Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Pólusprogram – Sopron nélkül

Folytatás az 1. oldalról.

A győri fejlesztési program egyértelműen a gépjárműgyártáshoz kapcsolódik, így Sopron, a korábbi ígérgetésektől eltérően, legfeljebb csak morzsákhoz juthat.
– A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ)

koordinálásával az elmúlt évben megtörtént a Győri Fejlesztési Pólus program céljainak meghatározása – válaszolta a Kisalföld érdeklődésére Mayer Gábor, a Győr Fejlesztési Pólus Kft. ügyvezetője. – A szakmai testület, mely a Győrből érkező javaslatokat a pólusprogram célkitűzései és Operatív Programokhoz illeszthetőségük alapján vizsgálta, egyértelműen a gépjárműgyártáshoz kapcsolódó fejlesztéseket támogatta. Ennek megfelelően történt meg az első körös alapozó, az úgynevezett kulcsprojektek kijelölése. Ezek között konkrétan Sopronban megvalósuló projekt nem található, mivel nem találtunk a beérkező javaslatok között olyat, mely kulcsfontosságú lenne az ágazat fejlesztése és az Autopolis-program jövője szempontjából. A kormány olyan projektek támogatását tervezi, amelyek a kijelölt fejlesztési irányhoz (Győrben a járműgyártáshoz) illeszkednek és vállalati pénzügyi szerepvállalással valósulnak meg. Elsősorban tehát nemcsak Sopronból, de a régió egészéből olyan projektek kerülhetnek az Autopolis-programba, amelyek mögött jelentős magántőke áll (a projekt költségvetésének 50–60 százaléka) a gazdaság igényének igazolására. A 2007–13-as tervezési időszakban ezen projektekre a pólusprogram pénzügyi forrásainak mintegy fele (40–50 milliárd) áll majd rendelkezésre.
Mayer Gábor hozzátette, a program fontos feladatának tekinti a Széchenyi István Egyetem fejlesztését, amely része a „tudáspólus” programnak, amely tartalmazza a Nyugat-Magyarországi Egyetem fejlesztését is, mintegy 10 milliárd forint összegben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

újabb siker

teremfutball

A magyar futsalválogatott nyert Litvánia ellen a Dabason zajló… Tovább olvasom