Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

PM: törvénysértő a Kövér László által kiszabott büntetés

A Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint Kövér László házelnök törvénysértő módon járt el, amikor 50 illetve 185 ezer forintra büntette a szervezet két politikusát.
A Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint Kövér László házelnök törvénysértő módon járt el, amikor 50 illetve 185 ezer forintra büntette a szervezet két politikusát. A két érintett, Karácsony Gergely és Szilágyi Péter levélben fordult az Országgyűlés elnökéhez.

A két független képviselő azért kapta a büntetést, mert egy "Loptok, csaltok hazudtok!" feliratú táblát mutatott fel a kormánypárti politikusoknak az ülésteremben.

Kövér László a pénzbírságról szóló javaslatát azzal indokolta, hogy a két ellenzéki képviselő az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsított. A Szilágyi Péterre kivetett 185 ezer forintot azzal magyarázta, hogy a politikus a Ház jegyzőjeként nagyobb felelősséggel tartozik.

Szabó Tímea, aki az esetre reagálva Szilágyi Péterrel tartott szerdán sajtótájékoztatót, azt mondta, a házelnök törvénysértően járt el. A politikus hangsúlyozta: az országgyűlési törvény kimondja, hogy a képviselők a bíróság vagy a hatóság előtt nem vonhatóak felelősségre a képviselői megbízatással összefüggő véleménynyilvánításuk miatt.

Szilágyi Péter és Karácsony Gergely ezért levelet küld a házelnöknek, amelyben arra hivatkoznak, hogy a házelnök megsértette a mentelmi jogukat - közölte. Egyúttal felkérik Kövér Lászlót, hogy adja át az ügyet az Országgyűlés mentelmi bizottságának - tette hozzá.

Ha a házelnök nem tesz eleget a törvényben foglaltaknak, akkor a Párbeszéd Magyarországért az Emberi Jogok Európai Bíróságához fog fordulni - jelentette ki.

Szilágyi Péter felhívta a figyelmet, hogy az országgyűlési törvény csak arra terjed ki, hogy a jegyzőknek pártatlanul kell segíteni az ülés vezetését. Hangsúlyozta, hogy az ügyben viszont nem jegyzőként, hanem képviselőként fejtette ki véleményét.

Szabó Tímea a tájékoztatón arra is kitért, hogy a Heti Válasz a trafiktörvény kapcsán interjút készített Lázár Jánossal. Ebben a Miniszterelnökséget vezető államtitkár arról is beszél, hogy szerinte Hadházy Ákosnak, a Fidesz szekszárdi helyi képviselőjének állításai sem bizonyítják, hogy valóban csalás történt. "Horváth István polgármester az egyeztetés lehetőségét kínálta fel képviselőtársainak egy megbeszélés alkalmával, és megkérdezte a véleményüket a helyi pályázókról. Ezt a beszélgetést képviselőtársunk - a bizalom és a párton belüli együttműködés jegyében - hangfelvétellel rögzítette. Ha csupán ennyi történt, abban nem látok kivetnivalót, ugyanis a pályázatokról nem a polgármesterek döntöttek, hanem a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. világos és méltányos szakmai szempontrendszer alapján" - áll a szövegben.

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért követeli, hogy hozzák nyilvánosságra ezt a hangfelvételt - jelentette ki Szabó Tímea.
Egy más témában feltett kérdésre Szabó Tímea úgy válaszolt, hogy a Közgép székhelyénél tartott tavaly nyári demonstráción részt vevő PM-es politikusok lemondanak a mentelmi jogukról.

A bíróság nyolc korábbi LMP-s, a frakció megszűnése óta már független képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte a parlamenttől. Közülük hatan: Karácsony Gergely, Jávor Benedek, Dorosz Dávid, Scheiring Gábor, Szabó Rebeka és Szilágyi László jelenleg a PM-hez tartozik, míg Vágó Gábor és Szél Bernadett továbbra is az LMP színeiben politizál.

Korábban:

Karácsony Gergely az MTI-nek kedden elmondta: az országgyűlési törvény alapján a képviselő a megbízatásával összefüggésben kinyilvánított vélemény miatt nem büntethető, ezért minden jogi lehetőséget kihasználnak, hogy igazuknak érvényt szerezzenek. Hozzátette: ez nem a büntetés összege miatt lényeges, hanem mert szimbolikus ügyről van szó, és elfogadhatatlan, ha már a parlamentben sem lehet "kimondani az igazságot".

Kövér László a pénzbírságról szóló javaslatát azzal indokolta, hogy a két ellenzéki képviselő az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsított. Ezért Karácsony Gergelyre 50 ezer forintos, Szilágyi Péterre pedig a maximális, tiszteletdíjának egyharmadát kitevő - 185 520 forintos - bírság kiszabását kezdeményezte. Utóbbit azzal magyarázta, hogy Szilágyi Péter a Ház jegyzőjeként nagyobb felelősséggel tartozik.

Karácsony Gergely szerint azonban nemcsak jogsértő, hanem következetlen is a házelnök indítvány, mivel ugyanazért a magatartásért eltérő mértékű szankciót javasol.

Múlt kedden Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár felszólalása közben egy Loptok, csaltok hazudtok! feliratú táblát vitt az ülésterembe és állított fel a kormánypárti padsorokkal szemben a PM két képviselője. A trafikpályázatok és a közérdekű adatok kiadási rendjének tervezett változása ellen tiltakoztak. A táblán a feliraton kívül a Fidesz logója volt látható.

Az elnöklő Lezsák Sándor megkérte Karácsony Gergelyt, hogy vigyék ki a táblát, de ők odatámasztották azt az elnöki emelvényhez. A táblát végül a levezető elnök kérésére a terembiztosok távolították el. Az akciót nagy felzúdulás kísérte a kormánypárti oldalon. Többen azt kiabálták be, ne csak a táblát, hanem az azt kihelyező képviselőket is távolítsák el az ülésteremből.

A parlament március végén élt először a büntetéskiszabás lehetőségével az országgyűlési törvény január 1-jei hatálybalépése óta. Akkor szintén a házelnök javaslatára a szocialista Szanyi Tibort büntették havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, amiért egy héttel korábban, interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak.

Olvasóink írták

 • 3. Valaki 2013. május 07. 20:10
  „Télifáékat ki kell tíltani a Parlamentből. :)))”
 • 2. kerteszb 2013. május 07. 14:43
  „Az igazság kimondását a diktátor nyaloncai 2013-tól büntetik?”
 • 1. pozdorja 2013. május 07. 13:25
  „Kövérnél már az "súlyosan sértő magatartás" ha beül az elnöki székbe.
  Fáj az igazság ha így leírják, tudom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rogán egyetért a vesztes trafikosok kompenzálásával

Egyetért a Fidesz frakcióvezetője azzal, hogy kompenzálni kell a dohányboltpályázatokon vesztes… Tovább olvasom