Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

POTTA GÉZA ÉS ZENEKARA

A felvidéki népzenét és kávéházi zenét játszó Potta Géza és Ádám Béla az autentikus felvidéki népzene utolsó nagy öregjei. Ők aztán igazán tudják, hogy mit kell, vagy inkább kellett játszani egykor a falusi lakodalmakban.

Potta Géza 1933. február 25-én született Abaújszinán. Ötéves korától muzsikál, tudását a neves cigányprímások idősebb generációjától szerezte. Magabiztos hegedülése, virtouzitása mellett remekül énekel, így hamar jókedvet varázsol bármilyen társaságba. Nem csoda hát, hogy igen kedvelt és foglalkoztatott muzsikus volt nem csak Abaújszinán, hanem szerte a környéken. A helyi tánccsoporttal is gyakran fellépett, valamint két év óta rendszeres vendégzenésze a pozsonyi Ifjú Szívek Táncegyüttesnek.

Az általunk ismert első hangfelvétel mégis viszonylag későn, 1986-ban készült vele: e lemezen is hallható az a csárdás-menet, melyet a gombaszögi fesztiválon rögzített a Varsányi zenekar (3. sáv). Az 1990-es évektől aztán - brácsásával együtt - rendszeres vendége a különböző népzenei fesztiváloknak és táboroknak; széles repertoárját a gyűjtők - elsősorban Agócs Gergely - sok órányi hangfelvételen rögzítették. A hivatásos cigányzenészeknek a megélhetésük, legfőbb jövedelmük a zenéléstől függött: minél jobban ki tudták szolgálni megrendelőik igényeit, annál többször hívták őket. Ez az oka annak, hogy ezek a muzsikusok nem "hagyományőrzők", hanem repertoárjuk a mindenkori elvárásokhoz igazodott. A zenész annál jobban keresett, minél szélesebb közönség zenéjét ismerte, minél több nótát tudott - függetlenül a dallamok régiségétől vagy értékességétől. Ez a "zenei többnyelvűség" jellemzi Potta Géza repertoárját is.

Egy lakodalomban remekül megfértek egymás mellett a népdalok és a műdalok, s egészen más zenére mulattak például a cigányok, mint a szlovák lakosság. Ez a lemez ilyen szempontból teljességre törekszik: minden zenei világból megmutat valamit. Hiszen a muzsikus, a falusi "adatközlő" nem egy névtelen alak, aki "adatot közöl", hanem alkotó művész, aki birtokában lévő zenei eszközökből újat, egyedit teremt, előadásába beleszövi egyéniségét, muzikalitását.

Különösen igaz ez Potta Géza hegedűjátékára.Potta Géza most ünnepelte 70. születésnapját. Régi zenésztársai már mind elmentek, s november végén örök társának hitt brácsása, Dzsuga Géza "Pimasz" is végleg magára hagyta. Kívánunk neki egészséget és sok boldogságot, s reméljük, muzsikájával még sokáig megörvendeztet minket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa, valahol Cseszneken

Egyre többen látogatnak el nyaranta Csesznekre, hogy megnézzék a szabadtéri játékok programjait.… Tovább olvasom