Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Piacképes a turizmus-vendéglátás

Szívesen választják a fiatalok

A Nyugat-Dunántúlon a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán az idegenforgalom és szálloda szak hiánypótló jelleggel jelent meg, hiszen legközelebb Fehérváron vagy Veszprémben van ilyen jellegű képzés.

– Az idegenforgalmi és szálloda szak indítása 2003-ra vezethető vissza. Szükségesnek látszott a hagyományos tanítóképzés mellett a profil színesítése, és ebbe a folyamatba illeszkedett a turizmus felsőfokú oktatása meghonosításának igénye – mondja beszélgetőpartnerünk, dr. Darabos Ferenc, a Turizmus Intézet igazgatója.

Ma már csak az számít, mennyire piacképes egy-egy képzés?

– Idén az államilag meghatározott 70 helyre a nappali tagozaton (első helyen) 240, a levelezőn száz fiatal adta be jelentkezését. Az összes jelentkezőt vizsgálva tízszeres volt a túljelentkezés. Ez azt mutatja, hogy a szak felfutóban van, szívesen választják a fiatalok ezt a képzést, mert úgy ítélik meg, hogy az itt megszerzett diploma az életben piacképes, és jól hasznosítható több területen is.

Mennyi ponttal lehetett bejutni a szakra?

– Tavaly a nappali tagozaton az új szakra 129 pont volt a határ, levelezőn 120 pont. Ez azonban egyáltalán nem riasztotta el a jelentkezőket, sőt, idén is többszörös volt a túljelentkezés. A megszerzett diploma közgazdasági alapú, tehát magasra került a mérce. A hallgatóknak a szakmai tárgyak mellett matematikában, közgazdaságtanban és nyelvismeretben is otthon kell lenniük.

Nem lesz több költségtérítéses hallgató?

Milyen módon történik a képzés finanszírozása?

– Az elmúlt tanévben a hallgatók mintegy fele vett részt államilag támogatott képzésen, és mintegy fele költségtérítéses képzésben. Az idén várhatóan az állami képzés keretében érkezők alkotják a többséget, és nem látszik lehetőség a költségtérítéses hallgatók létszámának emelésére. A keretszám ugyanis központilag meghatározott.

Hogyan kapcsolódik a képzési rendszer a nyár végén átadandó tanszállóhoz?

– Idén szeptember 1-jétől a szak hallgatói már tevékenyen részt vesznek a tanszálló életében. Avatott szemek figyelik majd a recepción, a szállodában, a vendéglátói részen, az értékesítés területén a munkájukat.

Hotel Famulus, a nagy lehetőség

Mit vár az intézet a tanszállótól?

– A tanszálló gyakorlati jelentősége óriási. Úgy tudom, országos szinten is egyedülálló, hogy új beruházás keretében épüljön fel és kapcsolódjon egy szálloda a képzésbe. Fontos számunkra, hogy a hallgatók szakmailag is jól teljesítsenek. Saját tanszállónkban, a Hotel Famulusban jobban figyelemmel tudjuk követni a hallgatók gyakorlati tevékenységét. Lesz mód arra is, hogy a fiatalok elengedjék a fantáziájukat. Új programcsomagokat alakítsanak ki, amelyekkel a várost is vonzóbbá tudják tenni a turisták számára. Kísérleti műhelyként tudnak együttműködni a menedzsmenttel Győr és a megyei turizmus fejlesztésében. Ez azért is kézenfekvő, mert az intézetünk nemcsak oktatási tevékenységet végez, hanem kutatásit is. Legutóbb a mosonmagyaróvári kistérség idegenforgalmi koncepcióját készítettük el, és a kutatáskövetésbe már a hallgatókat is bevontuk. Ez azért is fontos, mert így a fiatalok a kutatásokban is tapasztalatokat szerezhetnek. Úgy gondolom, azt a szellemi tőkét, ami az intézetben kumulálódik, a régió turizmusáért érdemes hasznosítani.

Hol helyezkednek el a frissdiplomások? Van-e már adat erre vonatkozóan?

– Többségük a turizmus területén, és az ahhoz kapcsolódó vállalkozásokban helyezkedik el, pl. a szeptemberben nyíló Hotel Famulus tanszálló is kínál számukra munkavállalási lehetőséget. A gyakorlatorientált képzés azt is lehetővé teszi számukra, hogy korábbi gyakorlóhelyükre visszatérve közép-, illetve hosszú távon is bizonyítsanak. A befogadó intézmények közül az utazási irodák, kereskedelmi szálláshelyek a legnépszerűbbek.

Így látják a végzős diákok

Kiss Barbara: – A diplomám úgy gondolom, piac- és versenyképes. A Hotel Konferenciában dolgozom. Ott, ahol a gyakorlatot is végeztem. Azt várom magamtól, hogy minél előbb, minél több tapasztalatra tegyek szert, hiszen a gyakorlati tapasztalat nagyon sokat ér. Ezért is szeretnék külföldre menni, már csak a nyelvtanulás miatt is. Angolul és olaszul beszélek. Legszívesebben Olaszországba mennék.

Horváth Bence:
– Úgy gondoltam a szak indulásakor, érdemes lenne felső szinten is elsajátítani ezt a szakmát. Az iskolában megszerzett tudást, ismereteket jól lehet a gyakorlatban kamatoztatni. Ez egy nagyon gyakorlatorientált szakma, érdemes minél több tudást a gyakorlatból megszerezni.

Első diploma

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Turizmus Intézete az idén adott át először diplomát az idegenforgalom és szálloda szakon végzett hallgatói számára. A 75 hallgató a négyéves képzés eredményeként idegenforgalmi és szállodaipari közgazdász diplomát vehetett át.

Heller László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mártírságra bíztat bin Laden egy most előkerült videón

Ismét egy olyan videó került az internetre, amelyen Oszama bin Laden beszédet mond. Az al-Kaida… Tovább olvasom