Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Pezsgő hétköznapok

Alig ezernyolcszáz fős település, mégis húsz civil szervezetet tud fenntartani, köztük kulturális, sport-, karitatív, a falu hagyományőrzéséért és szépítéséért tevékenykedő egyesületekkel, alapítványokkal. A levéliek büszkék civil összefogásukra.
A Mosonmagyaróvártól 5 kilométerre fekvő Levél első német nyelvű feljegyzése a pozsonyi káptalan által 1410-ben kiállított levélben „Kalthoshan”-ként említi a települést. A XVI–XVII. századig több alakban is megjelenik a forrásokban: a Lövér a hagyományok szerint a besenyő gyepűőrök, íjászok emlékét őrzi, Lever vagy Levél. Az 1529-es török hadjárat során szinte teljesen elnéptelenedett, így később I. Miksa württembergi szászokat, német nyelvű katolikus etnikumot telepített ide. 1773-ban a falu földesura, Habsburg Mária Krisztina lakói szabad úrbéresek, német származásúak. A második világháború után a német lakosság döntő többségét kitelepítették. A második világégés áldozatai és a kitelepítettek emlékét őrzi a Rieger Tibor által elkészített emlékmű.

Gyűjtés a rászorulóknak

– Hagyományőrzés, -ápolás, a közösségi élet fellendítése, kulturális programok szervezése, jótékonysági akciók, faluszépítés, -virágosítás – sorolja az egyesület céljait, megvalósításait Máté Tamásné Ibolya, a Levél Barátai Egyesület elnöke. Az 1990-ben alakult civil szervezet tagjainak száma mára száz fő körül mozog. Felélesztették a fél évszázados múltra visszatekintő kézimunka szakkört, népdalkör alakult a volt asszonykórus helyett.
A levélieknek fontos környezetük szépsége, így immár nyolcadik éve szervezik meg a hagyományos virágosítási versenyt, amelyben jó együttműködés alakult ki az önkormányzattal és a helyi vállalkozókkal is. Évenként több tucat díjat tudnak átadni a legszebben virágosított házak, porták tulajdonosainak.
– Folyamatosan gyűjtjük a használt ruhákat, cipőket, játékokat, amelyekből évente két-három alkalommal „turkálót” nyitunk a kultúrotthonban, a rászorulók ingyen elvihetik a szükséges tárgyakat – meséli az egyesület elnöke. Ami megmarad, azt a Máltai Szeretetszolgálatnak s a Mosonmagyaróvári Családsegítő Szolgálatnak adják át, esetleg Kárpátaljára vagy az erdélyi Mátisfalvára küldik, s a közeljövőben a hajléktalanszálló lakói használatára bocsátják. Nemrég jó hangulatú batyus bál gyűjtötte össze a falut, februárban fotókiállításra, a fűszernövényekről szóló előadásra, míg 24-én disznótoros vacsorával egybekötött látványos disznóölésre készülnek.

Jó tanácsok és kritikák

A Levéli Alkotókör jövőre ünnepli fennállásának egy évtizedét, hat-hét főt gyűjt össze a főként baráti összejöveteleire, egymástól tanulnak, kritikát kapnak – tudjuk meg Németh Csabától, aki kertészként tizenöt éve talált otthonra Levélen, hasonló érdeklődési körű felesége mellett.
– Az iskolában kezdtem el rajzolgatni, a tankönyveimet mindig összefirkálgattam – meséli mosolyogva, komolyabban viszont tíz éve foglalkozik festéssel, igaz, csak hobbiszinten. Az alkotókör tagjai főként festményekbe (olaj) és grafikákba öntik ötleteiket, ihletüket, évente általában két alkalommal mutatkoznak be a nagyközönség előtt.

Civil szervezetek otthona

Radák Tamás a levéli kultúrotthon lelke: betáblázza a civil szervezetek programjait, tanácsot, ötletet ad. A művelődési ház a kulturális programoknak, előadásoknak, vásároknak, megbeszéléseknek, választásoknak, ünnepeknek a helyszíne. Legutóbb az 1992 óta tevékenykedő gyermekönkormányzat (melynek jelenlegi elnöke a 17 éves Paulik Renáta) játszóházában farsangi álarcokat készítettek, az óvodások farsangoztak, míg szombaton az iskolások gyűltek össze bálozni. Az általános és középiskolás diákok színjátszó körükkel járnak versenyekre. A Lábatlan Csoport tíz éve verődött össze a néptáncos gyerekek szüleiből, legközelebb a mosonmagyaróvári dőrejáráson szerepelnek. A helytörténeti múzeum két éve nyitotta ki kapuit, régi képekből, emléktárgyakból, használati eszközökből áll tárlatuk. Az iskolások és óvodások gyakori vendégek itt és a rendezvények során is látogatják az érdeklődők.
Jó kapcsolatokat ápol a helyi civil szervezetekkel és a környékbeli nyugdíjasklubokkal a Levéli Nyugdíjasklub is, mely 1994-ben alakult. A negyvenfős szervezet elnöke Pető Lászlóné Marika, aki elmondta: egy éve mazsorettcsoportot indítottak, vidám jeleneteket tanulnak be, aktívan részt vesznek a falu közéletében, példát mutatva a fiataloknak.

Civil Nap felvonulással

A faluban jól működő lovas-

klub, horgászegyesület tevékenykedik, a Levéli Önkéntes Tűzoltó-egyesület több mint egy évszázados múltra tekint vissza – tesz számvetést a falu polgármestere, Papp Zoltán, aki mint mondta, büszke Levél civil összefogására. A Levéli Napok kulturális rendezvénysorozat mellett kapott helyet immár két éve a Civil Nap, amelybe több mint tíz civil szervezet kapcsolódott be és mutatkozott be rajta.

Megtakarítást remélve

– Szűkös év elé néz az önkormányzat, a 19-i testületi ülésen derül ki, mekkora a hiány – fogalmazta meg továbbá a falu vezetője. Tervek, elképzelések vannak, csak anyagi fedezet nincs. Idén a Szövetkezet és az Orgona utca aszfaltrétegét szerették volna többek közt felújítani, pénz hiányában még a kisiskola renoválási terve sem készülhetett el, pedig a 1982-ben felújított és bővített épület tető- és nyílászárócserére szorul. A faluban a József Attila utca végén egy magánvállalkozó húsz telket alakított ki, a legtöbb parcellára már felhúzták a házakat. A közvilágítás kiépítése még várat magára, az útra tavasszal húznak murvás réteget. A járdához az önkormányzat biztosít kavicsot és cementet és az ott lakók kalákában készíthetnék el azt.
Többmilliós megtakarítást remélnek a napközis étkezde és az egészségügyi szolgáltatás vállalkozásba adásával, éppen a közalkalmazotti létszám-, fenntartási és fejlesztési kiadások csökkentése által.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-döntés az Irán elleni szankciókról

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn az Irán elleni ENSZ-szankciók… Tovább olvasom