Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Pozitív hitellistát is vezetnek a bankok

Magyarország - Eddig 159 pénzügyi szolgáltató csatlakozott a kizárólag pozitív lakossági hiteladatokat rögzítő Credit Reference (CR) adatbázishoz.

Az intézmények közül 24 bank, szakosított pénzintézet, illetve fióktelep, 59 pénzügyi vállalkozás, 76 pedig takarékszövetkezet, illetve hitelszövetkezet, amelyek az elnök-vezérigazgató szerint együttesen lefedik a lakossági hitelpiac mintegy 70 százalékát. A csatlakozási díj 10 millió forint plusz áfa, ezt azonban elengedték azoknak, akik szeptember 30-ig aláírták a szerződést.

A CR-rendszer kizárólag a lakossági ügyfelek hitel- vagy hitel jellegű szerződéseit (folyószámlahitel, hitelkártya, áruhitel, személyi kölcsön,
autófinanszírozás, jelzáloghitel, értékpapír-kölcsönzés, befektetéssel kombinált hitelek stb.) és a kapcsolódó adatokat tartja nyilván. Kizárólag a pozitív hiteladatokat rögzíti, azaz mulasztásról vagy késedelmes fizetésről nem tartalmaz adatot.

A rendszerbe kizárólag újonnan kötött vagy korábbi, de még élő hitelszerződés tölthető be. A hitelszerződések adatait a rendszer a lezárást követően 5 évig tárolja, ezt követően véglegesen törlik. A CR az önkéntességen alapuló adatszolgáltatásra épül. Az ügyfeleknek az egyes hitelszerződések kapcsán külön-külön hozzá kell járulniuk adataik regisztrálásához (akkor is, ha a különböző hiteleket ugyanazon pénzintézet nyújtja), ezzel egyidejűleg hozzájárulnak ahhoz is, hogy adataikat a CR-hez csatlakozott finanszírozók lekérdezhessék. Az ügyfelek ugyanakkor mind a szerződés fennállása, mind pedig a lezárást követő 5 éves periódus alatt bármikor indoklás nélkül kezdeményezhetik adataik törlését.

A csatlakozóknak október 1-jétől számítva 180 napjuk van arra, hogy az adatok feltöltését megkezdjék, ez ugyanis sok szolgáltatónál informatikai fejlesztéseket igényel. Az új hiteleket folyamatosan viszik be a rendszerbe. Az ˝ősfeltöltés˝, vagyis a korábbi hitelek bevitele azonban egy-másfél évet is igénybe vehet. A pénzügyi szolgáltatók ugyanis nem keresik meg kampányszerűen az ügyfeleket, hanem akkor kérik hozzájárulásukat, amikor egyéb ügylet (például lejáró bankkártya) miatt kapcsolatba kerülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb a pedagógus

Magyarország - A közoktatásban dolgozó mintegy 168 ezer pedagógusból 477-nek szűnt meg a… Tovább olvasom