Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Pesszimistán látják a magyarok anyagi mozgásterüket

Változatlan borúlátásról tanúskodik a Szonda Ipsos és a Figyelő "hogylét-indexe", miután a felmérés során minden második válaszadó anyagi helyzete romlásától tartott.
Az MTI-nek csütörtökön megküldött közlemény szerint júniusban immár második alkalommal mérte fel a Szonda Ipsos a lakosság gazdasági hangulatát, az előző negyedévhez képest a hogylét-index összességében nem mutat változást, továbbra is alacsony, 37 pontos értéken áll. Az egyetlen érdemi változás márciushoz képest, hogy valamivel kevesebben gondolják azt, hogy a következő 12 hónapban romlik háztartásuk pénzügyi helyzete - igaz, minden második megkérdezett most is erre számít - fűzik hozzá.

A Szonda Ipsos és a Figyelő gazdasági hetilap közös, negyedéves felmérésen alapuló kutatása márciusban és júniusban is lehangoló képet adott: a 100-as skála alsó felében található mutató szerint a magyarok pesszimistán látják mind saját anyagi mozgásterüket, mind az ország gazdasági lehetőségeit.

A felmérés szerint 12 százalék azoknak az aránya, akiknek nincsenek anyagi gondjaik, s akár félre is tudnának tenni. Ezzel szemben 71 százalék jelezte, hogy csak szűkösen él meg jövedelméből.

A kérdésekre adott válaszok között egyetlen olyan akadt, amely némileg bizakodásra adhat okot: az első háromhavi 58 százalék helyett az év második negyedévében a válaszadók mindössze 51 százaléka gondolta úgy, hogy a következő 12 hónapban rosszabb lesz háztartásának pénzügyi helyzete. Hozzáteszik azonban, hogy gyakorlatilag nem változott azok tábora, akik javulásra számítanak, vagyis a pesszimizmus mérséklődése nem jár együtt az optimisták számának növekedésével.

A lakosságnak mindössze 11 százaléka gondolja úgy, hogy saját anyagi helyzete javulhat a következő 12 hónapban.

A lakosság véleménye gyakorlatilag nem változott számottevően az ország gazdasági teljesítményéről a második negyedévben. Továbbra is csak 1 százalék gondolja úgy, hogy dinamikus fejlődésnek vagyunk tanúi, s 11 százalék beszél egészséges mértékű növekedésről, de a lehetőségei alatt teljesítő gazdaságról.

A válaszolóknak túlnyomó többsége válságként éli meg a jelenlegi helyzetet: 37 százalékuk kisebb, 46 százalékuk pedig komoly krízist lát, megegyezően az előző negyedévi arányokkal.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb állami pénzhez jut Wekler családja

Wekler Ferenc nem cáfolja, hogy családja is állami pénzhez jutott egy olyan testület jóvoltából,… Tovább olvasom