Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Politológusok: pártpolitikai alapon ítélték meg Orbán Viktor beszédét

A magyar Országgyűléshez hasonlóan a brüsszeli Európai Parlament vitáit is a különböző pártcsaládok közötti ellentétek határozzák meg, így Orbán Viktor miniszterelnök szerdán elmondott beszédének fogadtatását is alapvetően ez befolyásolta - állapították meg az MTI által megkérdezett politológusok.
Orbán Viktor az EP szerdai ülésén ismertette a magyar uniós elnökség programját, amelyet kedvezően fogadtak a frakciók, többen azonban élesen kritizálták a magyar kormányt a médiatörvény miatt.
Az elemzők emlékeztettek: a kormányfő nyitóbeszédének első, hosszabbik részében a magyar elnökség általános prioritásaival foglalkozott, majd ezt követően - elsősorban a hozzászólalásokra válaszolva - tért ki a magyar médiatörvény ügyére.

Szánthó Miklós, a Nézőpont Intézet elemzője úgy látja, amíg Orbán Viktor az elnökség programjának fontos pontjait - például a romastratégiát, az energiapolitikát és a bővítés támogatását - ismertetve visszafogott hangvételt használt, addig a hozzászólásokra adott válaszában már karakánabb, erélyesebb tónust ütött meg.

Kiemelte: a magyar kormányfő egységes támogatást kapott a soros elnökségi programhoz, míg a magyar médiatörvény ügyében jellemzően baloldali, illetve zöld képviselők támadták, míg a néppárti képviselők támogatásukról biztosították Orbán Viktort.

A Nézőpont Intézet elemzője szerint a magyar miniszterelnök - a médiatörvényt övező politikai vitákhoz képest szokatlan módon - konkrétumokkal cáfolta az elhangzott vádakat, miközben többször ugyanazon ország eltérő pártállású képviselői különböztek össze saját hazai szabályozásukon. A médiatörvényről szóló európai vita "hétköznapi politikai adok-kapok mocsarába süllyedése" pedig a magyar kormány kifejezett politikai érdeke is lehet - fűzte hozzá.

Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője szerint Orbán Viktor beszéde végén igyekezett elébe menni a kritikáknak és magyar belpolitikai kérdésként definiálta a médiatörvényről szóló vitát, így próbálva leértékelni a téma súlyát.

Az elemző szerint a beszéd fogadtatása kettős volt: az elnökségi program kifejezetten pozitív, támogató fogadtatásban részesült, a médiatörvényt ugyanakkor több esetben is éles hangvételű bírálat érte. Orbán Viktor válaszában azt a taktikát választotta, hogy a médiatörvény kritikáját Magyarország elleni támadásként értelmezte, így az országot vehette védelmébe és nem a bírált törvény mellett kellett érvelnie - fejtette ki.

Filippov Gábor, a Magyar Progresszív Intézet elemzője szerint Orbán Viktor "hazai megszólalásaiban megszokottá vált tőkeellenes kirohanásokat nélkülöző beszéde" lényegében az európai közvélemény megnyugtatását és a magyar kormány alkalmasságának bizonyítását célozta.

A kormányfő a médiatörvény kérdésében megerősítette az általa néhány hete már körvonalazott megegyezés lehetőségét, beszéde első részének higgadt hangneme ugyanakkor zavarba ejtő feszültségben állt a kétségkívül éles, de a legkevésbé sem váratlan kritikákra adott reakciójával - mutatott rá a Magyar Progresszív Intézet elemzője.

Hozzátette: Orbán Viktor láthatóan kizökkent a megszólalás helyszínéhez igazított mértéktartó államférfiú szerepéből, és kioktató hangnemű, helyenként agresszív replikáival kioltotta előző beszéde hatását, de legalábbis gyengítette a saját párbeszéd- és kompromisszumkészségéről kialakított képet.

Filippov Gábor szerint a miniszterelnöknek az sem volt segítségére, hogy az Európai Néppárt mellett gyakorlatilag csak csekély tekintéllyel rendelkező képviselők vették őt védelmébe, köztük a jobbikos Morvai Krisztina, vagy az euroszkeptikus, az EB elnökét lekommunistázó Nigel Farage.

