Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Postázzák a támogatási űrlapot

A Magyar Államkincstár december 11-ig minden háztartásba kipostázza a gázár- és távhőtámogatás igényléséhez kitöltendő űrlapot – közölte a Kormányszóvivői Iroda tegnap annak kapcsán, hogy megjelent a lakosság energiafelhasználásának szociális támogatásáról szóló kormányrendelet.
Jövedelemként a kérelem benyújtását megelőző három hónap átlagos jövedelmét kell feltüntetni, a lakásban együtt élő személyek jövedelmét külön-külön.
2007. január elsejétől azok a háztartások jogosultak támogatásra, akiknek az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme nem haladja meg a 93.905 forintot. Az egy fogyasztási egységre jutó jövedelmet úgy kell kiszámítani, hogy a háztartás nettó összjövedelmét osztani kell a család fogyasztási egységeinek együttes összegével (két szülő, két gyerek esetében például 3,5-tel).

Évente kell megújítani az igényt

Az igénylőlapot december 1-jétől lehet beküldeni az államkincstár lakcím szerint illetékes területi igazgatóságához. Aki decemberben benyújtja, annak már a következő havi számlában érvényesítik a kedvezményt, de a benyújtás határideje 2007. március 31. Ha a kérelmező valóban jogosult, akkor a támogatást 2007. január 1-jei hatállyal állapítják meg. Az igényt évente meg kell újítani.
A támogatást a szolgáltató által kibocsátott számlában a felhasznált hőmennyiség után írják jóvá.

Nem kell beírni...

A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint nem kell a jövedelembe beszámítani a tizenharmadik havi nyugdíjat, a temetési segélyt, az alkalmanként adott átmeneti segélyt, a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, valamint az anyasági támogatást. Nem kell beszámítani továbbá a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a fogyatékossági támogatást, valamint a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást.

Gyes, nyugdíj, táppénz, ösztöndíj

A tájékoztatás szerint jövedelemnek számít a személyi jövedelemadóról szóló törvényben jövedelemként meghatározott, belföldről vagy külföldről származó vagyoni érték (bevétel), függetlenül attól, hogy adómentesnek vagy adókötelesnek minősül, ideértve a bármely ország jogszabálya alapján folyósított nyugdíjat. Ennek a szabálynak az értelmében a tizenharmadik havi bérrel is számolni kell. Az igénylés kitöltésekor figyelembe kell venni a kereső tevékenységből származó jövedelmeket. Ennek minősül minden olyan bevétel, amely munkavégzésből származik, például a munkabér, a megbízási díj, a vállalkozásból származó jövedelem. Be kell számítani a gyermekgondozási támogatásokat: terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj. Figyelembe kell venni a nyugellátást és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellát ásokat, és jövedelemnek számítanak az önkormányzati és munkaügyi szervek által folyósított ellátások. Egyéb jövedelemnek minősül például a táppénz, az ösztöndíj, a nevelőszülői díj, a szociális gondozói díj, a végkielégítés, a tőkejövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amelyet az előző kategóriákban nem tüntettek fel. A tájékoztató a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján érhető el (www.szmm.gov.hu). (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életre keltek a tollak

Keresztes Erika első helyezést ért el egy országos kirakatrendező versenyen, ahol az ő… Tovább olvasom