Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Pénzügyi csúcs: eltérő vélemények

Tartható a 2009. és a 2010. évi GDP arányosan 3,9 illetve 3,8 százalékos államháztartási hiány, de vannak kockázatok.

Tartható a 2009. és a 2010. évi GDP arányosan 3,9 illetve 3,8 százalékos államháztartási hiány, de vannak kockázatok - jelentették ki a meghívott pénzügyminiszterek a pénteken Budapesten rendezett IX. Pénzügyi csúcstalálkozón, amelyet a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) szervezett.

Idén és jövőre összesen 1.000 milliárd forinttal kevesebb bevétellel kell gazdálkodnia a költségvetésnek a gazdasági visszaesés miatt - rögzítette Oszkó Péter. Hozzátette: megalapozott a jövő évi hiánycél, mert "akik finanszírozzák Magyarországot, az IMF és az Európai Bizottság, nagyítóval vizsgálták a költségvetési tervezetet és jónak minősítették".

László Csaba arra figyelmeztetett, hogy decemberben még érheti meglepetés a Pénzügyminisztériumot, hiszen a társasági adóbeérkezés határideje december 20-a, s a vártnál akár 100 milliárd forinttal kevesebb folyhat be. Békesi László szerint a gazdaság növekedést hosszabb távon csak a reformok képesek megalapozni. Varga Mihály, az Orbán-kormány pénzügyminisztere betegség miatt nem jelent meg.

Eltérő vélemények - Bokros, Strumf

Eltérően ítélte meg a Bajnai-kormány tevékenységét Bokros Lajos és Stumpf István a pénteken Budapesten rendezett IX. Pénzügyi csúcstalálkozón.


"A Bajnai-kormány jó munkát végzett, mert az államcsődtől elrántotta az országot" - jelentette ki Bokros Lajos, az Európai Parlament képviselője, volt pénzügyminiszter, s ezzel egyetértett Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke is.

Stumpf István ugyanakkor felhívta a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyeket az állami vállalatok adóssága jelent a költségvetés számára.
Bokros Lajos úgy látja, a jövő évi költségvetés megalapozott, azt átvilágította a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és a Költségvetési Tanács is.

Stabilizálódó árfolyam, csökkenő kamatok, elfogadott költségvetés, ezek a jelenlegi gazdasági helyzet fő jellemzői - írta a Washingtonban tartózkodó Bajnai Gordon miniszterelnök a konferenciának küldött üzenetében, amelyet Czakó Borbála, a HBLF elnöke olvasott fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MDF helyesli Erdő Péter szavait

Az MDF köszöni és üdvözli, hogy Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke… Tovább olvasom