Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Politikussal nem spórolunk

Győr-Moson-Sopron - Az egy főre eső önkormányzatokban és képviselőkben Magyarország világszinten is jól áll. A világválságra hivatkozva előbb Pécsett, majd várhatóan Szegeden is csökkentik a képviselők tiszteletdíját. A példa ragadós lesz a megyében is?
Még ha kicsit sántít is az összehasonlítás, két számot muszáj leírnunk: míg a 129 ezer lakosú Győrben 36 képviselő dönt a várost érintő ügyekről, addig a 8,3 millió lelkes New Yorkban 51. Persze nem Győr a kirívó eset, hiszen majd mindenhol elmondható: a magyar önkormányzatok nem fukarkodnak akkor, amikor a polgármester mellé egy vagy kettő (esetleg három, négy) alpolgármestert, munkatársként pedig képviselőket kell választaniuk. Ilyen a mi rendszerünk, most azonban, amikor a gazdasági válságra hivatkozva a közszférában komoly megszorításokat helyeztek kilátásba, előbb a pécsi, hamarosan pedig a szegedi közgyűlés is önként (bár nyilvánvalóan nem dalolva) elfogadta: a képviselők javadalmazását 10 százalékkal csökkentik. Ezzel pedig – mint láthatják – milliókat lehet spórolni.

Pécs után várhatóan a szegedi közgyűlés képviselőinek a tiszteletdíját is csökkentik tíz százalékkal – a gazdasági válságra való hivatkozással. Hasonló lépésre egyelőre nem szánja rá magát a két legnagyobb önkormányzatunk; a megyei közgyűlés pedig előbb kikéri a képviselők véleményét. De mennyi pénzről is van szó?

Pécs kezdte a sort, s úgy tűnik, holnap Szeged is követheti a példáját: a közgyűlés pénteken tárgyal arról, hogy 10 százalékkal csökkentsék-e a képviselők tiszteletdíját. Az önkritikusnak tűnő lépést a gazdasági válsággal magyarázzák, a lényeg, hogy ezzel ott 7,3 millió forintot tudnak megtakarítani (a szegedi közgyűlés politikusainak bérköltsége ezek szerint évente 73 millió forint). Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy Győr-Moson-Sopron megye két legnagyobb városában, illetve a megyei közgyűlésben hasonló szándék megfogalmazódott-e, s ha igen, a „bérköltségeken" mennyit lehetne spórolni. Az eredmény: sok millió forint jönne össze a tiszteletdíjakból, de az érintettek nem eltökéltek.

Sopronban egyelőre nincs napirenden, hogy változtatnának a juttatások mértékén, de ha a 10 százalékos példát esetleg követnék, akkor mintegy 8,1 millió forintot spórolnának meg. Lássuk tételesen: a 25 soproni képviselő éves személyi jellegű juttatása összesen 70 millió forint, amely tartalmazza a járulékokat is. A testület tagjai a városháza tájékoztatása szerint kivétel nélkül tagjai valamelyik bizottságnak, sőt, heten elnökölnek is. A hét bizottsági elnök tiszteletdíja összesen (tehát a képviselői alapjuttatással együtt) havonta 190.900 forint fejenként. Ez éves szinten összesen 20 millió 685 ezer 924 forint. A 15 bizottsági tagként is dolgozó képviselő tiszteletdíja havi 145.700 forint, ami éves szinten 33 millió 831 ezer 540 forintot jelent. A bizottságokban 18 nem képviselő bizottsági tag is dolgozik, az ő tiszteletdíjuk 45.200 forint/fő/hó, ami éves szinten 10 millió forint. Összesen tehát a járulékokkal együtt 81 millió 141 ezer 361 forint az éves juttatás (ebben az egy főállású és a két társadalmi megbízatású alpolgármester juttatása is benne van), ami a polgármesteri hivatal személyi jellegű kiadások előirányzatának 5,7 százaléka.

Győrben sem téma a pécsi példa folytatása, mégpedig azért nem, mert – idézzük a válaszukat – „a szocialista vezetésű önkormányzatok lépése nem több egyszerű kirakatpolitizálásnál. Az új győri városvezetés 2006 októbere után racionalizálta a közgyűlési bizottsági helyek számát, a bizottságok számát, s ezzel jelentős költségmegtakarítást hajtott végre. A gazdasági válság miatt a takarékosságot az elhibázott kormányzati gazdaságpolitika felülvizsgálatával és a sokmilliárdos félrevezető kormányzati propaganda megszüntetésével kellene elkezdeni, s már többet spórolna az ország, mintha minden önkormányzat minden képviselőjének a javadalmazása 10 százalékkal csökkenne."

