Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Premierfilm: Argo

Egy igazi profi mindenre fel van készülve - kivéve a Magyar Valóságot. Fekete Versace öltönyben és csúcstechnológiával felszerelve érkezik Magyarországra az az „ügyintéző”, akit a szakmájában csak a Tejesembernek hívnak. Feladata, hogy végrehajtson egy újabb különleges megbízást: egy titokzatos ókori kincset kell megtalálnia. A „rutinmunka" azonban hamar élete legnehezebb küldetésévé válik...
Feladata, hogy végrehajtson egy újabb különleges megbízást: egy titokzatos ókori kincset kell megtalálnia. A „rutinmunka" azonban hamar élete legnehezebb küldetésévé válik...

Egy kétezer éve, Magyarországon elrejtett római kincset hajszol három különleges kincsvadász csapat. A szupertechnikával felszerelt külföldi műkincscsempészek (Oszter Sándor, Mucsi Zoltán, Balogh Ádám), a lecsúszott biztonsági őrökből verbuválódott agresszív, ámde primitív szerencsevadászok (Kovács Lajos, Scherer Péter, Kiss József), és azok a hőseink, akik között megtalálható az ógörög-latin szakos bölcsészhallgató (Görög László), a kiugrott fiúzenekar-tag (Steiner Kristóf) és Héraklész. Ezen kívül sok karakter színesíti a cselekményt, akik így-vagy úgy belebonyolódnak a kincsért folyó harcba (Jáksó László, Nagy Feró, Csuja Imre stb.).

Hőseink keresztül-kasul bejárják Magyarországot, és közben a cselekmény szálai is találkoznak, átszövik egymást. A mesés kincs nyomára két tárgy vezet, egy barbár fejedelem palástja és egy római centurió naplója.

A biztonsági őrök Balog Tibi, egy kirúgott rendőr vezetésével, egy leselejtezett páncélautóval Balaton felé veszik az irányt (tévesen). Náluk van a napló szövegét tartalmazó pergamentekercs, amit a Történeti Múzeumból loptak el. Problémamegoldó képességük csekély, tehát lépten-nyomon lövöldözni kezdenek. Kiváltképp titkos fegyverük, Pszichó (Bitskey Lukács), aki egy szót sem szól egész film alatt, és még a társai is félnek tőle.

A profi műkincs csempészek birtokolják a másik útjelzőt, a palástot. Megbízójuk, egy angol műkincskereskedő. Mozgó bázisuk egy kamion, amelynek a hátsó, tanker részében kialakított multimédia-központ a legfőbb támaszuk. Műholdas kapcsolat, lehallgatás, nyomkövetés számukra nem probléma. Mivel azonban a dákok útvonalát követik végig Magyarországon éppen a csúcstechnika válik feleslegessé.
Tézeusz, Orfeusz, Héraklész - az Argo fantázianevű kopott kisbuszban - és a hozzájuk csapódott újságírónő nem rendelkezik nyomravezető tárggyal, viszont velük van a tudás. Náluk a gyakorlati érzék teljes hiánya okoz fennakadásokat, illetve az újságírónő, akivel a fiúk enyhén szólva nehezen találják a hangot.


INFÓ

Árpa Attila rendező:
- 1996-ban, két barátommal, Huszár Péterrel és Trunkó Bencével vetettük fel először az ötletet, hogy megcsináljuk az első magyar akciófilmet. Akkor még más világ volt, a terv még lehetetlenebbnek tűnt, mint ma. De elkezdték írni a forgatókönyvet, és meg is született egy 250 oldalas mű egy kincsvadászatról, egy sok szálon futó kalandról, ami majd nagy agymunka elé állítja a nézőket…  

Hét évvel később, amikor kilátásba helyeződött a tényleges megvalósítás, rengeteget változtattunk… Már 2001-ben volt egy ARGO-verzióm, pályáztam is vele az MMK-nál, csak nem nyertem. Ha nyerek, nem készül el a Való Világ… gondolj bele! A könyv egyébként három hét alatt született meg, és azzal ér véget, hogy fogok csinálni egy filmet.

