Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Plágiumgyanú: a Semmelweis Egyetem rektora tényfeltáró bizottságot akar

A Semmelweis Egyetem rektora tényfeltáró bizottság létrehozását kezdeményezte a sporttudományi kar dékánjánál.
A Semmelweis Egyetem rektora tényfeltáró bizottság létrehozását kezdeményezte a sporttudományi kar dékánjánál, kérve, hogy a testület tanulmányozza Schmitt Pál kisdoktori disszertációja létrejöttének körülményeit - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a Semmelweis Egyetem a Testnevelési Egyetemen 1992-ben történtekkel kapcsolatban, mint jogutód folyamatosan tájékozódik.

Tulassay Tivadar, az egyetem rektora ennek kapcsán "hétfőn felkérte a Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánját, hogy hozzon létre tényfeltáró vizsgáló bizottságot, mely tanulmányozza Schmitt Pál kisdoktori disszertációja létrejöttének körülményeit" - olvasható a közleményben.

A hvg.hu múlt szerdán azt írta, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-es doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató tanulmányával: a 215 oldal legnagyobb része, mintegy 180 oldal Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele, ami felveti a plágium gyanúját.

A Köztársasági Elnöki Hivatal visszautasította, hogy a hírportál plágium elkövetésével gyanúsította meg az államfőt. Az ellenzéki pártok az államfőtől várják, hogy tisztázza magát.

Az origo.hu múlt csütörtökön megszólaltatta Kertész Istvánt, aki Schmitt Pál írásának egyik bírálója volt. Az ókortörténész elmondta: fontos alkotásnak és jó dolgozatnak tartja a doktori disszertációt, amely szakszerű volt és gazdag információanyagot tartalmazott. Formai kifogásait ugyanakkor jelezte a bírálatkor.

Múlt pénteken Tóth Miklós, a Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánja azt közölte: nincs ok azt feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely húsz évvel ezelőtt elbírálta Schmitt Pál doktori disszertációját.

A dékán közleménye szerint a doktori értekezés megítélése, a kisdoktori cím kiadása Schmitt Pál esetében is az általános eljárásrendnek megfelelően, szabályszerűen történt, a szakértők szerint az értekezés tartalma megfelelt az akkori követelményeknek. "Nincs okunk feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely 1992-ben elbírálta a Schmitt Pál által benyújtott Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése című értekezést" - írta Tóth Miklós.

Múlt szombaton a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalos, angol nyelvű nyilatkozatában azt írta: "tudomásul vesszük, hogy Schmitt Pál határozottan visszautasította az őt ért plágiumvádakat, és azt is, hogy a munkáját értékelő egyetemi szakértők támogatásukról biztosították".

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője hétfőn a TV2 Mokka című műsorában úgy fogalmazott: méltatlannak tartja, hogy "egy ilyen bulvárkacsába próbálják belekeverni a köztársasági elnököt". Mint mondta, szerinte kissé gyanús és meglehetősen furcsa az ügy időzítése, hiszen egy nappal azután került nyilvánosságra ez a "bulvárkacsa", hogy az államfő a diplomáciai vezetőknek tartott fogadáson nagyon határozottan kiállt Magyarország mellett, a támadásokkal szemben.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök beszélt-e az ügyben Schmitt Pállal, a szóvivő azt válaszolta: a kormányfő és az elnök rendszeresen egyeztet, de arról nem tud, hogy erről a kérdésről szót ejtettek volna.

Hétfőn petíciót nyújtott be hét egyetemi doktor a Semmelweis Egyetem rektorának, a nemzeti erőforrás miniszternek és a Magyar Tudományos Akadémia elnökének a plágiumgyanú kivizsgálásáért.

Az államfő hivatala hétfőn közleményben tudatta, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök január 18-án, szerdán interjút ad az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Olvasóink írták

 • 5. gjozsi88 2012. január 18. 11:34
  „nasi12!
  de ugye nem hiszed, hogy ha kiderül, hogy a 215 oldalból 180 oldal másolat, akkor ő becsületesen levizsgázott?????”
 • 4. ISU 2012. január 17. 22:00
  „Szerintem is szégyen, már rég ki kelett volna állnia a nyilvánosság elé és elmondani az igazat.Nem szabadott volna neki hagyni, hogy találgassanak az emberek.Ez rossz fényt vet az országra, nem beszélve a jelenlegi helyzet megitélésénél.Az egyenes beszédet, tévedést meg lehet bocsátani, de a hazugságot nem!!!”
 • 3. öszödiböszme 2012. január 17. 20:07
  „2. nasi12 2012.01.17. 19:43
  Hát elcsatangolt. Szerinted ha még a kádár regnálna elcsatangolt volna?? Tudod ez egy költői kérdés volt. Másrészről ugyebár ennek kéne lennie az ország első számú polgárának. Szégyen.”
 • 2. nasi12 2012. január 17. 19:43
  „Ő legalább becsületesen levizsgázott, míg hallottam olyan kommunistákról, aki helyett pénzért mentek be levizsgázni anno.
  Most ezek lázítanak a legjobban.
  A legnagyobb bajuk az, hogy van egy bárányka, aki elcsatangolt, (elpártolt) a kommunista nyájtól, és most megpróbálják levadászni.”
 • 1. Eva- 2012. január 17. 18:23
  „Egyébként ez Budai Gyula asztala!

  Ha megnézzük Schmitt Pál életrajzát, akkor láthatjuk, hogy vagy a Nemzetközi Olimőiai Bizottság alelnöki posztjához, vagy a nagyköveti ranghoz kellett egy doktori.
  Mivel élt még a pártállami reflex--hát csináltak egyet.
  Mi a gond!
  elő Budai Gyulával!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matolcsy szomorú Járay Zsigmond miatt

Matolcsy György szerint Járai Zsigmond figyelmen kívül hagyja az Orbán-kormány eddig elért… Tovább olvasom