Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Plágium: Orbán szólaljon meg, elfogadhatatlan a KEH magyarázata

A Demokratikus Koalíció felszólítja Orbán Viktort, hogy álljon a közvélemény elé és valljon színt a köztársasági elnökkel szemben felmerült plágiumgyanú kapcsán.
MSZP: elfogadhatatlan a magyarázat

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) magyarázatát és a Semmelweis Egyetem dékánjának e tárgyban született közleményét is elégtelennek, elfogadhatatlannak tartja az MSZP az államfő plágiumügyében.

Balogh András, a szocialista párt elnökhelyettese hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: reméli, hogy Schmitt Pál cáfolni tudja a vele szemben felhozott gyanút és tisztázza magát a tekintélyét súlyosan sértő vádak alól, s ezért a köztársasági elnök mielőbbi megszólalását sürgette.

Hangsúlyozta, hogy a plágiumügyet nem jogi, hanem erkölcsi és ebből következően politikai ügynek tekintik.

Az MSZP-s politikus kiemelte, a tudományos életben a legnagyobb bűn a plágium, más szellemi teljesítményének kisajátítása, ha pedig az államfő doktori disszertációjáról bizonyosodik be, hogy javarészt más írta, az rombolja a közerkölcsöt, a tudományos teljesítmények presztízsét és az ország nemzetközi megítélését is.

A hvg.hu múlt szerdán arról számolt be, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-es doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató tanulmányával: a 215 oldal legnagyobb része, mintegy 180 oldal Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele.

A KEH visszautasította, hogy a hírportál plágium elkövetésével gyanúsította meg a köztársasági elnököt. A hivatal közleményében azt írta: "a hiánypótló munkát" történészprofesszorok bírálták, és summa cum laude minősítéssel értékelték. "Annak eldöntése, hogy az értekezés tartalmi és alaki szempontból megfelelő-e, az ő hatáskörük volt" - tették hozzá, megjegyezve, hogy a dolgozat minősítése "önmagáért beszél".

Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja az MTI-nek pénteken küldött közleményében úgy foglalt állást: nincs ok azt feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely húsz évvel ezelőtt elbírálta Schmitt Pál doktori disszertációját, a kisdoktori cím kiadása az általános eljárásrendnek megfelelően, szabályszerűen történt, a szakértők szerint az értekezés tartalma megfelelt az akkori követelményeknek.

Demokratikus Koalíció: Orbán szólaljon meg plágiumügyben 

A Demokratikus Koalíció felszólítja Orbán Viktort, hogy álljon a közvélemény elé és valljon színt a köztársasági elnökkel szemben felmerült plágiumgyanú és az uniós zászlót égető jobbikos képviselők botránya kapcsán - írta hétfői közleményében Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke.
Molnár Csaba az MTI-hez eljuttatott közleményében felteszi a kérdést, hogy vajon a miniszterelnök érzi-e a súlyát annak, hogy személyes ajánlása miatt felelősség terheli az elnöki poszt hitelességének lejáratásáért.
A hvg.hu múlt héten írt arról, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató tanulmányával. Mint írták, az államfő 215 oldalas doktorijának legnagyobb része, mintegy 180 oldal Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele, ami felveti a plágium gyanúját. A Köztársasági Elnöki Hivatal visszautasította a plágiumvádat.
Molnár Csaba közleményében arról is ír, hogy a kormányfő nem hallgathat a Jobbik szombati demonstrációján történt zászlóégetés kapcsán sem. Szerinte amikor Magyarország számára létfontosságú a megállapodás az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal, akkor Orbán Viktornak nemzetközi sajtótájékoztatón kellene elmondania, hogy egyetért-e a demonstráción történtekkel, a lobogó meggyalázásával és a követeléssel, hogy lépjünk ki az Európai Unióból.
A politikus szerint az államcsőd elkerülése a tét, ezért Orbán Viktornak "nem lehet sunnyogni", amiatt aggódva, hogy a jobbikos érzelmű fideszesek elfordulhatnak a pártjától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zászlóégetés: megérkezett a rendőrségre a feljelentés

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szombaton jelentette be, hogy feljelentést tesz, mert a Jobbik… Tovább olvasom