Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Perújrafelvételt kér az elítélt felbujtó

Pere újratárgyalását kérte Platz József, a jogerősen elítélt kapuvári vállalkozó. A „Rábaköz szépe” ügyben elhíresült férfi szerint a bíróság nem vette figyelembe a védelem tanúinak vallomását. Beszélt a Kisalföldnek egy „segítő” K&H bankos szálról, s egy levélről is, mely az ügyben érintett Nagy Évát állítólag leleplezné.
Az elmúlt évek egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartott esete volt az egykori rábaközi szépségkirálynő, Nagy Éva és a kapuvári vállalkozó, Platz József 352 millió forintos sikkasztási pere. Az ügyben a Vas Megyei Bíróság hirdetett ítéletet (Kisalföld, 2005. november 12.). Eszerint Nagy Éva hat, Platz József hét évet kapott. A férfinak ezenfelül le kell töltenie a korábban felfüggesztettként kapott büntetéseit is, így az elzárva töltendő idő nyolc év és kilenc hónapra módosult. A férfi úgy véli, és szerinte bizonyítható is, hogy a sikkasztásos ügyben őt csak kihasználták.

Két év alatt 352 millió forint

A történet még 2001-ben kezdődött, amikor Nagy Éva a Kereskedelmi és Hitelbank csornai fiókjából több alkalommal, nagy összegeket hozott ki.
Az összeg végül két év alatt 352 millió forintnál állt meg. A Rábaköz egykori szépe a bíróság előtt tettét azzal indokolta, hogy szerelmes lett a kapuvári vállalkozóba, aki kihasználva érzelmeit, egyre több és több pénz megszerzésére sarkallta. A per során Nagy Éva végig együttműködött a hatóságokkal, míg végül a volt szépségkirálynőt sikkasztásért, Platz Józsefet pedig felbujtásért ítélték el. Lapunkban többször foglalkoztunk Nagy Éva börtönbéli napjaival, most alkalmunk nyílt Sopronkőhidán fölkeresni az ügy másik érintettjét, Platz Józsefet is.

Ingerszegény környezet

– Talán nem is kell mondanom, de a kinti életemhez képest ég és föld a különbség – kezdte a beszélgetést Platz József. Mint hangsúlyozta: nagyon ingerszegény a környezet, semmi változatosság nincs a hétköznapokban. A kapuvári férfi szerint ahhoz, hogy a bent töltött idő elviselhető legyen, sajátos idegzet kell.
Platz József nem tud a börtönben megnyugodni, mint mondta: egyesek el tudják viselni a bentlétet, a bűnöző életmód következménye az, hogy lebukás esetén bezárják az elkövetőt. P azonban úgy gondolja, mivel – a bíróság ítélete ellenére – nem bűnös, nehezebben tudja feldolgozni a börtönéveket. Azt mesélte: napközben a rabtársakkal beszélget, kártyázik és a tévézés tölti ki a napjait. – Barátkozni nem nagyon tudok, az igazi barátság itt ritka – mondta. Civil barátai közül is sokan elmaradtak, csak az igazán közeliek járnak be hozzá meglátogatni.

Legjobb esetben két és fél év

– A börtönben minden perc nagyon hosszúnak tűnik – tette hozzá Platz József.
Két és fél hónapot már levettek az eredeti büntetési tételből. Arra a kérdésre, hogy mennyi van még hátra, elég rosszkedvűen válaszolt. Úgy fogalmazott: amennyiben a kedvezményeket – melyek megszerzéséből jelenleg nincs kizárva – megkapja, úgy három év és néhány hónap. A legjobb esetben pedig két és fél év múlva szabadulhat. Úgy véli, máig meglévő vállalkozásaiban folytatná civil életét. – Világéletemben korrekt üzletember voltam, ezzel foglalkoznék a továbbiakban is – tette hozzá a kapuvári férfi.

