Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Pókember: újra (be)hálóz

Pontosan 40 évvel a születése után, Amerika egyik legnépszerűbb képregényfigurájából az egész világon népszerű filmsztár válik: a Pókember június közepétől már a magyar mozikban is látható.
A film tulajdonképpen mese egy átlagos, félénk kamasz hőssé válásáról, a nagysággal járó felelősség elfogadásáról, belső, lelki vívódásáról, és persze - mivel a történet amerikai - a jó és a rossz harcáról.

A film képregény formában először 1962-ben jelent meg a Marvel képregényfüzetekben, akkor még "Amazing Fantazy", illetve "Amazing Spider-Man" címen. A történet olyan népszerű lett, hogy évente több százmilliót adtak el az újságosok az egész világon. A Superman- és Batman- jelenséghez hasonlóan talán nincs is olyan része a világnak, ahol ne hallottak volna a Pókemberről.

Sam Raimi, a film rendezője

A film rendezője, Sam Raimi (Rossz álmok, A Simple Plan), aki eddig leginkább thrillereket és horrorokat rendezett, már gyermekkorától kezdve Spider Man-rajongó volt. Tizenkettedik születésnapjára szülei egy festővel készíttették el a Pókember képmását, ami azóta is a Raimi gyermekkori szobájának falán lóg. Akkoriban még fogalma sem lehetett, hogy pár évtizeddel később ő rendezi majd a XXI. század Pókemberének mozifilm változatát.

A történet alapja

A történet hőse egy nagyon okos, de bátortalan és gátlásokkal küszködő srác, Peter Parker, akit egy iskolai tanulmányi kirándulás alkalmával megcsíp egy génmanipulált, radioaktív pók. A csípés következtében a fiú kívételes, a pókokhoz hasonló képességeket szerez: ereje, gyorsasága sokszorosára nő, emellett képes falakon mászkálni, csuklójából pókhálószerű anyagot tud kibocsátani, ezzel pedig mozgása követhetetlenné válik. A fiú csak lassan döbben rá újdonsült képességeinek hatalmára, csak nehezen tudja elfogadni az ezekkel járó felelősséget. Amikor pedig tudatosul benne ez a hatalom, mentőangyalként segít a bajba jutott embereken. Bár ő mindvégig segít másokon, a sors - vagy a film - fintoraként ténykedésének megítélése végig ellentmondásos marad a filmben szereplők számára.

A képregény gondoskodott róla, hogy a kívételes képességű pozitív hősünknek méltó, kívételes képességű negatív hős ellenfele legyen. A Pókember esküdt ellensége, a főgonosz Green Goblin, a Zöld Manó, aki tulajdonképpen Peter barátjának, Harrynek az apja. A film egyik fő cselekményvonala a Pókember és Green Goblin harca. A másik történetszál Peter és Mary Jane (Kirsten Dunst) szerelmének alakulása, a harmadik pedig, ami csak lelki síkon jelenik meg: Peter vívódása önnön képességeinek elfogadásval, majd felelősségtudatának kialakulása. Az a lelki út, amelyen megtanulja, amit Ben nagybátyja tanított Peternek: "Emberfeletti erővel emberfeletti felelősségtudatnak kell társulnia."

Új figura a képregényhősök között

A történet azért is izgalmas, mert nem egy született hősről van szó - és ebből a szempontból eltér a Superman és Batman típusú képregény figuráktól. A Pókember nem az a csodalény, akire kezdettől fogva felnézünk, akit csodálunk gyorsaságáért, izmaiért, kívételes testi adottságaiért vagy bátorságáért. Peter Parker közülünk való, egy átlagos srác gátlásokkal és félelmekkel, akinek nincs bátorsága megszólítania azt a lányt, akibe 6 éves kora óta szerelmes, mióta először meglátta.

Szereplők

A Peter Parkert alakító Tobey Maguire (Pokoli hétvége, Árvák hercege, A pokol lovasai, Jégvihar) civil életében is zárkózott jellem, sztárallűrök nélkül, akinek sokkal fontosabb, hogy egy összetett karaktert játsszon el, mint hogy több millióan lássák őt a moziban. Tökéletesen meg tudta formálni az önmaga képességeiben kétkedő fiút, aki csak lassan döbben rá, milyen hatalommal ruházta fel a véletlen.

A Zöld Manót (Green Goblint) játszó Willem Dafoe szintén hitelesen alakítja kettős szerepét: a gazdag és szerető apát, illetve a hataloméhes üzletembert, aki az emberiség és a Pókember esküdt, gonosz ellensége. Dafoe-t korábban A szakasz című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmélkedés ég és föld között

Végtelen szerelmi történettel zárta 23. évadját a Győri Balett. Bakot lőni megbocsáthatatlan lett… Tovább olvasom