Győrben a képviselők egyébként bruttó 100.490 forintot kapnak havonta, ha bizottsági tagok is, akkor 145.711 forintot. A képviselők és a nem képviselő bizottsági tagok éves javadalmazása 2008-ban összesen 69 millió 600 forint lesz, tehát ha mégis csökkentenék valamikor, valamiért 10 százalékkal a „fizetéseket", akkor mintegy 7 millió forintot spórolnának meg.

A Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzati hivatal éves működési kiadásainak több mint 20 százalékát a képviselők javadalmazása teszi ki, ami szám szerint 113 millió 654 ezer forintot jelent. A közgyűlésben az elnökkel és a két alelnökkel együtt 41 politikus vesz részt, a tagok tiszteletdíja havi bruttó 100.490 forint. Ehhez jön még hozzá a bizottsági tagság után járó 45.221 forint, illetve annak, aki bizottsági elnök, 90.441 forint. A közgyűlési tagok éves tiszteletdíja összesen 72 millió 539 ezer forintot tesz ki, a bizottsági tagoké 13 millió 563 ezer forintot; s a munkaadót terhelő járulékokkal (27 millió 552 ezer forint) jön ki a már említett 113 millió 654 ezer forint. Arra a kérdésre, hogy a pécsi példa követése felmerült-e már a megyénél, Firtl Mátyás alelnök az alábbi választ adta: „A képviselői juttatások esetleges csökkentése témában természetesen most is, mint minden közgyűlési döntés esetében, a »demokratikus játékszabályokat« fogjuk követni. A megyei képviselő-testület november 21-i ülését megelőző héten (nov. 12–13–14.) tartják ülésüket a közgyűlés szakbizottságai, ahol a jelzett témában kikérjük a képviselők véleményét."

Kattintson ide a nagyításhoz!
Kattintson ide a nagyításhoz!


Huszonötezer képviselő itthon

Az önkormányzati képviselők létszámának csökkentését már minden politikai oldal pedzegette, de eddig nem történt változás. A legutóbbi felmérés szerint Magyarországon 25 ezer önkormányzati képviselő tagja valamelyik testületnek – de tegyük hozzá gyorsan, nagyobb részük (mintegy kétharmaduk) a munkáját fizetés nélkül végzi a kisközségi testületekben. Az biztos, hogy csak Budapesten 676 képviselőről tudni, létszámukat legutóbb a felére akarták csökkenteni, de ez sem történt még meg.


New Yorknak 51 képviselője van...

