Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Pénztermelő baktériumok

Csaknem másfél – pontosan 1,3 – milliárd forint a Corax-Bioner Környezetvédelmi Rt. évi átlagos bevétele. Ennek mintegy felét baktériumok termelik ki: a biotechnológia legfejlettebb módszereit alkalmazó rt. szegedi gyára évente 2500-3000 köbméter szennyezésmegsemmisítő baktériumot hoz létre. S ezek bevetésével végez környezetszennyezés-mentesítő munkákat országszerte, megrendelésre.
A szegedi baktériumgyár. A Corax-Bioner Rt. a legfejlettebb biotechnológiai módszereket alkalmazza. Fotó: DM/DV
A négy éve létrejött, folyamatosan nyereséges cég évente 300 millió forintot fordít bevételéből a tevékenységével kapcsolatos kutatás-fejlesztésre. – Még jó ideig szükséges is lesz ennyi ráfordítás, hogy az élvonalban maradjunk: a biotechnológia folyamatosan fejlődik, s ezzel lépést kell tartani – mondja Nagy Imre vezérigazgató.

„Felfalják" a szennyezést

A cég elsősorban környezetvédelemmel foglalkozik: spe-
ciális – saját kutatógárdája által létrehozott –, szennyezésfaló baktériumtörzsek segítségével tisztít talajt, talajvizet, ártalmatlanít hulladékot, megrendelésre. Megújuló energiaforrásként biogázt hoz létre, amely hő- és villamosáram-termelésre alkalmas. Távolodva a szorosan vett környezetvédelem területétől: biológiai növényvédelmet is folytat, szintén „saját fejlesztésű" baktériumok bevetésével. Ipari méretekben történő kártevőgyérítéssel – a szúnyogtól a kullancsig és a patkányig – ugyancsak foglalkozik a cég, s takarmányadalék-gyártás kifejlesztésén is dolgozik. Az utóbbi tevékenységekhez is baktériumok szükségesek – mindegyik terület más-más, az adott célra kifejlesztett baktériumtörzset igényel. A nagyüzemi baktériumtermelés Szegeden, a – mezőtúri székhelyű, budapesti központú – cég „baktériumgyárában" történik.

Nem kell kicserélni a talajt

A legjelentősebb tevékenységi terület ma még a kármentesítés, a talaj-, talajvíztisztítás. Ezekkel kapcsolatos a legtöbb megrendelés, és ez így is lesz mindaddig, amíg a rendszerváltozás előtti, illetve az azt követő néhány, környezetvédelmileg kaotikus évben keletkezett károkat föl nem számolják az országban. Azután – előreláthatólag – a hulladékártalmatlanításé lesz a vezető szerep.

– Mindegyik tevékenység speciálisan az adott célra kifejlesztett baktériumokkal történik. A kármentesítés, talaj-, talajvíztisztítás lényege: a különböző anyagokkal, például szénhidrogénekkel elszennyezett talajba olyan baktériumokat juttatunk, melyek az ott föllelhető szennyanyagokkal táplálkoznak. Azaz elbontják őket, megszüntetve jelenlétüket – mondja a vezérigazgató. A szennyezőanyag elfogytával, a terület megtisztultával, a baktériumok elpusztulnak, hisz már nincs mit „enniük". S még csak nyomokban sem hagynak visszamaradó szennyanyagot. A lehető leghatékonyabb módon történik tehát a szennyezés eltávolítása. A talajt sem kell megbolygatni – mint például a talajcserés módszer esetében –, nem kell talajt szállítani, kevesebb a munka, ez az árakban is megmutatkozik. Időben sem több, mint a hagyományos módszerekkel folytatott tisztítás.

Bioenergetika

Hol végez ilyen munkákat a Corax-Bioner? Országszerte mindenütt. Legfőbb megrendelői például a Mol Rt., a Dunaferr, a MÁV. Csongrád megyében jelenleg Dócon végez kármentesítést a környezetvédelmi rt., Mol-megrendelésre – illetve a számára is telephelyet biztosító, egykori szegedi orosz laktanya területén, ahol a szovjet időkből visszamaradt talajvízszennyezés megszüntetése a feladat. A cég sikerességét jelzi: az idei évtől már Romániában is működik leányvállalata, a szerbiai leányvállalat létrehozását most szervezik, majd következik Szlovákia, Ukrajna – minden, említett országban nagyon sok környezetvédelmi munka vár rá. Szegedi telephelyén pedig új, félüzemi kísérletek végzését lehetővé tevő csarnokot hoz létre az rt., induló bioenergetikai vállalkozásoknak is helyet kínálva, iparipark-szerűen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kővel hajították be Tőkés László ablakát

Tenyér nagyságú betondarabbal betörték Tőkés László királyhágómelléki református püspök… Tovább olvasom