Megvezetett embernek érzi magát

Platz József úgy véli, az ügy tárgyalása folyamán egy pillanatig sem vették figyelembe az ő és ügyvédje által bemutatott – számára enyhítő – bizonyítékokat. Mint mondta: az Éva által előadottakat szinte készpénzként fogadta el a bíróság. Véleménye szerint az évekkel ezelőtt történteknek egy másik olvasata is van. Ennek bizonyítása érdekében ügyvédje felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a bírósághoz, melyben felsorolják azokat az általuk bizonyító erejűnek vélt tényeket, melyekkel más megvilágításba helyeznék a már lezárt ügyet. Ezzel kapcsolatban Platz József kijelentette: a bíróság nem vette figyelembe azt a tényt, hogy már a Nagy Évával való kapcsolata előtt is meglehetősen nagy vagyonnal rendelkezett, tehát nem igaz az az állítás, miszerint a lány által elsikkasztott pénzből szerezte javait. Platz József elmondta: az eljárás során tőle lefoglalt, mintegy százmillió forintot érő vagyontárgyak nagy része már a kapcsolat előtt tulajdonában volt. Úgy véli, a Nagy Éva által még a kapcsolatuk előtt elkövetett sikkasztások bizonyítják azt, hogy őt az egész ügy ben csak felhasználták. Véleménye szerint ezt látszik alátámasztani az is, hogy tudomása szerint a lány már kapcsolatuk előtt és alatt is többször találkozott a K&H Bank akkori vezérével, Rejtő E. Tiborral, akit számos alkalommal ő is látott Éva társaságában. Platz József szerint például a vizsgálati szakaszban sosem ellenőrizték volt barátnője telefonos beszélgetéseit, melyekből bizonyítani lehetne a bank vezetőivel való szoros kapcsolatát. Akkori barátnője többször hivatkozott bizonyos budapesti háttérre, akik az ügyeit intézik vagy éppen elsimítják. Azt sem vizsgálták, ha esetleg mégsem hozzá került a pénz, akkor mégis hová lett.

„ Azt hittem, tőzsdei kamat”

– A nálam lévő papírokból úgy vélem, Éva már kapcsolatunk előtt is hozott ki pénzt a bankból, amiből az autóját vette. Én nem tagadtam, hogy kaptam pénzt az Évától, de közel sem annyit. Azt hittem, tőzsdei kamat az – mondta a férfi. Azt ügyvédje is hangsúlyozta a felülvizsgálati kérelemben, hogy védence nem rendelkezhetett azokkal a képességekkel és információkkal, amelyek lehetővé tették volna a pénz elsikkasztását. Véleménye szerint azokban az esetekben, ahol a lány nem tudott elszámolni a pénzzel, nemes egyszerűséggel azt mondta, hogy a férfi tartozásaira fordította. Platz szerint ez a hozzáállás végighúzódik az egész ügyön, hiszen a bíróság úgy mondta ki a felbujtás tényét, hogy Éva nyilatkozatain kívül nemigen volt egyéb bizonyítéka erre.

Titokzatos levél egy cellatárstól

Ezt – a férfi szerint – alátámasztani látszik egy nyilatkozat, amit a lány egy volt cellatársa írt Platz ügyvédjének és a leírtakat akár a bíróság előtt tanúként is elmondaná. A levélben a volt cellatárs nyilatkozik a pénz felhasználásáról. Eszerint Éva 90–100 millió forintot hagyott magánál az elsikkasztott pénzből, aminek egy részén ékszereket és autót vett, egy másik részét befektette, tudván, hogy egy idő után kikerül a börtönből. Azt is elárulta, hogy kinél van a pénz. A levél szerint – és ezt nyomatékosította Platz József is – a lány sosem volt szerelmes a férfiba, igazán arra kellett neki, hogy a kihozott pénzt valamilyen szinten legalizálja a világ előtt. A volt cellatárs arról is ír, hogy Évának hízelgett az, hogy a környék befolyásos „rosszfiúja” kísérgeti és hordozza drága autóin. A tanúként is nyilatkozni tudó cellatárs szerint – és Platz ehhez a verzióhoz ragaszkodott a tárgyalás alatt is – a lány csak kihasználta azt a hátteret, amit a férfi mások előtt is költekező életmódja jelentett neki. A vállalkozó – mint mondta – azért is esett csapdába, mivel az évekkel az ügy előtt keletkezett vagyonának eredetét nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani.

Ügyvédje is hibázott

Platz József szerint a bírósági eljárás kezdetén akkori ügyvédje is hibázott, hiszen egy mára hibásnak tűnő stratégiát követett. Jelenlegi védője ezért is adott be felülvizsgálati kérelmet a bíróságra, melyhez csatolta a Platz számára kedvezően nyilatkozó tanúk névsorát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárs György Péter: Pszicho – Ana – Logosz

Tovább olvasom