Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Portik-Laborc - Fidesz: 2010 előtt politikai célokra használhatták a titkosszolgálatokat

"A Portik-Laborc-ügy momentumai azt a gyanút erősítik, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette kormányok idején a titkosszolgálatokat akár az alvilággal karöltve is, politikai célokra használhatták."
A Fidesz szerint a Gyurcsány-kormányok idején politikai célokra használhatták a titkosszolgálatokat.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója az Országgyűlés Portik-Laborc-találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága pénteki ülésének szünetében nyilatkozott újságíróknak. A tanácskozás napirendjén a bizottság munkáját lezáró jelentés elfogadása szerepel.

A testület fideszes tagja kifejtette: a bizottság munkája során meghallgatott titkosszolgálati vezetőket is, akik egyhangúan úgy nyilatkoztak, hogy Laborc Sándor a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójaként helytelenül, szabálytalanul és törvénytelenül járt el, amikor "az alvilág egyik ismert figurájával", Portik Tamással találkozott, hiszen a nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvek tanúbizonysága alapján Laborc arra tett utalásokat Portiknak, miként lehetne közéleti szereplőket, bírákat, ügyészeket kompromittálni.

Kocsis Máté annyit előlegezett meg a jelentésből, hogy az várhatóan több ponton is kitér majd arra: 2008-ban Laborc Sándor és más titkosszolgálati vezetők is a belső szabályzatoktól eltérően kezelték ezt az ügyet. Hozzátette, szerinte kötelességük, hogy a jelentést elküldjék a nyomozóhatóságoknak. Azt is mondta, az új Országgyűlés megalakulása után érdemes lenne továbbvizsgálni parlamenti bizottságban az alvilág és a titkosszolgálatok korábbi "egymáshoz kapcsolódását".

Összegzése szerint a Portik-Laborc-ügy momentumai azt a gyanút erősítik, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette kormányok idején a titkosszolgálatokat, "akár az alvilággal karöltve is", politikai célokra használhatták.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2013. április 25-én oldotta fel a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának honlapjára. A dokumentumok szerint Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában, 2008-ban két alkalommal találkozott egymással. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beindítja a nőstény hormonjait a kecskebak szaga

Közvetlenül a nősténykecske agyára hat a bak átható szaga, és beindítja a párzást előkészítő… Tovább olvasom