gondolták, az Arthur-mondakör csak mítosz. Ám bebizonyosodott, hogy Arthur valóságos szereplője volt az 5. századi Britannia történelmének, s hogy a legendás figura mögött valódi személy rejlik, aki a magánélet utáni vágy és a közösség iránti kötelességtudat között hányódott.
Arthur (Clive Owen) a Római Birodalom legészakibb védvonalának őrzésére kirendelt sereg vezére, s alig várja, hogy elhagyja Britanniát, és visszatérjen Róma biztonságos falai közé. Ám mielőtt elhagyná a szigetet, lovagjaival együtt még egy utolsó nagy megbízást kell teljesítenie, melynek során ráébred, hogy ha Róma elvész, Britanniának szüksége lesz egy vezérre, aki betölti az űrt - valakire, aki nemcsak a szászok fenyegető támadásától védi meg az országot, hanem megmutatja az utat egy új korszak felé. Arthurnak Merlin, a brit csapatok vezetőjének segítségével, valamint a gyönyörű és bátor Guinevrával (Keira Knightley) az oldalán, kell megtalálnia az erőt önmagában, hogy elfordítsa a történelem kerekét.

Infó

Az Arthur király című filmben a történelem egyik legnagyobb legendája elevenedik meg izgalmas kalandok, különleges látvány és lenyűgöző csatajelenetek közepette.
A film tervének megszületése sok évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor David Franzoni először találkozott Lucius Artorius Castus római kapitány nevével.

„Ez még azelőtt történt, hogy profi forgatókönyvíróként kezdtem volna dolgozni - emlékezik vissza. - Folyton a könyvtárban lógtam, és a kezembe került valami iskolai dolgozat, ami az Arthur-legenda lehetséges eredeteként említi Castus nevét. Megragadt bennem. Van a történelemben egy pillanat, melyet biztos kiindulópontnak. Van egy név és van egy csata. A név Lucius Artorius Castus, a csata pedig a híres Badon-hegyi csata. Ez az ütközet megváltoztatta Britannia térképét, egyben megteremtette Arthur legendáját, mely évszázadokon keresztül fennmaradt. Arra gondoltam, ez remek lehetőség: visszamenni az időben és megpróbálni összerakni, hogy milyenek lehettek ezek az emberek valójában, és realisztikusan elmesélni a történetüket."
A film megrendezésére Antoine Fuqua-t kérték fel, aki pittsburgi lévén Arthurról és a Kerekasztal lovagjairól szóló filmeken nőtt fel.

Kissrác koromban is nagyon szerettem ezt a témát, később pedig sokat tanulmányoztam a korszakot - meséli. - Jerry Bruckheimer azért gondolhatta, hogy én vagyok a megfelelő választás erre a filmre, mert mindig is inkább érdesnek és mocskosnak éreztem ezt a történetet, nem pedig romantikusnak: szinte árad belőle az erőszak és a vér szaga. Árad belőle a reménytelenség. Nagyon apokaliptikus. A történelemnek ebben a korszakában nem volt sok remény a megmaradásra - a reményt Arthur hozta el és testesítette meg."

A film alapkoncepciója egy akciódráma volt, amely feltérképezi Arthur király és lovagjainak véres kalandjait.
„Nagyon izgalmasnak tűnt, mert ezt az Arthurt korábban még soha nem láthattuk - mondja Fuqua. - A történet alapjai valóságosak, történelmi kutatásokon alapulnak. Napvilágra került néhány, eddig ismeretlen tény. Félelmetes érzés felfedezni, hogy az a mesebeli hős, akivel felnő az ember, valóban létezett."

Noha Fuqua meglehetősen jól ismerte az Arthur-legendát, még soha nem hallott Castusról, amíg el nem olvasta Franzoni forgatókönyvét. „Semmit nem tudtam az artoriuszokról vagy a szaramata lovagokról - vallja be. - Miután elolvastam a könyvet, Jerryvel együtt elutaztunk Angliába, körülszaglásztunk, mit lehet találni a témáról, megnéztük Hadrianus falát és beszéltünk Arthur-szakértőkkel, többek között John Matthews-szal. Múzeumokba is ellátogattam, hogy lássam, mit viseltek a lovagok. Nekem úgy tűnt, hogy lovaggá válhattak bármely nemzet népei, melyet meghódítottak a rómaiak. De arra is rájöttem, hogy akkoriban a lovagság még nem abban a formájában létezett, ahogy mi ismerjük: ezek a harcosok nem idealizmust és dicsőséget hajszoltak, hanem vérben, sárban és hidegben küzdöttek nap mint nap, ők lehettek a legkeményebb fickók széles e földön."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkészítő napok

A győri Széchenyi István Egyetem első éves hallgatóinak felkészítő napjait az egyetemi és főiskolai… Tovább olvasom