Más országok eltérő közigazgatási rendszerben működnek, így nehéz összevetni a képviselők, a testületek számát. Beszédes tény azonban, hogy New York városi tanácsa mindössze 51 tagból áll. Európában Magyarország a 3200 települési önkormányzatával messze megelőzi Hollandiát (572 önkormányzat van ott), Finnországot (455), Lengyelországot (2489) és Ausztriát (2353) is. Egy önkormányzatra nálunk nagyjából 3 ezer lakos jut, a már említett Hollandiában 27 ezer, Lengyelországban pedig 15 ezer. Az is tény viszont, hogy Csehországban 1500 lakosra jut egy önkormányzat, Franciaországban pedig 1600-ra: itt egyébként több mint 36 ezer önkormányzatot tart fenn az állam.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. UnLoad 2008. november 08. 15:33
  „Load: nem tudod miről beszélsz, tudod mi lenne a kistérségben, a központ fejlődne, a többi meg nem. Úgy lehetne elsorvasztani a településeket.
  Kérdezd már meg, érdeklődj utána hogy működnek a kistérségek, mekkora problémák feszülnek, és csak utána jelents ki valamit.”
 • 24. matematika 2008. november 08. 15:16
  „Kis számolás: a gyor.hu oldalon elérhető a bizottságok száma (7) és a tagok listája. Ezek alapján 32 képviselő ül valamilyen bizottságban és ehhez jönnek hozzá a külsősök. A 32 közül 7 elnök és 7 alelnök, ami gondolom plusz pénz. Ja és persze külön pénz jár az alpolgármestereknek is. A cikk persze egyik díjazását sem említi. Kizárt, hogy stimmeljen a szám!!! A szegedi adat is rossz, és ha jól értelmezem a soproni számokat, akkor ott a külsősök is benne vannak. Hemzseg a hibától a cikk. Szerkesztők! Jobban kellene figyelni... Jobb helyeken ilyenért embereket rúgnak ki.”
 • 23. matematika 2008. november 08. 15:01
  „Nem vettétek észre, hogy nem stimmelnek a számok??? Rossz a garfika ráadásul szerintem az újság csak beírta az összegeket, a lusta szerkesztők nem ellenőrizték az összegeket. Másnak nem gyanús egy-két szám??? A bérek stimmelnek, de ha felszorzom a képviselők számával, akkor teljes lesz a káosz”
 • 22. Brazil 2008. november 08. 13:26
  „Kapuváron egy bizottság külsős tagja is kap 100.000ret a semmiért,csak azért,mert a fia szavalgat!Fizetni meg már a saját házad előtt is kell a parkolásért!”
 • 21. Dew 2008. november 08. 12:22
  „Load:
  Kierőszakoljuk, majd vonalzóval meghúzzuk a kistérséghatárokat. Ezután mennyi beleszólása lesz mondjuk Und telelpülésnek a soproni kistérség életébe? Mert egyszerűbb a pici településnek járó pénzből felújítani egy utcát panelházak között, a városban. Több szavazatot hoz. A jelenlegi megyerendszer sem zárja egyébként ki azt, hogy települések összeállva fejlesszenek.”
 • 20. Maxi 2008. november 08. 09:08
  „Én ezt nem értem!”
 • 19. load 2008. november 08. 00:40
  „18. pan.cser
  "...mert ellenkezik a hagyományokkal. "
  Ez volt az önkormányzati törvény elutasításának az indoklása is.
  Harmatgyenge érv.
  Ezer éves hagyomány, hogy lovon jártunk, most meg autóval.
  Az önkormányzatok alul finanszírozottsága általános probléma. A települések nemhogy fejleszteni nem tudnak, de a fenntartásra és a működtetésre is alig futja.
  Uniós pályázatokat képtelenek elnyerni, mert nem tudják előteremteni az önrészt.
  Egy kistérségi társulás esetén, amelyben 10-20 településvesz részt, jobban koncentrálhatók az erők, könnyebben előteremthető az önrész. Egyik évben ebben a 2-3 faluban végeznék el a csatornázást, a másik évben a másik 2-3-ban.
  Akkor legalább mozdulna valami.
  Így mindenki csak panaszkodik, mert ha hitelre belevág valamibe eladósodik, és ott az önkormányzati csőd.
  Egyre többet olvashatunk ilyesmiről.”
 • 18. pan.cser 2008. november 08. 00:00
  „Csak egy baj van, a lakosság ellene van a régióknak, mert ellenkezik a hagyományokkal. Én sem vagyok a híve ennek. Az meg egyáltalán nem igaz, hogy minden kis faluban teljes az apparátus. Az angol önkormányzat csekély száma hamis képet sugall. Ott is van minden faluban aki a helyi közösséget képviseli. Kell is ilyen személy, ez nem is lehet vita tárgya. Régebben bírónak hívták, most polgármesternek mondják. Az angolon kívül vannak más országok is, amelyek közelebb vannak és jobban hasonlítanak ránk. Higgyétek el, nem a 3000 önkormányzat költségei miatt áll vacakul az ország.”
 • 17. omikron 2008. november 07. 22:54
