Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Plázastop! - az építőipar lehet a legnagyobb vesztes

Váratlanul érte a piaci szereplőket a plázastop bejelentése, amelynek az építőipar lehet a legnagyobb vesztese a pénteki lapokban megjelent vélemények szerint.
A Népszabadságnak a kormánydöntésről Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára aggályainak adott hangot. Szerinte a szabályozás nemcsak a kiskereskedelem szereplőinek - így jó pár hazai kis- és középvállalkozásnak - jelent beruházási stopot, hanem tovább súlyosbítja a jelenleg a legrosszabb időszakát élő építőipar helyzetét is. A főtitkár szerint kérdéses, hogy a tiltás a már meglévő építési engedéllyel rendelkező beruházásokra is vonatkozik-e majd. Az pedig igencsak lehetetlen helyzeteket fog produkálni, hogy helyi, szakmai-vállalkozói érdekképviseletek helyett egy, a beruházás helyszínétől távol lévő, fővárosi grémium dönti majd el, hogy ki építhet kereskedelmi beruházást és ki nem - tette hozzá.

A Magyar Nemzetben Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára is úgy vélte, hogy a legnagyobb vesztes az építőipar lesz. A főtitkár kétségét fejezte ki, hogy egy központi szervezetben átlátják-e azokat a helyi körülményeket, amelyek alapján kiadhatók a 300 négyzetméternél nagyobb egységek építésére szóló engedélyek.

A Napi Gazdaságnak Krisán László, a VOSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Szekciójának elnöke kifogásolta, hogy a kereskedőkkel nem egyeztettek a javaslatról. Úgy vélte, a plázastop erős presztízsveszteséget jelent azoknak a kereskedelmi cégeknek, amelyek már kaptak elvi építési engedélyt egy-egy fejlesztésre. Az is gondot okoz, hogy miközben a kormányzat a szolgáltatószektort igyekszik erősíteni, túlzottan szigorú keretek közé szorítja az építkezéseket. Végül Krisán szerint egyáltalán nem logikus, hogy visszafogják azokat a fejlesztéseket, amelyek jelenleg is több tízezer vállalkozásnak adnak lehetőséget és ugyancsak több tízezer munkahelyet jelentenek, illetve folyamatosan teremtenek.

A Világgazdaság arról ír, hogy a kormány döntése meglepte a bevásárlóközpontokat építő és üzemeltető cégeket egyaránt, amelyek mintha arra vártak volna, hogy csendben elalszik az ügy.

Olvasóink írták

 • 6. rommel 2011. november 13. 19:42
  „MACHERS
  VISSZASIROM A SZOCIALIZMUST ??
  EZ ÉRDEKES !”
 • 5. machers 2011. november 12. 19:22
  „4. rommel 2011.11.12. 18:47
  Ne csak a Magyar Nemzetet olvasd!
  Nézz körül egy kicsit a világban!
  http://www.ingatlanbefektetes.hu/cikkek/fejlodes-elott-az-europai-plazaepites
  A moziban is háttal ülsz a vászonnak?
  Ne sírd vissza a szocializmust, ahol az elvtársak központilag eldöntötték, hogy mi legyen!”
 • 4. rommel 2011. november 12. 18:47
  „MACHERS
  CSAK ÚGY NEM ÉPITÜNK !!!
  A PLÁZÁK SZÁMA ÉS NAGYSÁGA NÁLUNK MÁR ELÉRTE A KIVÁNATOS SZINTET !!!
  NÉZD MEG NYUGATON MIÉRT NEM ENGEDÉLYEZIK AZ ÉPITÉSÜKET !!!”
 • 3. machers 2011. november 12. 17:39
  „2. rommel 2011.11.11. 19:45
  Például az építőiparnak és a kapcsolódó vállalkozásoknak.”
 • 2. rommel 2011. november 11. 19:45
  „NEM KELL TÖBB PLÁZA !!!
  KINEK ???”
 • 1. pancser 2011. november 11. 08:44
  „Okos tervezés a szükségletek alapos felmérése alapján hozta meg döntését bölcs vezérünk kormánya, nincsen szükség hűtött-fűtött plázákra, ahol eltunyul a magyar, főleg ha még azt is nézzük, ha hogy még le is lehet ülni ingyen ha az ember elfárad. A pláza stop a magyarok egészségének érdekében van!
  Komolyra fordítva: a plázákban általában kis üzletek vannak, nekik adnak soha nem látott lehetőséget. Úgy tudom Magyarország szabad ország, mindenki azt épít amit akar, ha megfelel az előírásoknak. De úgy látszik még sincsen szabadság, hanem súlyosan korlátozzák, a kereskedelem szabadságát biztosan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hende Csaba: egy erős Európának hatékony közös védelempolitikára van szükség

Hatékony uniós biztonság- és védelempolitika, fokozott védelmi együttműködés mellett foglalt állást… Tovább olvasom