Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Pócsmegyeriek első világtalálkozója

Nagy a készülődés a Szentendrei-szigeten fekvő falucskában, Pócsmegyeren, ahol augusztus 20-tól három napon át tartják a pócsmegyeriek első világtalálkozóját.

A helyi református lelkipásztor elmondta, hogy a különleges falu története 1100 évre nyúlik vissza, amikor a honfoglaló magyar törzsek között a legerősebbnek számító Megyer egyes tagjai és rokonságuk itt telepedett meg. Jó helyet választottak, mert a sziget védelmet biztosított az itt élőknek, a falu épségben dacolt a történelem viharaival. Régi iratok szerint - amelyek a rendezvény kiállításán is megtekinthetőek lesznek- a török elnyomás idején a budai basa szedte az itt élő Barsi, Hagymási, Marosi családoktól az adót, ilyen családneveken ma is többen élnek a községben.

A falu sokáig - 1949-ig - közigazgatásilag egy települést alkotott a Duna másik partján fekvő Leányfaluval, a hegyoldalban termő szőlőből készült bor a királyok serlegében emelte a fenséges lakomák fényét.

A XIX. században a filoxéra az itteni szőlőket is kipusztította, Pócsmegyer népe elszegényedett. A jelen generáció felmenői eper- és zöldségtermesztésre rendezkedtek be. A századfordulón már hetente kétszer is kofahajókon vitték az árut a budapesti nagyvásárcsarnokba - utalt az előzményekre a lelkész. Ezidőtájt épültek meg a település arculatát meghatározó tornácos, hosszú parasztporták, amelyeket a találkozón külön programként falumustrán látogatnak majd végig a vendégek.

A világtalálkozóra a messzi országokba elsodródott hajdani falubelieket invitálták meg.

Érkeznek ide szülőhelyükre vendégek Amerikából, Svédországból, Ausztráliából, hogy közösen felelevenítsék a múltat. Az emlékek ébren tartására a helyi családok körülnéztek a padláson, ahonnan olyan ritkaságok kerültek elő, mint egy XX. század eleji esküvői párta, csontnyelű ezüst étkészlet, régi saru. Ezen tárgyak és a faluban sokat időző Móricz Zsigmond fényképei is megtekinthetőek lesznek a találkozón. Emellett népzenei koncertek, táncház, tábortűz, finom falatok színesítik a programot, amelyeknek sorát vasárnap este a református templomban kóruszene zárja - hívta fel a figyelmet Kovács Tamás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros riasztás Közép-Magyarországon a közelgő vihar miatt

Kiadta a piros riasztást Közép-Magyarországra a közelgő vihar miatt az Országos Meteorológiai… Tovább olvasom