Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Peszeki Péterné

Peszeki Péterné Irma nénit, a győrszemerei iskola tanítóját nagyon szeretik a gyerekek. Ez elsőre látszik.

Peszeki Péterné
Kategória: általános iskola tanító

Név: Peszeki Péterné
Győrszemerei Általános Iskola

Jelölő: Edvyné Takács Annamária
Indoklás
 Gyermekemet valamelyik győri iskolába szerettem volna iratni, de miután több gyakorló szülő véleményét kikértem az intézmény választásánál, és mindannyiuk egybehangzó véleménye szerint alsó tagozatban a gyermeknek tanítót kell választani és nem iskolát, valamint ezzel egyidejűleg megtudtam, hogy a falunkban -Győrszemerén- az első osztályosok tanító nénije az én általános iskolai tanítóm lesz, tovább nem gondolkodtam az iskolaválasztáson, mivel nála jobbat nem találtam volna sehol sem.

Ezt a döntésemet azóta sem bántam meg, főként mikor délutánonként, esténként gyermekem az iskolából hazatérve csillógó szemmel mesél a tanító néniről, illetve az osztályban történt kedves élményeiről. Biztos vagyok benne, hogy kislányom kiegyensúlyozottsága, és jó teljesítménye legnagyobb részben a tanító néninek köszönhető, valamint hogy ez a szeretetteljes, nyugodt légkör nagyon jó alap gyermekem, illetve a többi kisgyermek felnőtté válásához.

Ismételten meggyőződtem arról, hogy gyermekem a legjobb kezekben van, amikor a tanító néni nevezésével kapcsolatban felhívtam a kis osztálytársak szüleit, és mindegyikük nagyon örült az ötletnek, illetve szerintük is a legjobb tanító nénihez kerültek gyernekeink.

Jelölő: Németh Viola
Indoklás
 Szeretném nevezni Peszeki Péternét Irma nénit aki négy évig volt a tanító nénim. A tavalyi év végén elbúcsúztatta őt az osztály. Mindenki nagyon szerette. Mindig meghallgatott minket, remek órákat tartott és mindenkit megértett. Ennyit írok róla, de még sok jó dolgot tudnék. Még annyit, hogy szerintem megérdemli a díjat mert nála jobb alsós tanító nénit senki sem kívánhat.


Amikor látogatásunkkor a kis elsősöknek felteszem a kérdést, ki miért szereti a tanító nénit, az izgő-mozgó gyerekek egymással versengve jelentkeznek. Mert egy biztos: Peszeki Péterné Irma nénit, a győrszemerei iskola tanítóját szeretik a gyerekek. Neki pedig még 25 év tanítás után is vannak álmatlan éjszakái...        

Nehéz kiválasztani a tolongó elsősökből hármat, akik végül nagy komolyan nyilatkoznak az „újságíró néninek". Hirtelen bevillan, vajon fegyelmezni, nevelni hogy lehet a kis örökmozgókat, akik legszívesebben annyifelé szaladnának, ahányan vannak.

„Szeretettel és türelemmel" – mosolyog Peszekiné. „Ezt a kis gyerekközösséget össze kell tartani, ami nem kis feladat. Minden gyerek más és más,  más-más családból érkeznek, különféle értékrendek találkoznak itt, az iskolában, nekünk kell igazgatnunk, terelgetnünk őket. Ez komoly kihívás, nehezebb, mint a tanítás. A pici gyerekeknél érzi legjobban az ember, hogy amit ad, sokszorosan kapja vissza."
Peszeki Péterné bevallja, hogy még huszonöt év tanítás után is ott van benne a félelem, amikor új csapat kerül a „kezébe": vajon sikerül-e megszereznie a bizalmukat, a barátságukat? Szerinte ugyanis az a legfontosabb, hogy meglegyen a kicsikben a bizalom a felnőttek iránt, különben sem tanítani, sem fegyelmezni nem lehet egy csapat virgonc hétévest, akik bizony sokszor olyanok, mint egy zsák bolha. 

A jelölést olyan szülőtől – egykori tanítványától – kapta, aki éppen miatta döntött Győrszemere mellett, amikor kislányának iskolát választott. Nem véletlen, hogy a jelöléssel a többi elsős édesanyja is egyetértett, hiszen Irma néninek legendásan jó a kapcsolata az apróságok szüleivel is. Vallja, hogy sok nevelési kudarc azért történik meg, mert a tanárok, tanítók és az (egyébként is egyre elfoglaltabb) szülők nem tudnak mély, szoros együttműködést kialakítani.

– Pedig közös a cél, s közösen kell dolgozni érte. Fontos a következetesség, hogy minden napnak legyen célja, feladata, s ehhez el kell nyerni a szülők bizalmát is, ami még nehezebb, mint a gyerekekét.

Berki Adrián: – Én azért szeretem a tanító nénit, mert rendes és türelmes velünk.

Berki Eszti: – A tanító néni mindig jól bánik velünk, nem ad sok leckét és nem ad fekete pontot.

A jelölést támogatók:
Ványik Dia: -

Kedves Olvasónk!
Ha Ön is úgy gondolja, hogy bármelyik jelöltet szívesen támogatná  szavazatával illetve jelölné valamelyik kategóriába, akkor nem kell mást tennie mint a tanar@kisalfold.hu e-mail címre elküldenie annak a tanárnak a nevét, akire szavazni szeretne (vagy jelölni), és természetesen az Ön nevét és telefonszámát, hogy éresíteni tudjuk ha Önre mosolyog a szerencse. Örömmel vennénk ha szavazatát ill. jelölését röviden néhány sorban megindokolná.

További részletek a kampányról itt >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vörös Gabriella: Aranykoporsó

Vörös Gabriella múzeumigazgató Móra Ferenc Aranykoporsó című regényéről beszél. Tovább olvasom