Szánthó Miklós megjegyezte: az Európai Unió egésze számára rendkívül fontos, hogy a soros magyar elnökség képes legyen menedzselni a gazdasági válságra adott válaszmechanizmusokat, többek között a tagállamok pénzügyi terveit első ízben összehangoló úgynevezett pénzügyi szemesztert.

Hozzátette: Magyarországnak és az Európai Bizottságnak ezért közös érdeke, hogy az elnökség tevékenységéről sikerüljön leválasztani a belpolitikai kérdéseket.

Juhász Attila szerint a médiatörvény ügye azonban ennek ellenére is minden bizonnyal napirenden marad az európai közbeszédben, és egyre valószínűbb, hogy a magyar kormány változtat a jogszabályon, ha az Európai Bizottság szükségesnek tartja.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. elemér 2011. január 24. 13:47
  „57. h.sz. meir
  NE mond el senkinek,de a Fidesz, közelebb áll "elvekben" a Likud-hoz mint a demokráciához.;))”
 • 59. Lone_wolf.. 2011. január 23. 14:47
  „Saggitarus nak még mindig alfelében a feje azért olyan sötét.
  Túra!ov tól legfeljebb akkor tart bárki is amikor egy szúnyogtól.Nem mintha az eu parlament különb lenne az itteninél.Ugyanakkora bohócok mint itthon.”
 • 58. elemér 2011. január 22. 12:28
  „http://www.kisalfold.hu/kulfold_hirek/mediatorveny_brusszel_elkuldte_az_aggalyait_tartalmazo_levelet/2199788/”
 • 57. meir 2011. január 22. 09:27
  „42-es!
  NE mond el senkinek,de a Nemet Nep Part,kozelebb all "elvekben" az NPD-hez mint a CDU-hoz!”
 • 56. öszödiböszme 2011. január 21. 18:36
  „49. Nagytiszteletű t..bakancs úr! Remélem olvasta a válaszomat. Ez megint oly szép volt, elríttam magam. Valami funkció kell önnek, mert ön oly stílusos. Mondjuk Buffonnak más lenne a véleménye: le style c.est l homme. Csodálom önt. Jujj de izgi, ahogy kioszt bennünket. orsóson csak Busmannia nem röhög!”
 • 55. elemér 2011. január 21. 17:51
  „Én felvilágositást adok olyanoknak mint te a nagyvilágbol. Majd ha valami eredmények születnek ott akkor lehet tapsolni, most pedig leülhetsz. Te ott maradtál a gulyás kommunizmusban mivel se neked se apád és nagyapádnak semmi köze nemvolt 56-hoz.”
 • 54. pancser 2011. január 21. 16:55
  „Júeszéjben virul az elemér, a hazáját elhagyó magyar. Most észt oszt nekem, neked vagyis minekünk. Maradtál volna itthon "elemér" mert mi viseltük a terhetek te meg meglógtál, mindig a dolog könnyebbik végét fogtad meg. "elemér" másképp könnyítsd magadon! Ha neked jueszéj mi. akkor mit keresel itt a mi dolgainkban.”
 • 53. elemér 2011. január 21. 16:17
  „A demokráciánk jó volt Japánban is meg Németben is. Unio is minket majmol eredménytelenül. Mo. még egy fejlödö ország és vezére is remélhetöleg tanul. Obama jó uton jár, és ha valami elferdült azért az ellenfél felelös.”
 • 52. tudo 2011. január 21. 15:11
  „Elemér ! Nem vagyok Fideszes.Azon lehet vitatkozni egy évig,hogy ki állapítja meg az olaj árát,de
  hogy a világ második legnagyobb gazdaságánál alulértékalitek szánalomból a pénzüket ez nem tudatzavar,hanem becsapás.Szaddam meg addig jó emberetek volt míg nem Kínába akarta adni olaját.Szaddam meghalt ,miért öldököltök Irakban ?Mindig rossz vége van mikor a kis haver környékén exportáljátok a demokráciát.
  Illtve sehol sem volt jó a demokráciátok.Elteszem magam hétvégére.Közben hallgasd Obama választási
  beszédeit is .3 év alatt elferdült pár dolog”
 • 51. elemér 2011. január 21. 15:00
  „tudo te itt tudatzavarokkal küzködsz. Ez a sok okoskodás és magyaroskodás a fidesz rajongoitol szintén felesleges. Majd ha valami eredmények születnek akkor lehet tapsolni.”
 • 50. tudo 2011. január 21. 14:15
  „Jó hétvégét Elemér”
 • 49. Túrabakancs 2011. január 21. 13:06
  „Jandex! /39/
  Orbánon nem röhög Európa, hanem vagy mérgesek rá, vagy pedig tartanak
  tőle! Mindig jössz a narancsos köddel, miközben te meg a vörös begyulladt
  szemeddel tudod csak a világot látni. Annyira szánalmasok vagytok ti balosok,
  hogy arra már lényegében szavak sincsenek. Vegyétek tudomásul, hosszú
  évtizedekig nem rúgtok labdába a pártok versenyét illetően, és nem azért
  mert a Fidesz kicseszik veletek hanem amiatt, mert a nép hányingert kap
