Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

''Pokol lesz az élete!''

Parlamenterként négyszer ment át a Békéscsabát körülzáró szovjet páncélos ostromgyűrűn a Szegeden élő Fekete Pál, akit az 1956-os forradalom leverése után előbb életfogytiglanra, majd kevés híján halálra ítéltek. Szabadulását követően csak segédmunkás lehetett. Huszonöt év kényszermunka után könyveket ír, tanít, előadásokat tart, s gyűjti a diktatúra áldozatairól szóló vándorkiállítás anyagát.
Fotó: Schmidt Andrea
Hátában fegyvercsővel ment a Békéscsabára 1956 novemberében bevonuló szovjet páncélosok előtt a Szegeden élő Fekete Pál tanár, aki az utolsó pillanatig igyekezett megakadályozni a város ostromát.

„Nem kell a kapitalizmus, de a vörös csillagos fasizmus sem kell!" Fekete Pál szerint így fogalmazták meg változtatás iránti vágyaikat az 1956-os forradalom résztvevői. Az ötvenes évek közepére azok is kiábrándultak a „létező szocializmus" emberellenes rendszeréből, akik korábban hitték, hogy a hatalom idővel kigyógyul gyermekbetegségeiből.

„Nem vagyok forradalmár alkat"

Személyesen ismerte szinte az egész megyét; így a fölkelés kitörése után a települések küldöttei megválasztották a megyei forradalmi bizottság elnökévé. „Be kell vallanom, nem vagyok forradalmár alkat. A dolgokat mindig a realitások figyelembevételével ítéltem meg, és a békés megoldások híve voltam. Ennek ellenére szenvedélyesen kerestem az igazságot" – írja könyvében Fekete Pál.

A forradalom tisztaságának megőrzésére, az ávósokat és családjukat megvédték a népharagtól. Amikor hírét vették, hogy a Vörös Hadsereg páncélos egységei körülfogták Békéscsabát mint a Tiszántúl egyik jelentős katonai központját, az orosz nyelvet is oktató Fekete Pál vállalta a parlamenter szerepét. Igyekezett megértetni a szovjet egységek parancsnokával, hogy a városban – a provokátorok híreszteléseivel szemben – nincsenek sem fasiszták, sem amerikai ügynökök, sem fegyveres ellenállók, ezért nincs ok a vérontásra. Erőfeszítései azonban csak késleltetni tudták az elkerülhetetlent.

„Csak" jelentenie kell

Békéscsaba ostroma, a belváros szétlövése és ártatlanok lemészárlása után Fekete Pált elfogták. Tíz hónapi embertelen kínzás után a bíróság első fokon életfogytiglani börtönre ítélte. A kivégzést csak annak köszönhetően kerülte el, hogy a budapesti Fő utcai börtönben egy emberséges,
fiatal főhadnagy megsúgta a raboknak: ne föllebbezzenek, mert másodfokon, enyhítés helyett, bitófa vár rájuk.

Látta a börtön udvarában azt a melléképületet, ahol az akasztásokat végrehajtották. A negyvennyolcas szabadságharc leverése után itt végezték ki jelképesen Kossuthot és Petőfit is...
Megjárva az ország szinte minden fegyházát, 1963-ban szabadon engedték. A politikai tiszt, akinél jelentkeznie kellett, fölajánlotta: ha jelent a megfigyelésre kijelölt személyekről, rövidesen katedrát kaphat az egyetemen. A tanár nemet mondott. A tiszt így válaszolt: „Pokol lesz az élete!"

Békéscsabáról kitiltották. Szegedre került, s rendszeresen jelentkeznie kellett a rendőrségen. Csak segédmunkásként alkalmazták. Volt vagonkirakó, téglagyári kubikos, csatornázó, másodállásban szénhordó. Komoly előrelépésnek számított, amikor elvégezhetett egy ácstanfolyamot. A mesterséget igen megszerette, hattyastelepi házát is maga építette.

A minőség forradalma

A rendszerváltozás előtt ellenzéki csoportok kérték: szólaljon föl a Békéscsabán tervezett nagygyűlésen. A gyűlésen a minőség forradalmáról beszélt, amelynek előbb az emberek lelkében kell győznie – ez meghozza majd az igazságossághoz vezető társadalmi változásokat is –, amint Németh László és társai a népi írók balatonszárszói tanácskozásán elképzelték. A szereplés után várt újabb letartóztatás ezúttal elmaradt.

Az elmúlt tizenöt évben Fekete Pál óraadó tanárként, tolmácsként, fordítóként tevékenykedik. Sokat és sokfélét ír: dokumentumnovellák, történeti munkák mellett Békés megye krónikáján dolgozik. A forradalom ötvenéves évfordulójára vándorkiállítást tervez: a mártírok és meghurcoltak fotóihoz saját kezűleg készíti a képkereteket is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi műsor

SZOMBAT Tovább olvasom