Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 0°C | 7°C Még több cikk.

Premierfilm: A miskolci Boniésklájd

Lili és Pali „véletlen bankrablók” és talán „véletlen szerelmesek”, ezt azonban már nincs lehetőségük kideríteni. Sodródnak az eseményekkel. Életük szerencsétlen, szinte indokolatlan történések végeláthatatlan sorozatává válik.
Menekülnek. Először a hegyekben, majd Miskolcon bujkálnak.
Az újságokból tudják meg, hogy ők a magyar Bonnie és Clyde. Fogy a pénzük, s Pali előhuzakodik egy pénzszállító autó kirablásának ötletével. Készülni kezdenek első kitervelt bűntényükre. Bár tervüket tökéletesen kidolgozzák, a kitűzött pillanatban megijednek és hagyják, hogy a pénzszállító autó érintetlenül haladjon el előttük.

Felszabadultan autóznak álrendőrautójukban, s így kiszúrja, majd üldözőbe veszi őket egy igazi járőr kocsi. Csak lövöldözés árán sikerül elmenekülniük, és Pali megsebesít egy rendőrt.
Az egész város őket keresi. Kétségbeesetten menekülnek, de egy elhagyott garázs csapdájában elkapják Lilit és Palit.

A börtönben szétválasztják őket. Pali öngyilkosságot követ el és meghal.
Lili a fiú öngyilkossága után egyedül áll az őt értetlenül kémlelő világban. Senki nem érti viselkedését, elszánt hallgatását, megrögzött ragaszkodását egy olyan valósághoz, melyben Pali talán nem is halott.

INFÓ

A film nem lineárisan meséli el Lili történetét. A két különböző idősíkban játszódó, összefonódó történetből nem akciófilm bontakozik ki, hanem egy lány felnőtté válása az ezredforduló Magyarországán. Lili olyan világgal találkozik, ahol minden és mindenki megvásárolható. Lili nem korszerű hős, története éppen ezért fontos. Hűsége, kitartása és szerény vágyai ellentmondásban állnak a világ pénz és siker mozgatta értékrendszerével. Ám ő ebben a korban él, elbukása tehát sorsszerű, tragédiájuk elkerülhetetlen.

A film Novák Tünde Miskolci Bonnie és Clyde című, 2001-ben, a Magvető Kiadónál megjelent naplóregényének adaptációja. Az elsőkötetes szépírók számára létrehozott Bródy Sándor Alapítvány a könyvet 2001-ben Bródy-díjra jelölte.A regény 2004-ben Szerbia Montenegróban is megjelenik.

Novák Tünde jelenleg tizenegy éves fegyházbüntetését tölti a Kalocsai Női Börtönben.
Társa, Fekete László, 2000 júliusában, előzetes letartóztatása alatt öngyilkosságot követett el.
A film megtörtént eseményen alapszik, mégis eltér a valóságtól: fikció.
Történik 1999 nyara és 2000 nyara között Magyarországon: Miskolcon, Nyíregyházán és a Bükk-hegységben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 01.03.

Tovább olvasom