Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Pop a lakberendezésben

Néhány éve tombol a retro a nyugati országokban. A stílus alapja az amerikai popkultúra.

Néhány éve tombol a retro a nyugati országokban. A stílus mai megformálásának az ötvenes, hatvanas, hetvenes évek amerikájának popkultúrája volt az egyik alapja.

Viszonylag kis csúszással nálunk is megjelent a retro. Ráadásul hazánkban egy nagy hullámban érkezett az őrület. A stílusjegyek szinte minden területen egyszerre jelentek meg, például a ruházkodásban, a lakberendezésben, az építészetben vagy a reklámgrafikában.

Szeretik vagy gyűlölik

A retro emocionális stílus. Vannak szerelmesei és vannak, akik a falra másznak tőle.  A hatvanas évek pop-artjához hasonlóan csaknem minden alkotás a meghökkentés, a sokkolás, a lázadás jegyében született. Az áramvonalas, gömbölyded formák a dinamizmust és a fejlődést, a puritán funkcionalizmusnak való hátat fordítást jelképezik.

Életteli

Legfőbb sikere életteliségében rejlik, melynek megteremtésére számtalan eszközt használ. Színei, formái vidámak, mozgalmasak, tárgyai szinte életre kelnek. Jellemzőek rá a meghökkentően nagy minták, a virágok, csíkok, körök stb. Kedvenc színei a narancs, a fekete, a piros, a pink és a szürke, melyek egymással való kombinációja gyakran már a jó ízlés határát súrolja.

Vöröses faanyagokkal

Kedvelt anyagai a cseresznye és a mahagóni, azaz a vöröses faanyagok, a kő – főleg terméskő – burkolatok, az állatbőrök és a hosszú szálú süppedős szőnyegek. Gyakran találkozhatunk az egzotikum elemeivel is, melyek különösen szobrok és faliképek formájában, illetve zebra- és ocelotmintás textilekben jelennek meg. Divat a mozaik, mely szintén újabb lehetőséget ad a minták, színek tobzódására. 

Üvegszálas műanyag

A nyíltan megjelenő erotikus forma és színvilág a kor lázadó, ellentmondásosan függőségekhez vezető szabadságkeresését is hűen tükrözi. A jövő felé való nagyfokú érdeklődés is tetten érhető az űrtechnikából merített anyagok használatában és az elképzelt bolygóközi élet futurisztikus vonalaiban. Az üvegszálas műanyagnak köszönhetően szinte minden megálmodott forma megvalósíthatóvá vált.

A titok

A retro igazi titka arányaiban rejlik, nem mindegy, hogy mit mivel és milyen mennyiségben használ. Éppen ez az apróság az, ami egyedivé és jól variálhatóvá teszi az ilyen stílusú enteriőrt.

Nagy Bea lakberendező

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Más állapot más bőrben?

A narancsbőr, striák, szinte állandó viszketés, duzzadt lábak - apró szépséghibák csupán, mégis bosszantóak. Miután tudomást szereztél a terhességedről, fokozottan oda kell figyelned mind a közérzetedre, mind testápolásra. Nem kell megijedned a rád zúduló információk és tanácsok tömegétől, egy kis időráfordítással és kényeztetéssel megelőzheted állapotod kellemetlen hatásait. Tovább olvasom