Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Pokorni: Csak a körzetben lakó gyerekeket vegyék fel az óvodák!

A köznevelési törvény módosítását kezdeményezi a fideszes Pokorni Zoltán azért, hogy az óvodák csak az életvitelszerűen a körzetükben lakó gyermekeket legyenek köteles felvenni.
A parlament oktatási bizottságának elnöke, a XII. kerület polgármestere erről szóló javaslatát kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek.

A törvény jelenleg úgy szól, hogy az óvoda köteles felvenni, átvenni azt a gyermeket, akinek lakóhelye, ennek hiányában a tartózkodási helye a körzetében található. Pokorni Zoltán ezen úgy változtatna, hogy csak az életvitelszerűen a körzetben lakó gyermekek felvétele lenne kötelező. Előírnák azt is, hogy az ingatlan legalább három hónapja a gyermek lakó- vagy tartózkodási helyeként szerepeljen a nyilvántartásban.

Ha ez nem teljesül vagy "bármely körülmény alapján" arra lehet következtetni, hogy a gyermek a nyilvántartásban szereplő címen nem életvitelszerűen lakik, az óvodavezető jogosult lenne felszólítani a szülőt, hogy 15 napon belül a területileg illetékes védőnőtől származó nyilatkozattal igazolja a védőnői ellátás igénybevételét - derül ki a módosító javaslatból.

Ellenkező esetben az óvodavezető vagy a fenntartó által szervezett bizottság családlátogatással ellenőrizhetné, hogy a gyermek valóban a bejelentett címen lakik-e. Ha pedig a szülő a javasolt három időpont egyikén sem teszi lehetővé a családlátogatást, az óvoda megtagadhatná a felvételt.

Pokorni Zoltán indoklása szerint azt a gyakorlatot kívánja visszaszorítani, hogy a családok valótlan adatokat szolgáltatnak annak érdekében, hogy gyermekük bekerüljön egy frekventáltabb óvodába.

A köznevelési törvénynek az a rendelkezése nem változna, hogy a gyermeket elsősorban abba az óvodába kell felvenni, amelynek körzetében lakik vagy ahol szülője dolgozik.

Olvasóink írták

  • 1. pozdorja 2013. november 05. 16:26
    „Pokorni úr nyilván meg tudja oldani, hogy ellóg munkahelyéről, hogy időben odaérjen a körzetes óvodába a gyerekért, de sokaknak ez nem jön össze. Ezért célszerűen a munkahelyhez közeli óvodát választanak.
    Gratulálok neki! Igazán keresztényi hozzáállásról tett tanubizonyságot. Aki nem tudja megoldani, az annyit is ér.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

E-útdíj - 13 kilométerrel kevesebb az érintett útszakasz

A nemzeti fejlesztési miniszter módosította az e-útdíjtáblázatot. Tovább olvasom