Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Pozitívan fogadták a Luxemburgban a konvergenciatervet

Pozitívak az euróövezeti országok miniszteri csoportját irányító Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök-pénzügyminiszter első reakciói a módosított magyar konvergenciaprogram "fő intézkedéseit, a pályát és az irányokat tekintve", mondta el Gyurcsány Ferenc kormányfő szerdai luxembourgi villámlátogatása után László Boglár, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Gyurcsány Ferenc a program véglegesítése előtt folytatott egyeztetést az EU legrégebben hivatalban lévő kormányfőjével és pénzügyminiszterével, az euróövezet egyik legbefolyásosabb politikusával. Juncker egyetlen pontban sem fogalmazott meg kritikát a programmal összefüggésben, emelte ki László Boglár.

A konvergenciaprogram azt mutatja, hogy a magyar kormány eltökélt hitelt érdemlő és hatékony intézkedések megtételére az igencsak magas deficit csökkentése végett - mondta a megbeszélés után Jean-Claude Juncker újságíróknak. Az én értékelésem meglehetősen pozitív a programról, de részletesen csak az EU-pénzügyminiszterek októberi értekezletén foglalkozunk vele - tette hozzá.

Az uniós politikus fontosnak tartana tisztázni néhány félreértést, köztük azt, hogy az euróövezeti tagságnak nem közvetlen feltétele az államadósság 60 százalékosnál alacsonyabb szintje a GDP-hez képest - hiszen ha így lenne, akkor jó néhány jelenlegi tagország sem használhatná még az eurót -, hanem a csökkenő tendenciát várja el az EU. A magyar programból a 2009-es időszaktól kezdve kiolvasható az erre való törekvés, tette hozzá a sajtófőnök.

Juncker egyetért azzal, hogy az euróövezeti csatlakozás időpontjának meghatározására 2008-2009 környékén indokolt sort keríteni, amikor a program megvalósítása már előrébb tart. A konvergenciaprogram azután kerül a tagországok pénzügyminiszterei elé, hogy az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank (EKB) is véleményt alkot róla. A kormány a program benyújtása előtt nemcsak Magyarországon, hanem az uniós szerveknél is egyeztetést folytat a dokumentumról.

Július végén Gyurcsány Ferenc Joaquín Almuniával, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosával találkozott Brüsszelben. Az EKB elnökével, Jean-Claude Trichet-vel Medgyessy Péter volt kormányfő, utazó nagykövet folytat tárgyalást a témában. Több tagország pénzügyi tárcájának vezetőivel is tartottak vagy terveznek egyeztetést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi tanácsadás

Győr. A Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete hivatalos helyiségében (Árpád út 44.) ma délután 3 és 4… Tovább olvasom