Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Poháretikett a mindennapokban

Hogy miképpen illik kitölteni a bort, azt sok gyakorlott borfogyasztó sem tudja. Azt pedig még kevesebben, hogy például mitől lesz szép egy koccintás. Az etikettgyűjteményből ezt is megtudhatjuk.
A boros- és a pezsgőspoharakat száruknál kell megfogni. Ennek az az egyik oka – olvasható az egyik gasztronómiai szakfolyóiratban – hogy ha a pohár öblös részéhez érne a kezünk, a finom nedű hamar felmelegedne, és elveszne az ideális hőmérséklet. A másik ok, hogy csak ekkor lesz „szép" a koccintás hangja.

A söröskorsót a fülénél, a söröspoharat az alsó harmadában szokás megfogni. A pohár felemelésével való köszöntés ma is szokásos. A poharat közben mellmagasságban kell tartani – legalábbis ez volt a régi szabály. Ma elég, ha felemeljük a poharat, barátságosan rámosolygunk az asztalnál helyet foglalókra, illetve a tósztot mondóra, és esetleg kicsit biccentünk a fejünkkel.

Akivel koccintunk, annak mindig a szemébe nézünk. A vendéglátónak otthon mindig meg kell kóstolni egy picit a borból, mint ahogyan az étteremben is először neki töltenek ki egy kis kóstolót. Ennek az a célja, hogy a bor nehogy dugótörmelékes, zavaros vagy megsavanyodott legyen, azaz kíméljük a meghívottakat a kellemetlen meglepetéstől.

A hivatalos összejövetelen először a díszvendéget, utána a hölgyeket és végül az urakat szolgálják ki a pincérek itallal – azonos neműek esetén mindig az idősebbeknek van elsőbbsége. Ivás előtt törüljük meg a szánkat, hogy ne maradjon zsír-, étel-, vagy rúzsfolt a pohár szélén.

A borospalackot a töltések után kissé el kell forgatni, hogy a bor ne csöpögjön le. A palack szája köré jó minőségű, vastag, fehér szalvétát praktikus összecsavarva kötni, hogy védjük a ruhát és az abroszt a cseppektől.

Míg régebben – szól a szakmai tanács – a borospoharat kétharmadig töltötték, ma inkább csak félig töltik, ugyanis az egyre nagyobb borospohár a divat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampányzáró

Győr. Szakács Imre és a kisalföldi gazdák várják az érdeklődőket a Fidesz megyei kampányzáró… Tovább olvasom