Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Piacot bővít a digitális átállás a műsorszórásban

A digitális földfelszíni műsorszórásra való átállással robbanásszerűen megnő az ingyenesen elérhető csatornák száma egész Kelet-Közép-Európában, amelyek ráadásul még a legkisebb falvakban is kristálytiszta minőségben jutnak el a lakosokhoz.

A KPMG tanulmánya szerint ez azonban csak az egyik előnye lesz az átállásnak, ami nemcsak a nézők számára jelent szembetűnő minőségi változást, de várhatóan számos befektetést is ösztönöz a régióban. A közlemény idézi Várnai Évát, a KPMG magyarországi telekommunikációs és média üzletágának vezetőjét, aki szerint nem egészen három évvel ezelőtt a régió országainak még komoly fejtörést okozott az unió által kitűzött 2012-es átállási határidő.

Mára azonban minden jel szerint képesek lesznek a térség országai az átállás határidőre megvalósítani. Ugyanakkor lesznek olyan országok is, amelyek nem 2011 végén, hanem később állnak át: Lengyelország 2013-ban tervezi a digitalizáció befejezését, Macedónia pedig 2015 decemberét tűzte ki céldátumként. A régió legtöbb országában a digitális átállás a tervek szerint a következő két évben befejeződik.

Az országok analóg tévérendszereiket fokozatosan átállítják digitális szolgáltatásra. Van, ahol e folyamat már az idén nyáron befejeződött, így Lettországban június, Észtországban július óta a földfelszíni műsorszórásban már csak a digitális jel érhető el. Horvátország, Málta, Szlovénia és más országok is hamarosan követik az élen járó országok példáját és áttérnek a fejlettebb, digitális sugárzásra.

A tanulmány szerint a digitális átállás összetett folyamat, az analóg jel lekapcsolása és ezzel párhuzamosan a digitális jeladás bekapcsolása pontos odafigyelést, finomhangolást igényel. A KPMG kutatása kimutatta, hogy a térség legtöbb országában információs kampányokkal készítik fel a televíziónézőket az átállással összefüggő feladatokra.

A legtöbb esetben a kormányzatok kedvezményt adnak az analóg tévékészülékkel rendelkezők számára digitális jelátalakító vásárlására. A digitális átállási stratégiák vizsgálata közben egy másik trendet is megfigyelt a KPMG: vannak olyan államok, ahol országszerte egyszerre kapcsolják le az analóg jelet, így Litvániában és Romániában, másrészt vannak országok, ahol fokozatosan, régiónként térnek át a digitális sugárzásra, mint Lengyelországban és Magyarországon.

A közlemény szerint Magyarországon az analóg lekapcsolást három ütemben hajtják végre: az első körzet 2011-ben az első negyedév, a második körzet a második negyedév, a harmadik körzet az év végén áll át teljesen a digitális sugárzásra.

Az érintett területeket legkésőbb hat hónappal a lekapcsolás előtt jelölik ki, azaz szeptember végére várható az elsőként jövő márciusban átálló régió megnevezése.

Olvasóink írták

 • 4. Jandex 2010. augusztus 18. 06:21
  „3. hozzászólás Túrabakancs 2010.08.17. 15:39
  Nem kötözködni akarok de hallottál már a parabola antennáról?/digitális!!! még választhatsz is milyen minőségben vegye a műhold jeleit!!!/ A házimozidhoz a "lejáccó" is analóg??? Hallottál már Pl:analóg Blue Ray lemezről???
  Vegyél egy felső kategóriás autót is de ne tankolj bele mert drága!:)))”
 • 3. Túrabakancs 2010. augusztus 17. 15:39
  „Jandex!
  Köszi a tippet, de én már egy éve a Diginél vagyok kuncsaft! Viszont joggal kérdezheted hogy akkor miért siránkozok a digitális csatornákért? Hát azért, mert ettől függetlenül a
  tévém analógként érzékeli a bejövő csatornajeleket. Attól
  tartok, hogy a digitális jel náluk csak amolyan blabla, vagy ha
  igen, akkor a minősége a legtöbb adónál nem üti meg a mércét. Persze lehet hogy a HD-felbontás kellene ide minden csatornára, akkor lenne igazi a kép. Azokra meg sajna külön fizetni kell, nem is keveset... :( De azért a mostani tévémen
  össze sem hasonlítható a minőség a régivel összevetve. Jobb a
  kontraszt, /5.000.000:1/ a mozgókép megjelenítés, /1100 képpont/ a képfrissítése, /100Hz, 600Hz-es processzorral/
  stb..”
 • 2. Jandex 2010. augusztus 17. 15:05
  „Khm... Khm...
  http://nyitvatartas.hu/szolgaltatas/telekommunikacio/digi_tv/gyor/
  Hamagyorsan rohanj,száguldj!:)))”
 • 1. Túrabakancs 2010. augusztus 15. 20:58
  „Az jó lesz ha minél előbb megvalósulnak a digitális adások,
  mert nemrég vettem egy nagyon komoly tv-t, aminek ez ízlene a legjobban. Egyes csatornáknál így is nagyon szép a kép, /M1,M2 HD/ de a természeti csatornáknál is elkélne egy ilyen minőségű felbontás, ott lenne igazán látványos a javulás ami a tévézés
  élvezhetőségét illeti. Remélem hogy a mi térségünk élvezi majd
  hamarabb az elsőbbséget az átállásra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott ötös lottó és joker… Tovább olvasom