  a stílusotoktól,ill. gondolkodásotoktól.”
 • 48. elemér 2011. január 21. 11:22
  „Miért akart O.V. egyáltalán IMF hitelt, aztán meg nem akart ? Aki ezt érti az tisztában van gazdasági elképzeléseivel. Tudnillik más a realitás mint amit elöad a hivöknek. Pénzhez nemjut az ország, mert forintot nem fogadják el a világkereskedelemben. Az IMF hitel az nem forinban van. Forintot belehet váltani az utcasarkon mint zsebpénzt a turistáknak. A világkereskedelemben ez nem elég. Lehet kötni két ország között közös szerzödést, hogy egymás pénzét elfogadják. Rizsások és a ruszkik is ezt teszik ahol lehet nagyban. A dollárt viszont semmi nem helyettesiti a világkereskedelemben. Okos Józsinak ez nehezen megy a fejében, mert inglish lengvidzs kell ide. A Magyar kötvényeket az USA piacon árulják és innen kap pénzt. Mikor az országot leértékelik akkor a kötvényeit is leértékelik. O.V. felakart készülni, a mi lessz ha nemsikerülre. Szóval elösször IMF hitelt kért, aztán inkáb kötvényeket adott ki. IMF hitelt az kap aki arra rászorul, mert elbaszta a gazdaságot és pénzt a piacon nehéz beszerezni. Sokfajta IMF hitel van, és az különbözö szerzödésekhez van kötve. Beleszolnak a háztartásban. Ha IMF hitelt akar, akkor kétlem hogy a magán nyugdijat megengedték volna neki az állami kasszában. Tehát a gazdaság nemvolt olyan rossz, hogy a piacon ne kapjon pénzt. Ö inkább ezt választotta. Szerinte ez hamarossan változik, habár ebben maga se biztos, de azt nem mondhassa. Más se mondhassa, ezért is jó a mediatörvény. Befektetöket majd ö megnyugtassa és senki ne uszitson.;))”
 • 47. Pofátlan 2011. január 21. 10:31
  „38. annobon !
  Te még biztos soha nem tévesztetted el az írást, ugye?
  Olyan elfogult Fidesz-hívő vagyok, hogy a tavaszi választásokon külföldön dolgoztam, és nem akartam 400 km-re Párizsba felutazni szavazni.Tudtam hogy a Fidesz nélkülem is győz! Az őszi választáskor pedig a megyei közgyűlés listáján nem a Fideszre szavaztam!
  Nekem se tetszik sok minden amit Orbánék csinálnak, de látom hogy Magyarország számára az egyetlen realitás most Orbán és a Fidesz!
  Vagy jobb lenne ha az MSZP lenne uralmon, és továbbra is adó emelésekkel, és a multik támogatásával kormányoznák ezt az országot? Az MSZP megmutatta, 8 év alatt a balkánra vetette vissza Magyarországot, az államadósságot megduplázták. Miért nem ülnek börtönben az elmúlt rezsim vezetői?
  Különben is a kokerók további teljes támogatásával Orbánék olajat öntenek a tűzre.Magyaroknak továbbra is alig jut segély, a kokeróknak minden jár.”
 • 46. elemér 2011. január 21. 10:01
  „Obama megmagyarázta ....., hogy az Ámerikai cégeket ott ugy kell kezelni mint saját cégeiket. Állami szerzödésekben nem szabad elönybe hejezni saját cégeiket és társvállalatokban nem szabad hogy ...... muszáj a többségi tulajdonos jog. Ilyesmi meg a pénzük mesterséges aláértékelése a világkereskedelmi szerzödések megszegését tanusitják. Ahoz hogy ök és bárki résztvehessen a világkereskedelemben az USA-nak döntö szava volt. Évekig könyörögtek Ámerikában hogy bekerüljenek a WTO-ba, épp ugy mint a ruszkik. A modern világot tudnillik az Amik alapitották. Unios tagság se létezik NATO tagság nélkül. A NATO-t is Amik alapitották. Az Amik állitották talpra a világot. A világválság Ámerikábol indult és azért mindenki saját maga felelös volt. Senki nem mondhassa, hogy náluk az Amik voltak a felelössek. Mo.-n is hazudoztak a bankárok, hogy ott nincs probléma, mikor az összeomlás elött voltak. Ezért kapták a mentö óvet az IMF-töl. O.V. elsö intézkedése az volt hogy ujab részletet a kölcsönböl felvesz. Mikor azt kapta válaszul hogy akkor teljesitse a velejáró követelményeket, akkor meg félreállt a szája. Azt mondta nagyképüen hogy arra neki nincs is szüksége. Tudom hogy tudatzavarokkal küzködsz és ez csak kis izesittö volt. A sajtószabadság ott kezdödik hogy Obama beszédjét közvetittik a találkozókrol. Ezt soha nem teszik, mert legjobban ök otthol félnek. Itt van a net-n az orrod elé raktam lehet hallgatni és megvitatják. ..... cenzurálják ezt otthol.

