Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Politikus az olajmaffia szorításában

Villámgyorsan előkerültek a kilencvenes évek elfeledettnek hitt olajügyei a Kármán Irén oknyomozó újságírót június 22-én ért brutális támadás után. Az egyelőre homályos hátterű támadás nyomán megmozdult a politikai elit és felbolydult az alvilág. Csongrád megyében az olajospénzek főleg a vendéglátásban, az ingatlanbizniszben és a sportban fehéredtek ki.
Az olajszőkítés a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legjobban jövedelmező illegális üzlete volt. Óvatos becslések szerint a kilencvenes években az olajmaffia több száz, egyes vélekedések szerint két-háromezer milliárd forintot vont el a költségvetéstől. A környezetszennyezésről és a gépjárművekben okozott károkról nem is beszélve. Az olajügyekben mindennaposak voltak a máig felderítetlen leszámolások, a bérgyilkosságok és a robbantásos merényletek tucatszám szedték áldozataikat.

Vesztegető szőkítők

Az olajos ügyek 1991– 1992-ben kezdődtek és a kilencvenes évek közepéig, 1995–96-ig tartottak. A visszaélésekre a gázolaj és a háztartási fűtőolaj (hto) jelentős árkülönbsége adott lehetőséget. A két termék minőségileg azonos volt, de az utóbbit „szociális megfontolások miatt" lényegesen olcsóbban értékesítették. A hto-t 1991-től pirosra festették, ám az adalék a motorokat nem károsította, változatlanul használták üzemanyagként. A Legfőbb Ügyészségnek szóló jelentés szerint a tettesek adócsalással és jövedékkel visszaéléssel bűncselekményt követtek el.

Utolsó ügy

A Szegedi Városi Bíróságon hét éve húzódik az utolsó Csongrád megyei olajosügy, ami Bács-Kiskun megyéből folyt át. A vádirat szerint a vádlottak mintegy egymilliárd forint kárt okoztak. Az ügyben legutóbb 2007. január 15-én tartottak tárgyalást, akkor a bíró újabb vegyészszakvélemény beszerzését rendelte el. Ez azonban máig nem készült el, ugyanis több intézet sem vállalta el a megbízást. Ráadásul a bíró is tartósan megbetegedett. Újabb tárgyalás leghamarabb ősszel lehet, hacsak addig nem jön közbe valami. 
A fűtőolajként behozott termékeket a vámkezelésnél kellett volna színezni, ez adott lehetőséget a visszaélésekre. Amennyiben a festék mégis bekerült az olajba, savazással közömbösítették, a gázolaj visszanyerte eredeti színét. Ez volt az úgynevezett olajszőkítés. Sok vámost megvesztegettek, emiatt gyakran nem került adalékanyag a hto-hoz. Csongrád megyében még magas pozíciót betöltő tisztet is a vádlottak padjára ültettek, nagy botrányt kavart, hogy ügyében két, egymástól részben eltérő vádirat is született.

A bűnelkövetők módszerei kiterjedtek a vesztegetési kísérlettől a fiktív cég alapításán, illetve a meglévő vállalkozás megvásárlásán, majd fantomizálásán keresztül egészen az okirat-hamisításig. A külföldről behozott szállítmányokat részben fiktív cégek nevére vámkezeltették, vagy addig utaztatták az országban, amíg nyomuk veszett.

A halasztott vámfizetés lehetősége további visszaélésre adott lehetőséget: az importőrök 15 napot kaptak arra, hogy a vámot leróják. Ennyi idő alatt a vállalkozás gyakran az olajjal együtt felszívódott. Az olajszőkítésre berendezett telepeket általában nem létező személyek nevére bérelték, a szőkített olajat ugyancsak fiktív cégeken keresztül értékesítették, így legfeljebb a bűnöző szervezet szempontjából jelentéktelen végrehajtók ellen sikerült eljárást kezdeményezni a fentiek miatt amúgy is nehezen bizonyítható ügyekben.

Miért hagyták?

