Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Pótvizsgán Magyarország? - dr. Kósa Ádám sajtóközleménye

Az elmúlt hónapok tapasztalataiból világosan látszik, hogy nőtt a munkanélküliség a fogyatékossággal élő emberek körében.
Nem csak a gazdasági világválság következményeként zsugorodó munkaerőpiac, de egy európai jogszabály értelmében 2009. január 1. óta 75 százalékra csökkentett bértámogatás is válságos helyzetet teremtett.

A fogyatékos embereket nagy részét foglalkoztató kis- és középvállalkozásokat támogatás helyett a válság terheit viszik a hátukon, ráadásul 2010-től a magyar vállalkozásoknak tízszeres büntetést kell fizetni, ha nem alkalmaznak fogyatékos embereket. Andor László biztosjelölt a fent említett problémára reagálva lényegében pótvizsgára küldte Magyarországot.

A foglalkoztatási és szociális ügyek portfoliójának várományosa bár konkrét jogi lépéseket nem tervez a fogyatékkal élő emberek foglalkoztatási szintjének emelése érdekében, nagyobb elvárásokat támasztana a nemzeti kormányok szakpolitikájával szemben.

Felvetésemre, miszerint tarthatatlan a fogyatékos emberek munkanélküliségének magyarországi 90 százalékos aránya, szemben az Európai Unió 40 százalékos arányával, egyetértett azzal, hogy jelenleg a gyengébb, kiszolgáltatottabb rétegekre hárítják a válság következményeit.

Fel kell nőnünk azonban ahhoz, hogy belássuk végre, a nemzeti kormányok nem bújhatnak el egy európai jogszabály mögé, és az Európai Parlament és Bizottság sem mutogathat a nemzeti kormányokra. Andor kérdésemre velem egyetértésben kijelentette: hatékony megoldást csak a munkahelyteremtés és a szankcionálás együttes alkalmazása jelenthet.

Ezért hibás az eddigi magyar válságkezelés, mert csak szankcionál, ahelyett, hogy munkahelyeket teremtene, és hárítja a felelősséget, ahelyett, hogy támogatná azokat a vállalkozásokat, akik a legfőbb foglalkoztatói az országnak.

Kiadó: Magyar Néppárti Képviselőcsoport, Európai Parlament

Olvasóink írták

  • 1. knifemaster 2010. január 14. 17:19
    „"2010-től a magyar vállalkozásoknak tízszeres büntetést kell fizetni, ha nem alkalmaznak fogyatékos embereket."
    Hamar lerázták a felelősséget magukról.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: büntessék a diktatúrák bűneinek tagadását!

A holokauszt és a kommunizmus bűneinek tagadását tiltó törvényjavaslatot kezdeményez az MSZP. Tovább olvasom