  56-ot már sokszor megvitatták. Ámerika a komcsi terjeszkedés ellen volt elkötelezve. A Koreai háborut nagy katonai és gazdasági áldozatokkal fejezte be 2 évvel elözöleg. Elnökválasztások voltak 56 Novemberben és semilyen esély nemvolt beavatkozásra. Eisenhower kampány jelszava volt a béke és a jólét. Soha semilyen beavatkozást nem igért. A kontinenst viszont az Amik tartották szabadon és nekik köszönhetitek a rendszerváltást és unios tagságot. Az olaj árakat nem az USA szabja meg, csupán a dollár árfolyamához vannak kötve. Dollárt használlnak a világkereskedelemben és egyenlöre a kilátható idön bellül ez nem változik. Semilyen pénz a dollárt nemtudja helyettesiteni. Demokráciát se Irakban és sehova nemlehet importállni ahol ez nem létezett. Szabadságot kaptak és maguk kovácsolják a saját sorsukat. Nem válaszoltam meg minden butaságod és vonyitásod mert az lehetelen. Az evolucio idöben tellik ....... is meg nálatok is. <moderálva...>”
 • 45. tudo 2011. január 21. 08:01
  „Elemér! Az életszínvonalunkat jórészt nektek köszönhetjük /két háború ellenünk+diszkrimáció és a bolsi libsi bibsi
  hatalommal való közreműködésetek eredményeként.Az emberi jogokra nem vagytok mindig kényesek
  pont Magyarórszágon mindent hagytatok legpenetránsabban 56 ban és utána.Mi van Irakban?Megtaláltátok a vegyi biológiai atom fegyvereket és az emberi jogokat? Most az volt a baj,hogy Kinába akarták adni az olajat?
  Erről jut eszembe,miért emelitek az olaj árát addig,hogy ne tudjuk megfizetni Elemér.Mennyi gallont veszel a havi nyugdíjadból?1000 gallont? Nekem az emberi jogaimmal 100 ra telik.Bibsi haverjaid csináltak egy Úniós naptárt és kihagyták belőle a keresztény ünnepeket.Ez a vallásszabadságotok Elemér?Majd írd meg mit magyaráz Obama,mindig örülök,ha egy amerikai ju sz ír nekünk magyarul,vagy van egy fordítóprogramja.”
 • 44. elemér 2011. január 21. 02:40
  „26. h.sz. tudo
  Obama megmagyarázta .... hogy a pénzüket alulértékülik és ebböl van nekik a munka meg a kereskedelmi többlet. Ezt igy nem lehet folytatni, mert az USA-ban nem estek fejre. Ezért volt a Q.E. Nem lehet örökké arra hivatkozni hogy még fejlödnek és iparkodnak. Az emberi jogokat is bekell tartani, meg a vallásszabadságot. Otthol ezt nem közvetittik nekik. Ez is olyan mint, mikor ti kaptátok az agymosást évekig. Szóval itt tartanak ...., és ti se dicsekedhettek a mediatörvénnyel se az életszinvonallal. Valamivel jobb mint a ......, de még nem vagytok nyugati szinten felfogásban és életmódban.

