Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Perel és eljárást kezdeményez a városvezetés

Folytatás az 1. oldalról.

Sopron a szerződés értelmében kifizetné a teljes felépítési és bekerülési költséget, anélkül, hogy a szerződés lejártakor meg tudná szerezni a garázs tulajdonjogát. Ráadásul egy magántársaság földhasználati és elővásárlási jogot szerzett a város közterületére, mely fokozott védelem alatt áll, tehát jogilag sem eladni, sem megterhelni nem lehetne.
A polgármester megemlítette további három nagy értékű soproni ingatlan áron alul történt értékesítését is. Az adásvétel néhány nappal az önkormányzati választások előtt történt. – Az István bíró utcai óvodaépület, a Rét utcai irodaház és az egykori hulladéklerakóból egy másfél hektáros terület értékesítése mindössze 78 millió forint bevételt hozott a városnak, holott a becsült forgalmi értékük együttesen meghaladja a 175 millió forintot. Ugyanakkor megvalósult az önkormányzati nyilvántartási érték alatti eladás ténye is.

A Fészek apartmanház is problémás

Fodor Tamás ezt követően rátért a Fészek apartmanház – vagyis a Lövér körút 33. – adásvételi eljárásával megvalósult vagyonvesztés témakörére. Mint elmondta, világossá vált számukra, hogy a Sopron Holding Zrt. a korábbi városvezetés jóváhagyásával megszerezte az épület tulajdonjogát. A holding körülbelül 800 millió forintot fizetett ki az ingatlanért, annak ellenére, hogy a valós piaci érték nem haladja meg a 600 milliót. Az ingatlant azóta sem sikerült értékesíteni és a bérbeadásból származó bevétel elenyésző.
– Haladéktalan lépéseket kell tenni a vagyonvesztés megállítása érdekében, még ha ez azzal jár is, hogy leáll például a mélygarázs építése – folyatta a polgármester helyett dr. Futó Barnabás jogi képviselő, aki azt is elmondta, a mai napon – polgári perek és büntetőeljárás indításával – kezdeményezik a felelősségre vonást. A vád hűtlen kezelés és csalás gyanúja.
Konkrét neveket egyelőre sem a polgármester, sem az ügyvéd nem árult el, mint mondták, ezzel hátráltatnák az ügyek felgöngyölítését, de – mint mondták – az eljárás úgyis fényt derít azokra a személyekre, akiknek közük lehetett a több százmilliós vagyonvesztéshez.

Cáfolnak a volt városvezetők

Hogy kiknek is lehet közük a városvezetés által állított több százmilliós vagyonvesztéshez, az ugyan tegnap délután még nem derült ki, de a polgármester sajtótájékoztatóját követően az MSZP irodaházába hívta a sajtó képviselőit az egykori városvezetés. Walter Dezső volt polgármester és általános helyettese, Kalmár István, az MSZP önkormányzati frakciójának vezetője reagált a vádakra, valamint a sajtótájékoztatóra később megérkezett Kóczán Zoltán, az SZDSZ helyi elnöke, képviselője, aki az előbbi ciklusban tanácsnok is volt.
– A korábbi városvezetés és a hivatal minden cselekedetét, tettét, szerződését vállalom a nyilvánosság előtt is – jelentette ki határozottan Walter Dezső. – A városházi sajtótájékoztatón elhangzottak légből kapottak, egyoldalú valótlanságok. Amikor átvettük

koalícióban a város vezetését, azt vállaltuk, hogy megállítjuk a vagyonvesztést, és ez így is lett, ugyanis 2006-ra nagyjából 25 milliárd forint értékkel gyarapodott a város, köszönhetően annak a lobbitevékenységnek is, amelyet Kránitz Lászlóval közösen folytattunk.
A volt polgármester ezt követően részletesen szólt azokról a beruházásokról, amelyek értéknövelők voltak és azokról az ingatlanokról, amelyeket egy forintért szereztek meg az államtól. Külön kiemelte a szanatórium ügyét, amelynek átadása elmondása szerint folyamatban van, és amelynek révén tízmilliárdos vagyonnal gyarapodhat Sopron.

Leállhatnak a beruházások

– Abban az esetben, ha perek lesznek – állunk elébe –, de számolni kell azzal, hogy leállnak a beruházások – akár évekig is –, és akkor valóban jelentős vagyonvesztést könyvelhetnek el a soproniak. Abban az esetben, ha a személyemet vagy a 2002 előtti üzleti tevékenységemet valamilyen sérelem éri, becsületembe gázolnak, akkor polgári peres eljárást indítok.
Kalmár István volt alpolgármester úgy véli, számára már egyértelművé vált, hogy a várost nem a polgármester irányítja, hanem a Fidesz-központ Molnár Ágnes regionális politikai igazgatón keresztül, akinek a férje Simon István alpolgármester. Ezt bizonyítja, hogy a zárt ülésen tárgyalt anyagot nem Sopronban készítették, hanem Budapesten egy Fidesz-közeli ügyvédi irodában, és azt a polgármesteri hivatal jogászai nem is látták. Amikor Orbán Viktor még az elmúlt év novemberében bejelentette, hogy a posztkommunisták nem kerülhetik el a felelősségre vonást, hamarosan Sopronban is hasonló kijelentést tett a főállású alpolgármester. Amennyiben valóban lesznek peres ügyek, akkor egyértelműen kiderül majd, hogy ezek nem valóságos, hanem kreált ügyek.
Kóczán Zoltán is egyértelműen fogalmazott. – Vállaljuk a felelősséget. A zárt ülésen és a sajtótájékoztatón elhangzottak valótlanságokat tartalmaznak, erősebben fogalmazva hazugságokat. Az előterjesztés nem a városházán készült, annyira nem, hogy Fodor Tamás polgármester kilencszer volt kénytelen azt mondani, hogy nem, nem tudom. Sajnálom, hogy a Fidesz tisztességes önkormányzati képviselői a nevüket adják ehhez az ügyhöz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mivel küzd a téli depresszió ellen?

Tovább olvasom