Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Pokornihoz fordultak a pedagógusok: ne támogassa a köznevelési törvény javaslatát

A Pedagógusok Szakszervezete levélben fordult Pokorni Zoltánhoz, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnökéhez.
A Pedagógusok Szakszervezete levélben fordult Pokorni Zoltánhoz, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnökéhez, ebben azt kérik, hogy a bizottság hétfői ülésén ne támogassa a köznevelési törvény javaslatát - írja a csütörtöki Népszabadság.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint bár továbbra sem értenek egyet a tankötelezettség leszállításával, a szakképzés átalakításával, a közismereti tárgyak törlésével a szakiskolákból és számos más elemmel, a levelet nem tartalmi kérdések miatt írták, hanem azért, mert szerintük a javaslat jelen formájában nem biztosítja a közoktatás zavartalan átalakítását.

A levélben felhívják a figyelmet arra, hogy sem elég idő, sem a szükséges jogszabályok nem állnak rendelkezésre a közoktatás átalakításához. Megemlítik, hogy a fenntartói jogok rendezésénél a többcélú intézményeket újra kell majd alapítani. Miután az államtól nem vehető vissza a szakiskolai oktatás és a szakmai szolgáltatások, néhány iskolát szét kell szedni feladatonként. Előfordulhat, hogy a gyógytestnevelést ki kell szervezni az iskolákból, vagy nem maradhat meg az iskolák mellé szervezett logopédiai ellátás. Nem rögzítik az átmeneti szabályok a jogutódlás kérdéseit sem.

A levélben szó esik arról is, hogy a 2 + 2 éves szakképzést felváltó hároméves rendszer bevezetése kérdésessé teszi, hogy mi lesz azokkal a gyerekekkel, akik még a korábbi szerkezetben kezdték tanulmányaikat, olyan tárgyakat tanulva, melyeket a tervezet már nem ír elő ebben az iskolatípusban.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a tervezetből nem állapítható meg, a pedagógusoknak mennyi lesz a kötelező óraszámuk - írja a lap.

Galló Istvánné a lapnak azt is elmondta: a kisiskolák és az ott tanító pedagógusok a köznevelési törvény legutolsó, benyújtott változata szerint sem menekültek meg, ezeket az iskolákat ugyanis állami tulajdonba veszik, és az állam később gond nélkül végrehajthatja a felső tagozatok összevonását. "Ezért mi úgy számolunk, hogy az érintett háromezer pedagógus továbbra is veszélyben van" – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyszerhiány fenyeget: csak akkor kap a kórház, ha fizet

Megindult a dominóhatás a gyógyszerellátásban, a patikák mellett eladósodtak a nagykereskedők is,… Tovább olvasom