  http://www.charlierose.com/ <moderálva...>”
 • 43. Sagittarius 2011. január 20. 22:32
  „Na végre!! Hála a gondviselésnek! Végre egy Viktor, aki megfelelő módon kiáll az Országért, és a Népért! Valamint megfelelő hangnemben kezeli a helyzetet, és elvárt módon válaszol a bennünket mocskolóknak!

  Eddig nem volt egyetlen vezetőnk sem aki a se..nyaláson kívűl mást is tett!

  Így kell ezekkel bánni, pontosan ezt érdemlik!!!!! Csak így tovább!!!!! Senki nem felsőbbrendű nálunk ha jól tudom, senkinek nincs joga bennünket felelősségre vonni, vagy ugráltatni!!! ...vagy nem demokrácia??

  Persze nem érdemes sok "sót" vesztegetni rájuk, hiszen a céljuk, hogy a következő fél évben ahogyan csak módjukban áll megpróbálják szétverni, mondvacsinált ügyekkel szétforgácsolni a Magyar elnökség munkáját, ciklusát!!!
  Aztán majd nagy pofával előállni, és nyomni a szokásos lejárató dumát....

  Éljen Viktor királysága!”
 • 42. Abrafax 2011. január 20. 18:52
  „33 meir:
  Werner Langen nem az NPD, hanem a CDU képviselője.
  Mentségedre szóljon, hogy ebből a távolságból még rakétával is könnyű mellélőni, néha én is keverem Yassin sejket Yosef rabbival.”
 • 41. Abrafax 2011. január 20. 18:35
  „Nincs új a Nap alatt. Daniel Cohn-Bendit hasonló stílusban osztotta az észt a cseh államelnöknek is. Íme, Vacláv Klaus válasza:
  "Meg kell, hogy mondjam, hogy elnökké választásom óta senki nem beszélt velem ebben a stílusban és ebben a hangnemben. Ön itt nem a párizsi barikádon van. Azt hittem, hogy számunkra 19 évvel ezelőtt véget ért az efféle módszerek korszaka, ám látom, hogy tévedtem. Én nem engedném meg magamnak, hogy önt arról kérdezzem, miből finanszírozzák a Zöldek tevékenységét. Mivel a rendelkezésünkre álló fél órában önök is egy ésszerű vitában érdekeltek, arra kérem önt, elnök úr, hogy adja meg a szót egy másik EP-képviselőnek."
  A szoci Pöttering, Mesterházyék nagy barátja persze nem vonta meg a szót Vörös Danitól. A csehek pedig, ahelyett hogy Klaust nyírták volna, egy emberként háborodtak fel. Persze nem volt Jandexük, csak semtexük.”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltehetően gyilkosság áldozata lett egy kunszentmártoni fiú

Valószínűleg gyilkosság áldozata lett az a kunszentmártoni fiú, akit 2010 ősze óta eltűntként tartott nyilván a rendőrség. Tovább olvasom