Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Pláza stop a kiskereskedelemért

Az LMP a kereskedelmi rendszer újragondolása és a helyi gazdaság fellendítése érdekében benyújtott törvényjavaslatában szeptember végéig építési, valamint bővítési moratóriumot hirdetne a plázákra, hipermarketekre.

 

Az LMP kéri a kormányt, hogy ebben az időszakban az új kereskedelmi központok létesítése kapcsán dolgozzon ki a mostaninál átgondoltabb, szigorúbb, közösségi alapú szabályozást, és addig is állítsa le az ilyen létesítmények engedélyezését.

A kereskedelmi központok drasztikus hatást gyakorolnak társadalmi, gazdasági és természeti környezetükre. Az érintett településeken a hagyományos kiskereskedelmi egységek forgalmának visszaesése, majd bezárása, a helyi piacok, kistermelők ellehetetlenülése, a megnövekedett járműforgalom, vagy a városközpontok kiürülése alapvetően befolyásolják az életminőséget.

Az LMP célja az, hogy európai minták alapján kialakított szabályozás jöjjön létre, ami megóvja a települések városszerkezeti, közlekedési és kereskedelmi viszonyait. Védi a helyi termelőket és kiskereskedőket a túlzott erőfölénytől és a tisztességtelen versenytől, helyreállítja a helyi termelés és kereskedelem versenyképességét, a beruházók számára pedig kiszámítható környezetet teremt. Az ökopárt saját javaslataival és az érintett lakosság véleményének becsatornázásával járul hozzá a jó szabályozás kialakításához.

Az LMP elképzelése szerint az önkormányzatok a jövőben nem egyedül döntenének a kereskedelmi központok engedélyezéséről. Ehelyett

- Kereskedelmi központ csak úgy létesülhetne, ha az érintett felek kerekasztala ebben megegyezik. Ennek tagja kell, hogy legyen a beruházó, az önkormányzat, a szomszédos önkormányzatok, a kereskedelmi- és iparkamara, a helyi bolttulajdonosok képviselői, a civilszervezetek, a helyi lakosság képviselői, illetve az illetékes állami főépítész.

- Új bevásárlóközpontot csak részletes hatástanulmányok elkészítése után lehetne létesíteni.

- Országos szinten szabályozni kell a beépíthető területek nagyságát, figyelembe véve a regionális sajátosságokat és a települések méretét.

- Csak akkor létesülhetne zöldmezős területen bevásárlóközpont, ha a településen nincs erre a célra használható, alulhasznosított terület.

- Javítani kell az épületek építészeti minőségét, építészeti-műszaki jellemzőit, különös tekintettel az energetikai paraméterekre, az anyaghasználatra és a takarékos helyhasználatra.

A fenyegető élelmiszer- és energiaválság, a környezeti erőforrások megcsappanása és a klímaváltozás miatt gazdasági fordulatra van szükség. Sokkal erőteljesebben kell támaszkodnunk a helyi erőforrásokra, a helyi, fenntartható és minőségi termelésre, és jóval kevésbé a távolsági kereskedelemre, illetve az olcsó, rossz minőségű tömegárukra. A zöld fordulat egyik legfontosabb területe a kereskedelmi rendszer átalakítása: a kis- és közepes üzletek életképességének biztosítása a nagyok erőfölényének korlátozásával.

Olvasóink írták

  • 1. thermál 2011. március 09. 16:27
    „Továbbá, kérem vissza a sötétkék svajci sapkát, a zöld lódenkabátot, munkára a pufajkát, a csigaszeges bakancsot, és hogy el ne felejtsem a kétfillérest lyukkal amit majd a svájci sapka antennájára lehet húzni.Kérem vissza az áruhiányt, és majd együtt állunk sorba kenyérért az ötletelőkkel.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai Romastratégia: elfogadták a soproni EP-képviselő jelentését

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén elsöprő többséggel elfogadta a romák integrációjának… Tovább olvasom