Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

''Pénztekercsek'' tömítik el az ereket

A vezető halálokok közé tartozó szív-érrendszeri megbetegedéseknek csak ötven százaléka függ össze a és magas koleszterinszint okozta károsodásokkal. A kutatóknak feltűnt, hogy a koszorúér-vérkeringési zavar miatt kialakuló szívrohamban szenvedők fele esetében a koleszterinszint – minden várakozással szemben – tökéletesen normális. Számos más károsító tényező meglétére derült fény – a metabolikus szindrómától a légszennyezettségen át a depresszióig.
A metabolikus szindróma létrejöttének esélye csökkenthető, ha késő délutántól már nem eszünk. Fotó: Kisalföld-archívum
A metabolikus szindróma elnevezésű anyagcsere-betegség külső jele a főleg a hasra korlátozódó, szembetűnő zsírlerakódás – kezd a másik ötven százalék ismertetésébe dr. Kiss Zoltán, a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet osztályvezető főorvosa. Hatására fokozódik a vérrögképződés, a homocisztein-képződés – amely szintén kedvez a vérrögök keletkezésének.

A C-reaktív proteinszint megemelkedik, jelezve, hogy a szervezetben gyulladás jött létre, s a gyulladás együtt jár a szabadgyök-képződéssel. A szabad gyökök pedig rombolják a érfalakat határoló sejtek hártyáját. Növekszik – minden vesebetegség nélkül is – a vér húgysavszintje, ami szintén érelmeszesedést gyorsító folyamatokat indít be. Persze a húgysavszint vesebetegség esetén is emelkedik; ez magyarázza, hogy a vesebetegeknek miért rosszabb az érrendszerük ahhoz képest, amit életkoruk indokolhatna.

A metabolikus szindróma létrejöttének esélye csökkenthető – elsősorban úgy, hogy késő délutántól kerüljük a táplálkozást. Ha valaki nem nappal, hanem este vagy éjjel eszik – amikor a biológiai óránk szerint nem táplálkozni, emészteni kell, hanem pihenni –, akkor a szervezet nem tudja lebontani a szénhidrátokat. A hasnyálmirigy ugyan termeli az inzulint, a szükségesnél sokkal többet is, ám a szervezet rosszul reagál rá: a vércukorszint megemelkedik, létrejön a kóros, hasi zsírlerakódás, annak összes jellegzetességével együtt, a víz- és sóvisszartartástól a vérnyomásemelésen át a kötőszövet-burjánzásig. Ezek mind növelik a szív- és érrendszeri károsodás veszélyét.

Amerikai paradoxon
A zsíranyagcsere-problémák összetettségét, és a mindezekkel kapcsolatos kutatások nehézségét jól mutatja például az amerikai paradoxon – hívja föl a figyelmet dr. Kiss Zoltán. A változó koron túli nők esetében az ösztrogénszint csökkenése miatt fokozódik az érelmeszesedés lehetősége. Amerikai kutatók vizsgálták, milyen táplálkozással lehet ezt leginkább visszafogni.
Kiderült, hogy esetükben – az egyébként ajánlott, telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajokban dús diéta helyett éppen a telített zsírsavakban gazdag táplálék fogyasztása javítja a koszorúerek állapotát. Tehát épp fordított, paradox a helyzet az általánoshoz képest.

A szennyezett levegő ugyancsak érkárosító hatású. Ha ugyanis a vörösvértestek száma növekszik, illetve alakváltoztató képességük csökken, könnyen előfordulhat, hogy e testecskék nem férnek be a hajszálerekbe, tehát a hajszálér-vérkeringés romlik. Márpedig az oxigént a vörösvértestek szállítják a vérben, tehát ha a levegő oxigéntartalma csökken, és szén-monoxid-, kén-dioxid-tartalma nő – ami szintén a vér oxigénszállító-képességét csökkenti –, akkor a vörösvértestek mennyiségének növekedni kell, hogy el tudják látni a szervezetet a szükséges oxigénnel. Alakváltoztató képességük viszont lecsökken. Az orvosi szaknyelv „pénztekercseknek" hívja az egymáshoz tapadt, alakváltoztató képességét vesztett, hajszálereket eldugaszoló vörösvértesteket.

Különösnek tűnhet, hogy a depresszió is fokozza a szív-érrendszeri kockázatot. De mégsem az, hiszen tudott: a lelki megbetegedésekből idővel testiek is kifejlődhetnek. A depresszió vérnyomás-emelkedéssel, pulzusszám-növekedéssel jár, ami rosszul hat az erekre; egyébként a pulzusszám-növekedés önmagában is életkilátás-csökkentő tényező. A vérnyomás visszafogását, és azt, hogy a pulzusszám ne legyen kórosan magas, gyógyszerekkel lehet elérni, de a testmozgásnak is szerepe lehet ebben. Egyébként a testmozgás magát a depressziót is csökkentheti – egyszerre többszörös haszonnal jár a szervezet számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálba indul a média

Pontosan négy évvel ezelőtt vette saját kezébe báljának szervezését a regionális média. Tovább olvasom