Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Polgári per a játékvezető megütéséért

A büntetőeljárás első fokon három év próbaidőre, másodfokon 36 ezres pénzbüntetésre, a polgári per pedig 100 ezer forintos nem vagyoni kártérítésre ítélte azt a mecséri futballistát, aki még 2004 októberében ököllel arcul ütötte a játékvezetőt. A meccs félbeszakadt, ám a pereskedés két évig tartott.
A győrzámolyi sportpályán játszották 2004 októberében azt a tartalék bajnoki mérkőzést, mely a játékvezető megütése miatt félbeszakadt, s közel két éven keresztül a bíróságon folytatódott. Ezen a meccsen a 72. percben, 6–0-ás győrzámolyi vezetésnél a mecséri K. A. a játékvezetőt, Stróbl Pétert „egy alkalommal, jobb kézzel, ököllel, közepes erővel annak bal arcfelén a járomcsontnál megütötte, mert a sértettet reklamálás miatt sárga lappal akarta figyelmeztetni. Ezt követően a vádlott a pályáról azonnal levonult, a sértett pedig lefújta a mérkőzést” – áll a Győri Városi Bíróság által megállapított végzésben. A jegyzőkönyv így folytatódik: „Stróbl Péter sértett a bántalmazás következtében a bal arcfelén nyomásérzékeny duzzanatot, bal felső fogínyén néhány milliméteres felszínes bevérzést szenvedett el, mely közvetlenül az ütés után rövid ideig tartó vérzéssel járt. Sérülései nyolc napon belül gyógyultak, azonban a bántalmazás alkalmas volt nyolc napon túl gyógyuló sérülés okozására.”

Polgári perre vitte az ügyet

A mecséri fiatalembert 2005 végéig tiltották el a sporttevékenységektől, aki a bíróságon is elismerte az ütést. A tanúvallomások során eltérés csak a cselekményt kiváltó előzményeknél mutatkozott: azonban a szubjektív szempontból kifogásolható játékvezetés a cselekmény büntetőjogi megítélését nem befolyásolja. A játékvezető szerint a mecséri focista az ökölcsapás előtt nem tanúsított kirívóan sportszerűtlen magatartást, de kiabálva reklamált, ezért akarta sárga lappal figyelmeztetni. A városi bíróság első fokon három év próbaidőre és a bűnügyi költségek megtérítésére ítélte K. A.-t. Az ügyész azonban súlyosbításért fellebbezett, s másodfokon a vétkes 37 ezer 500 forintos pénzbüntetést is kapott. Emellett polgári peres eljárás is indult nem vagyoni kár megfizetésére is. A felperes és az alperes megegyezett 100 ezer forintos nem vagyoni kártérítésben, melyet 20 ezer forintos részletekben kell kifizetnie a bántalm azónak.

Figyelemfelhívás miatt

Stróbl Péter a Kisalföldnek elmondta: polgári pert elsősorban elrettentésként indított, nem a pénz motiválta.
– Figyelemfelhívás ez a durva és sportszerűtlen magatartás megfékezésére a futballpályákon. Azóta a mecséri fiatalembernek nem vezettem mérkőzést, azt gondolom, nem lenne szerencsés. Tapasztalataim szerint a pályákon azért ritkán kerül sor tettlegességre, velem azóta nem is fordult elő: igaz, egyik mosonmagyaróvári kollégámmal igen – mondta a játékvezető.
Az eset egyébként precedens, polgári peres eljárásban információink szerint még játékvezetőnek nem ítéltek meg nem vagyoni kártérítést.

Nyakát szorította a bírónak

Az említett másik atrocitás Káró Pétert érte: 2005 szeptemberében a Máriakálnok–Rajka megyei másodosztályú labdarúgó-mérkőzésen a vendégek játékosa, T. P. bántalmazta a játékvezetőt, aki a mérkőzést félbeszakította, majd feljelentést tett. A Mosonmagyar- óvári Városi Bíróság a vétkest két év próbaidőre bocsátotta. A vádlott emellett köteles volt megfizetni az eljárás során felmerült bűnügyi költségeket is. A bíróság a végzés indoklásában megállapította, hogy a rajkai játékos a második sárga lapos figyelmeztetése után a labdával mintegy három méterről szándékosan megrúgta, majd egy esetben ököllel fejen ütötte a játékvezetőt, majd nyakát két kézzel megszorította és megpróbálta őt földre vinni. A sértett, Káró Péter nyolc napon belül gyógyuló sérülést és arczúzódást szenvedett. Ezzel az ügy véget ért, mert a játékvezető magánindítványt nem terjesztett elő könnyű testi sértés vétsége miatt, és nem kérte az őt bántalmazó focista felelősségre vonását sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára volt tavaly a búzának

Minőség helyett mennyiség? Erősödik a búza kalászos gabonán belüli dominanciája Csongrád megyében,… Tovább olvasom