Forgatási történetek


Chili Boyz

A filmben megjelenő fiúzenekar a valóságban is létezik. Ők a Chili Boyz, Árpa Attila legújabb projectje. Tagjai: a VIVA Plusz műsorvezetőjeként népszerűvé vált Steiner Kristóf, a VV 1 győztese Mészáros Szabolcs, Árpa Attila és Balogh Ádám Gomez, akit a Kész átverés show-ból ismerhetünk. Utóbbi a film szereplője és társproducere is.
A zenekar repertoárja még nem túl bő. Van egy lassú számuk és egy gyors…

Túlbuzgó kellékesek

A történet szerint Balog Tibiék magukkal hurcolnak egy szerencsétlen történészt, aki reményeik szerint latin tudásával segít nekik a kincs megtalálásában. Amikor a kincs nyomára utaló feliratokat kell keresniük a professzor - akinek más vágya sincs, mint megszökni Tibi karmaiból - kamuzik egyet, és Hévíz felé irányítja a csapatot. Ezért azt hazudja, hogy talált egy táblát, amire az van írva: „In vido vedele, therma fürdere." A professzor szabadfordításában ez annyit tesz, hogy „aki sok bort ivott gyógyulást nyer a thermában", azaz fürdőben. Az egész kamu, viszont a lelkiismeretes kellékesek a többi valóban megjelenő felirattal együtt gyönyörűen legyártották, és hosszas munkával „leöregítették" ezt a feliratot is.

A masszív kocsi

Az egyik jelenetben egy Audi S8-as lebukfencezik a szakadékba. Legalábbis a forgatókönyv szerint. Mert a valóságban sehogy sem akart. Az egész stáb - hat beélesített kamerával - várta egy hideg kőbányában, hogy a kocsi átbucskázzon és lezuhanjon. A kezdő lökést még egy buldózer is megadta neki, azzal, hogy alányúlt és átfordította. Az autó viszont - a megbízható német márka - egy pördülés után megkapaszkodott a szakadék peremén, majd fenékkel előre, szép komótosan lecsúszott. A stáb ismét megpróbálta. Az autó ismét talpon maradt. Harmadik nekifutásra sikerült csak legördíteni a kocsit a szakadékba.

Kommandósok

Szükség volt rájuk. Jöttek. Szereplésük annyira titkos volt, hogy a szünetekben sem vehették le a csuklyájukat, ezért a büfébuszban nyújtott teljesítményük - úgymint evés-ivás - látványosságszámba mentek. Képzeljünk el egy profi kommandóst, ahogy símaszkban és fekete kulimásszal az arcán birkózik egy sonkatekerccsel. Érdekes. A kérdés az volt, hogy mikor hívják őket éles bevetésre, mert akkor a velük való forgatásnak vége és csúszunk. Amikor ez valóban megtörtént egy vigaszunk maradt: abban a pillanatban tudtuk meg, hogy akció van, amikor ők és a központ.

 

A tűzpiros Corvette

Úgy adódott, hogy - ki tudja már kinek a hibájából - de nagyon kellett volna egy Corvette azon a forgatási napon, és nem volt. Történetesen egy Pusztakotkodácsnál alig nagyobb község közelében folyt a forgatás, ezért a feladat megoldása a lehetetlenhez konvergált. A gyártás elzarándokolt a polgármesterhez azzal a szürreálisnak tűnő kérdéssel, hogy nem-e volna-e egy jelen pillanatban nélkülözhető tűzpiros Corvette a faluban? Vagy a környéken? Vagy egyáltalán? Megjegyzem a falufőnök megtalálása nem volt nehéz, mivel a populáció egésze kint állt a határban és figyelte hogyan készül egy mozi. A polgármester - nagy bajuszú, joviális parasztember - nyugalomra intette a stábot, majd eltávozott a forgatás helyszínéről. Hipp-hopp visszatért, ki nem találják mivel. Egy tűzpiros Corvette-et vezetett. A kocsi a saját garázsából származott.

Illegalitásban

A forgatásra szánt idő szűk volt. A forgatásra szánt pénz pedig kevés. E két tényező indokolta, hogy egyszer-egyszer a stáb kénytelen volt engedély nélkül dolgozni. Az illegális forgatásnak megvannak a maga szabályai. Először is nincs felesleges teher, mert néha el kell futni. Így értelemszerűen kiesik a catering busz (magyar nevén büfékocsi), mert az lassítaná a haladást. Ennek megfelelően ilyenkor mindenki azt eszi, amit otthonról hozott. Másodszor: a helyszínbiztosítást magadnak kell megoldanod. Vagyis valaki kiáll az útra és irányítja a forgalmat. Harmadszor pedig, pár ember arra figyel, hogy jön-e a rendőr? Ha mindezt sikerül megoldani (jelen esetben sikerült) akkor rengeteg pénzt, időt és energiát lehet megtakarítani.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom