Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Pluszpénzt kapnak a kórházak

A kormány még októberben 30-32 milliárd forint többlettámogatást oszthat szét a kórházak között, amivel hozzávetőleg harmadával csökkenti az egészségügyi intézmények jelenlegi tartozását. Kormányzati beavatkozás nélkül az intézmények lejárt tartozásának összege az év végére elérhetné a 80-90 milliárd forintot is - írta a Népszabadság.
A lap kormányzati forrásból úgy értesült, az összeg rendelkezésre áll, már csak az elosztás elveiről folyik az egyeztetés a Nemzetgazdasági Minisztérium, a humántárca egészségügyi államtitkársága és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár között.

A lap felidézi: Cserháti Péter, a humántárca helyettes államtitkára másfél hete egy szakmai konferencián arról beszélt, hogy az eladósodott intézmények csak feltételekkel kaphatnak pluszpénzt. A szakállamtitkárság becslése szerint 30-40 olyan kórház van, ahol nem elég a számlák egyszeri rendezése, hanem komolyabb, akár strukturális beavatkozásra is szükség lesz a stabil gazdálkodás megteremtéséhez. Ezek között több nagy kórház is van, melynél szóba jöhet a gyógyítási paletta szűkítése is.

Több intézményvezető elismerte: jelentős eredmény lesz, ha az idei büdzséből még ennyit sikerül kihasítani az ágazatnak, ugyanakkor hozzátették, ez az összeg nem elég az intézményrendszer teljes konszolidációjához. Több intézményben már a nyár közepétől korlátozták az előre tervezhető beavatkozásokat, s van olyan is, amelynek azt mondták a hitelezői, hogy legkésőbb október közepéig várnak a pénzükre, s ha addig nem egyenlíti ki a számlát, sem fogyóeszközt, sem gyógyszert nem szállítanak neki - írta az újság.

Olvasóink írták

  • 1. oxana 2013. szeptember 28. 09:31
    „Plusz pénz nem megoldás. Ha évente így "rendezik" az adósságot, hova jutnak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fazekas Sándor: a rezsiharc a magyar emberek szabadságáért folyik

A kormány sok a rezsicsökkentéssel a magyar emberek szabadságáért harcol - jelentette ki Fazekas Sándor a péntek este. Tovább olvasom