Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Polcz Alaine a halottak birodalmáról

Régen a nászlepedőjüket kezdték hímezni a lányok, s ahogy közeledett a búcsú ideje a földi léttől, elkészültek a halotti leplükkel is. Polcz Alaine pszichológusnak nagy érdeme van abban, hogy a halál lassan kikerül a tabutémák közül, s az ősi rítusok újraéledhetnek. Férje, Mészöly Miklós síremlékére a saját kertjéből visz majd virágot Alaine, aki muzsikálást is tervez a Farkasréti temetőben, mint látta azt gyerekkorában a kolozsvári Házsongárdi sírkertben.
Polcz Alaine: Annyi mindent tanulnék még, de már nincs idő. Fotó: Vidovics Ferenc
A halottakhoz való viszonyunk megváltozott az elmúlt ötven évben. Maga a halál is tabunak számított, de halottak napján a hozzátartozók azért kimentek a temetőbe. Polcz Alaine pszichológus, számtalan könyv szerzője, a Magyar Hospice Alapítvány elnöke, aki nemrégiben veszítette el férjét, Mészöly Miklós írót, varázslatos személyiségével gyógyírként hatott a szentesi könyvtár legnagyobb termében is alig férő közönsége háborgó lelkére a halottak napjának közeledtével. Hiszen kinek-kinek megvan vagy előbb-utóbb meglesz a maga halottja, s a nehéz helyzet elviseléséhez nyújtott fogódzót a nyolcvanon túl is örökifjú Alaine. Pedig fiatal éveiben – mint mondani szokás – verte a sors éppen eléggé: elhurcolták az oroszok, meg is erőszakolták, az első férje megalázta őt, pszichológusként pedig megviselte a haldokló gyerekek szenvedése. Bizonyára ezért is oly fogékony az élet, a halál kérdései és mások sorsa iránt.

A múlt század első felében az emberek még „szocializálva voltak a halálra". A kislányok, amikor kézimunkázni tanultak, előbb a nászlepedőjüket kezdték hímezni, ám ahogy közeledett a földi létüktől a búcsú, elkészültek a halotti leplükkel is. A halottakat akkoriban még odahaza ravatalozták fel.

– Amilyen egy rítus, olyan a közösség – vallja Polcz Alaine. Máig megmaradt benne gyermekkori emléke Kolozsvárról, ahol a Házsongárdi temetőbe ennivalót is vittek, és muzsikáltak a sírnál. Tárogatóztak vagy cigányt hívtak hegedülni szerettük nyughelyéhez a családok. Alaine a mexikóiakat is említette, akik esznek-isznak és táncolnak a sírkertben, örömünnephez hasonlatos az ő rítusuk. Nálunk meg lebetonoztatták a sírokat, amelyekre porcelánból készült virágokat raktak, hogy ne kelljen a hozzátartóknak kimenniük a temetőbe. A halálkultusz, a gyász háttérbe szorult az utóbbi fél évszázadban. Polcz Alaine most a teraszon letakarja a kertjében nyílt virágokat, hogy ne fagyjanak meg. Azokból visz majd a Farkasréti temetőbe, ahol tervezgeti a régi rítus felélesztését is: muzsikaszóval is köszöntik szeretteiket.

Ám a halottak birodalmához vezető út még eléggé göröngyös manapság is, bár Polcz Alaine a hospice alapítvány elnökeként hosszú ideje gereblyézgeti. Arra tanít, hogy méltósággal viseljük a halált. Bárki számára az lehet a legmegnyugtatóbb szerinte, ha odahaza búcsúzhat el szerettei körében a földi léttől, mert a lelke az nem hal meg. Alaine azt vallja: a halál idejét sem siettetni, sem elhúzni nem szabad. Állítja ezt még akkor is, ha az orvosoknak nem könnyű eldönteniük, hogy kínozzák-e a beteget vagy gyógyítsák. Nagyon nehéz megtalálni a középutat.

Amikor Mészöly Miklós kómába került, és bizonyossá vált, hogy onnan már nem térhet vissza, a feleségének nehéz volt kiharcolnia, engedjék őt meghalni. Alaine a világ legtermészetesebb dolgaként idézte fel: belülről kivérzett a férje, akinek vért akartak adni. De Polcz Alaine ezt feleslegesnek tartotta, mert legfeljebb hat órát élt volna tovább Mészöly Miklós. Közben pedig nemcsak ő gyötrődött volna, hanem a család és az egészségügyi dolgozók is. – Nem a halál volt nehéz, hanem a gyötrelem.

Egyébként a halál órája az igazság órája: tisztább helyre kerül az ember, mint az életben volt. – mondja a pszichológusnő. A sors különös kegyének tartja, hogy ott lehetett végig a férje mellett, akivel 53 évet éltek együtt. A saját öregségében Alaine azt sajnálja: annyi mindent tanulna még, de már nincs idő...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csordás Csaba

a kupaspecialista?

Az FC Sopron kiütéses győzelmet aratott Zalaegerszegen. A Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első… Tovább olvasom