Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Póczáné Németh Alojzia

Kategória: általános iskolai tanító

Név: Póczáné Németh Alojzia
agyagosszergényi Általános Iskola

Jelölő: Horváth Péter
Indoklás
Hugi tanár néni – általános iskolai történelemtanár, 6 évig volt osztályfőnököm az agyagosszergényi Általános Iskolában. Amikor először bejött hozzánk harmadik osztályosok voltunk. Nem volt szimpatikus, mert tudtam, hogy történelem szakos (nem szeretem a történelmet). Aztán lassanként mégis csak a bizalmunkba férkőzött. Két évig inkább „csak" tanítóként „funkcionált", de kiválóan helytállt: bevezetett minket a matematika rejtelmeibe, együtt énekelt az osztállyal, rajzórán pedig ügyes mozdulatokkal irányította akkor még bizonytalan kezünket. Két év elteltével, mikor felső tagozatosok lettünk, már csak történelemórán találkoztunk vele. Hivatalosan. De mi szinte minden szünetben felkerestük és beszélgettünk vele. Nem sajnálta ránk az idejét.
Ötödik osztályosként kellemesen csalódtam a történelemben, ez is az ő érdeme: ha csak egy rövid időre is, de sikerült velem, megszerettetni a tantárgyat.
Soha nem unatkoztunk mellette. A történelem mellett néprajz szakon végzett, ebből kifolyólag aktívan ápolta velünk a népszokásokat. Emellett az iskola és a falu szinte valamennyi rendezvényére készültünk egy kis műsorral (színdarab, tánc, stb.). Előre tervezni nem szeret, mindig az „utolsó utáni pillanatban" kapja el az ihlet, akkor aztán megállíthatatlan. Mindig véghez viszi, amit a fejébe vesz. Különösképpen, ha gyerekek érdekeiről, sikeréről van szó.
A hat év alatt mintegy hússzor voltunk osztálykiránduláson; évente 2-3 ilyen kiruccanást szervezett nekünk (még többet ígért). Egyszer még arra is képes volt – nagy áldozatot hozva ezzel – hogy velünk együtt biciklire pattanjon és rója a kemény kilométereket.
Mind a mai napig tartalmas kapcsolatot ápolunk vele, rendszeresen látogatjuk őt – osztályszinten, gyakran otthonában is. Olyanok vagyunk mi együtt, mint egy nagy család, és ő a mi szeretetreméltó édesanyánk. Ebben a családias légkörben telnek a péntek délutánok is, amikor egy-egy órára benépesedik a község és az iskola könyvtára, amit szintén Hugi tanár néni vezet.
Az eddig leírtakból is kiderül, ami sokkal fontosabb a történelemtudásánál – mert elismeri, hogy az eltelt évek során bizony megkopott – a közösségformáló ereje.
Nincs olyan diákja, volt diákja, aki neheztelne rá esetleges szigora miatt, mert az „egyszerű ember" mindig a történelemtanár fölé tud emelkedni.

 

Kedves Olvasónk!
Ha Ön is úgy gondolja, hogy bármelyik jelöltet szívesen támogatná  szavazatával illetve jelölné valamelyik kategóriába, akkor nem kell mást tennie mint a tanar@kisalfold.hu e-mail címre elküldenie annak a tanárnak a nevét, akire szavazni szeretne (vagy jelölni), és természetesen az Ön nevét és telefonszámát, hogy éresíteni tudjuk ha Önre mosolyog a szerencse. Örömmel vennénk ha szavazatát ill. jelölését röviden néhány sorban megindokolná.

További részletek a kampányról itt >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ripoff Raskolnikov–Nagy Szabolcs

Tovább olvasom