Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Poltikai karrierjébe kerül John Kerrynek egy''hülye vicc''

John Kerry szenátor, a demokraták egyik erőssége kénytelen visszavonulni az amerikai választási kampányból az iraki katonákról mondott félresikerült vicce miatt. Csütörtöki elemzések szerint nem tudni, hogy a győzelemre számító Demokrata Pártnak milyen veszteséget okoz majd a botránnyá dagadt szereplés.
John Kerry volt demokrata párti elnökjelölt nemcsak bocsánatkérésre kényszerült, le kell mondania a jövő keddi félidős választásokig tervezett közszerepléseit is, félő ugyanis, hogy csak rontana a demokrata jelöltek esélyein.

"Különben Irakban találják magukat"

Kerry - aki a 2004-es elnökválasztáson Bush elnök demokrata vetélytársa volt, és akit sokan mindeddig az ellenzéki párt legesélyesebb jövőbeni elnökjelöltjei között tartottak számon - egy kaliforniai találkozón hétfőn arra szólította fel az egyetemistákat: "minél jobban használják ki a tanulmányaikat, tanuljanak jól, legyenek talpraesettek, tanuljanak meg boldogulni az életben, különben Irakban találják magukat".

Az iraki háború miatt népszerűtlen kormányzó Republikánus Párt, George Bush elnökkel az élen azonnal lecsapott a félreértelmezhető megjegyzésre: a Fehér Ház szerint Kerry megsértette az Irakban szolgáló hazafiakat. Kerry először durván visszautasította a kormány támadását, mondván, az ellene irányuló bírálat csak az elhibázott iraki politika elfedésére szolgál, és ő amúgy is az elnököt, nem a katonákat támadta.

"Hülye vicc volt"

Kerry eddig a nyugati parttól a keletiig keresztül-kasul beutazta az Egyesült Államokat, hogy a demokraták győzelmi esélyein javítson. Ezzel a félreértelmezhető viccel viszont ellenkező hatást ért el. Montanától New York államig a demokrata szenátorok sorra elhatárolódtak tőle, Hillary Clinton volt first lady is arra hívta fel, kérjen bocsánatot megjegyzéséért. Kerry kelletlenül beismerte, "hülye vicc" volt és elnézést kért mindenkitől, akit szándék nélkül megsértett.

Robert D. Novak, az egyik legnevesebb konzervatív politikai hírelemzők egyike úgy véli, John Kerry "politikai öngyilkossága" váratlan esemény a választási hajrában. Kerry, aki szinte karnyújtásnyira volt az elnökségtől 2004-ben, ezzel a tréfájával valószínűleg el is intézte saját politikai jövőjét, lemondhat arról, hogy valaha is elnökjelöltségre áhítson.

Novak szerint Kerry megnyilvánulásának mindenekelőtt az lesz a következménye, hogy a republikánus választók nagyobb számban mennek el szavazni, kevés dolog tudja ugyanis jobban felingerelni őket, mint egy olyan vezető demokrata szenátor, aki sértegeti a katonákat, majd pimaszul elutasítja a bocsánatkérést. A kommentátor zárójelesen megjegyezte: Kerry tulajdonképpen csak azt mondta ki, amit a baloldal egy része már régóta emleget, hogy tudniillik a hadsereg elsősorban a szegény és iskolázatlan fiatalság körében végzi toborzó kampányait.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novemberi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom