Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Pertársaságot alakítanak a gyöngyössolymosiak egy mobil állomás miatt

Pertársaságba szerveződnek a gyöngyössolymosiak a Vodafone mobilcég jelenleg használaton kívüli átjátszó állomása miatt, a helyiek úgy vélik, a technikai berendezés egészségi gondokat okoz, s jelentősen csökkenti a környékbeli ingatlanok értékét.
A Vodafone szerint a tornyok és mobilhálózati berendezések esetében a magyarországi szolgáltatók szigorúan betartják az egészségügyi határértékeket is tartalmazó előírásokat.

Somodi Zoltán, a gyöngyössolymosiak szószólója csütörtökön, a helyszíni szemlét követően az MTI-nek elmondta, a pertársaság fontos céljának tekinti a magyar egészségügyi határértékeket rögzítő törvényi szabályozás megváltoztatását. Már találtak ügyvédet is, aki egyelőre szóban vállalta el ügyük képviseletét - mondta a szószóló.

Somodi Zoltán elmondta, a mobilinternet átjátszó állomást nem megfelelő engedéllyel telepítették a község közelébe. A berendezést egy 15 évvel ezelőtt, állattartás céljára emelt épületen helyezték el. Az épület mintegy 50 méterre van a település szélétől, út vezet hozzá, az energiaellátása is könnyen megoldható volt. Ezzel szemben, ha a biztonságos, másfél kilométeres távolságba helyeznék át az átjátszó állomást, a szükséges infrastruktúra kiépítése jelentős, akár százmilliós pluszköltséget jelentene.

Hozzátette, az átjátszó jelenleg nem működik, mert nemrég leégett, de üzembe helyezése, 2011 októbere óta már számos gondot okozott a környéken élőknek.

Somodi Zoltán hozzátette: az átjátszó állomás miatt a környéken az ingatlanok értéke jelentős mértekben csökkent, napjaink bírósági gyakorlata szerint 20-40 százalékkal, azaz házanként 5-10 millió forinttal. Becslése szerint ez összességében 200 millió forintot is meghaladó kártérítési igény benyújtását jelentheti.

Korábban a Vodafone az MTI érdeklődésére közölte, a Magyarországra telepített tornyok, mobilhálózati berendezések szigorúan alkalmazkodnak az európai és magyar egészségügyi határértékeket is tartalmazó előírásokhoz, biztosítva ezzel a legmagasabb színvonalú technológiai szolgáltatást. Jelenleg minisztériumi rendelet szabályozza a lakosságra vonatkozó, egészségügyi határértékeket is tartalmazó előírásokat.

Kifejtette: hivatalos mérést az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet jogosult végezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiatanács: jogszerű volt a Neo FM szerződésének felmondása

Levélben cáfolják a csatornát működtető vállalkozás vezetőinek állítását, miszerint a médiatanács nem mondhatta volna fel a társaság médiaszolgáltatási szerződését.
Tovább olvasom