Brutális támadás

Ötmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki az országos rendőrfőkapitány a múlt héten pénteken megvert újságíró ügyében. Az olajszőkítési ügyekben is nyomozó Kármán Irént (képünkön) Pesterzsébeten ütötték le és tuszkolták be egy kocsiba. Brutálisan megverték, majd összekötözve a lágymányosi Duna-parton hagyták, ahol egy horgász talált rá. Az újságírót szombatra virradóra életveszélyes állapotban szállították a Szent János Kórház baleseti sebészetének intenzív osztályára.  
Máig nem tisztázott, hogy az Antall- és a Boross-kormány, egyáltalán a politika miért hagyta évekig a csalásra lehetőséget adó kettős árat. A közvélemény tényként kezelte a politikusok és az alvilág összefonódását. 1993-ban az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumban operatív bizottságot hoztak létre az olajmaffia megfékezésére. A kettős árrendszer mégis csak 1995-től szűnt meg. Nem sokkal később megszigorították a halasztott vámfizetés szabályait, 1998-tól pedig az üzemanyag céljára szolgáló kőolajtermékeket azonnal behajtandó jövedéki adó terhelte. Ezek az intézkedések jelentős mértékben csökkentették az olajjal való visszaélés lehetőségeit. 2000-ben az országgyűlés ad hoc bizottságot hozott létre az olajügyek és a kapcsolódó korrupciós ügyek feltárására, a testület azonban nem jutott kézzelfogható eredményre. A Legfőbb Ügyészség 2000 márciusában nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentése szerint 1991 és 1999 között a kőolajtermékek forgalmazása során 4300 bűncselekményt, hamisítást, csempészetet, vámorgazdaságot követtek el. A perbe fogott 340 vádlott többségét börtönbüntetésre ítélték, de számos elkövetőt nem „találtak".

Csongrád is érintett

A kilencvenes években Csongrád megyében sokan éltek olajszőkítésből. A bűncselekményekből származó felhalmozott tőkét a tettesek 1996-tól igyekeztek legális vállalkozásokba fektetni – olvasható a Magyar Rendészet 2001/1-es számában. A rendőrtiszti főiskola szakmai, tudományos folyóirata Szervezett bűnözés változásai Csongrád megyében a '90-es években cím alatt részletezi, milyen bűnözői csoportok alakultak ki a térségben. A tanulmány szerint következtetni lehetett arra, hogy kik gazdagodtak meg az olajügyekből. A „mintegy 80-100 fő nem a termelői, hanem a szolgáltatói iparágba fektette be a pénzét. Elsősorban a vendéglátás területére koncentráltak." Őrző-védő cégek, éttermek, panziók, belvárosi üzletek, cukrászdák, játékklubok, értékes ingatlanok és konditermek kerültek az egykori olajosok tulajdonába. Az olajmaffiózók kifehérített pénzükkel igyekeztek a közéletben szerepet vállalni. Csongrád megyében pár éve néhányan felbukkantak a politikai hatalom közelében is, befektettek a sportba, a labdarúgást és a küzdősportot támogatták.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának nyomozói az előző évtizedben rengeteg ügyet derítettek fel, közülük többen már nem rendőrök. Ők baráti társaságokban elmondtak olyan részleteket, amikről évekig hallgattak. Megnevezték azokat a ma már „köztiszteletben" álló vállalkozókat, akik első százmilliójukat olajszőkítéssel szerezték. Néhány napja már semmire sem emlékeztek. Azt elárulták, hogy elővették önvédelmi fegyverüket...

„Csak a halálom után..."

„Itt és most beszélek először arról, hogy engem az olajmaffia a családommal zsarolt. Évekkel ezelőtt, egy este felhívtak telefonon, és egy ismeretlen hang arról beszélt, hogy a lányomat az utcán elfogták és velük ül egy autóban. Azt mondták: 'A lánya itt van mellettünk, sorsáról maga dönt, csak magán múlik, hogy mi történik vele! Ha nem feszegeti az olajügyeket, senkinek nem esik bántódása!' Hívtam a lányomat, de még nem ért haza, pedig otthon kellett volna lennie. Eldöntöttem, hogy meghátrálok. Pár nap múlva újabb figyelmeztetést kaptam: a Parlament folyosóján egy olyan politikustársam érdeklődött a fiam hogyléte felől, akivel csak köszönő viszonyban voltunk. Kiderült, a fiamat külföldön elfogták és öt napig fogságban tartották. Rájöttem, mindent tudnak rólunk" – mesélte egy volt parlamenti párt vezető politikusa szűk körben. Elmondta: a telefonhívás után soha többé nem feszegette az olajügyeket. Nem kért védelmet, lánya elrablását, a fenyegetést és a zsarolást nem jelentette, attól tartott, hogy bármikor utánuk nyúlhatnak, ennyit pedig a különböző összefonódások miatt egyébként is kilátástalan ügy nem ért. Csak egyik politikustársát avatta be a részletekbe, aki megértette döntését. A megfélemlített politikus elárulta: a közvélemény egyszer megtudhatja, hogy „azokban az időkben" mi történt, mert megírja és közjegyzőnél letétbe helyezi a szöveget, amit „csak a halálom után lehet nyilvánosságra hozni".  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkelne a traffipax Kisalf

Tovább olvasom