  „A 386 képviselőből elég lenne a 86 is, míg a 20 megyéből a 7 régió,és így a 7 önkormányzat. Teljesen felesleges a sok kis telepűlési önkormányzat, a régión belűli kistérségeké lenne a jövő.Persze egyetlen képviselő sem fogja megszavazni a létszám vagy bércsökkentését,még ha bele is szakad az ország. Inkább a lakosságot fogják újabb adókkal megszorítani a válságra hivatkozva.Csak azt a tényt felejtik el, hogy népet leváltani, elzavarni nem lehet, de a korrupt képviselőket,politikusokat igen.”
 • 16. tudorka 2008. november 07. 19:16
  „Én kíváncsi lennék a kisebb városok (Fertőd, Fertőszentmiklós Kapuvár, Csorna, Pannonhalma, Tét, Mosonmagyaróvár, Jánossomorja)
  képviselő testületének a tiszteletdíjára is.
  Szerintem a lakosság létszámához viszonyítva itt érni igazán meglepetés az olvasókat.
  Lássuk, hogy a Kisalföld szerkesztősége figyeli-e az olvasók érdeklődését. Kíváncsian várom a reagálást.”
 • 15. load 2008. november 07. 15:28
  „13. parlamentiképviselő
  Volt már erre kisérlet.
  2006 ősszel volt egy kormány előterjesztés az önkormányzati törvény módosítására.
  Ez megszüntette volna a megye rendszert és kilenc regionális önkormányzatot hozott volna létre. A régiókon belül meg kistérségi önkormányzatokat terveztek.
  A törvény 2/3-os volt, ezért nem ment át az Országgyűlésen.
  Magyarországon 3.177 települési önkormányzat van, ebből 1.017 olyan településen, ahol 500 főnél kevesebb lakos él. Természetesen minden önkormányzatnál polgármesterrel, jegyzővel, képviselőtestülettel és adminisztrációs létszámmal.
  Ngy-Britanniában, ahol a lakosság száma hatszorosa Magyarországénak, 491 önkormányzat van.”
 • 14. load 2008. november 07. 15:16
  „12. colomano
  A "képviselő" hozzászólásában nem vetted észre az iróniát (100 bruttó).”
 • 13. parlamentiképviselő 2008. november 07. 13:51
  „Azonnali intézkedést kérünk,mindehol 70%-al csökkenteni a létszámot.És ,hogy mi az előnye?Kevesebb mutyi,jobban átláthatóak a feladatok,kevesebb helyre kell rohangálni intézkedni.Na milessz már korrupt banda,meddig várjon a nép.Vagy mindenkit székestől kell kirángatni mert annak is eljön az ideje.Persze tisztelet a kivételnek.Csak az nagyon kevés!!!”
 • 12. colomano 2008. november 07. 08:45
  „"Tisztelt" képviselő álnév mögé bújó senkiházi, nem kell agitálni...”
 • 11. Fontos etikai kérdés! 2008. november 07. 08:40
  „Fodor Úr! Mikor akarja a T. politikusainak bérét minimális 20 %-al csökkenteni. Ez egy nagyon fontos erkölcsi kérdés. Méás szemében a szálkát, saját szemében a gerendát sem veszi észre a soproni polgármester. Talán hallani sem akar róla. Erről a fontos etikai kérdésről és a mély garázs megnyításáról tartson már sajtótájékoztatot!”
 • 10. képviselő 2008. november 07. 07:14
  „Hol sok a bérünk, mit sirtok? Azt a 100 bruttot sajnáljátok, mi kaparjuk ki a gesztenyét nektek.....”
 • 9. bobo 2008. november 07. 01:34
  „A honlapjuk szerint (www.szegedvaros.hu) 42 fős a közgyűlés, nem 45, valamint az itt leírt bérek alapján az éves bérköltség mintegy 150 millió, nem 73. Egyébként minden stimmel.”
 • 8. Pys 2008. november 06. 23:12
  „Bugyuta megnyilvánulásnak tartom, amikor egyesek a "takarékosságot" a képviselők jövedelmének megkurtításával vélik megoldani. Egymásra mutogatás nélkül a mai helyzetben azonben be kellene látni, hogy a képviselők példamutatása kötelező. A jövedelmek egy kis részéről való lemondás tehát nem anyagi /válságmegoldó/, hanem erkölcsi kérdés. Erre jó lenne Sopronban is tekintettel lenni!”
 • 7. Swan 2008. november 06. 22:54
  „Betartsak az otthoni kepvislelok az igereteiket?? Nalunk, ha nem tartsak be nem erik meg kovetkezo evi szuletesnapjukat kepviseloi pozicioban. Igeretek idej lejart otthon is . Tettekre van szukseg!! Vagy kepviselik a valasztopolgarok erdekeit vagy nem . Ha nem mehetek utcat seperni.”
 • 6. Styx Burgenland 2008. november 06. 21:30
  „Ugy tünik Magyarorszagon mar elerte az Unio fizeteseket a kepviselök bere. Erdekes, hogy a kisembernek miert nem fizetnek tobbet, hogyan tud a kepviselo identifikalodni a kozember helyzetevel, ha ilyen jol keres?
  Akkor mennyit keres kepviselö a magyar parlamentebn?”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zac Efron szerepelni fog a Karib-tenger kalózai 4-ben?

A magyar főváros moziközönsége imádja a musicalt, amit a Mamma Mia! fergeteges sikere is sokszorosan… Tovább olvasom